Politikere og presse har fordomme om, at romaer stjæler og er amoralske. Det er årsagen til den hetz, romaer udsættes for i Europa nu, mener græsk ekspert og henviser blandt andet til Danmark. Og nazismen.
Hvorfor betragter romaer ikke tyveri som umoralsk?
Det spørgsmål stiller Dagbladet Information til en ekspert i dagens avis.
Eksperten hedder Dimitris Argiropoulos, han er lektor i minoritets- og afvigelsespædagogik ved universitetet i Bologna, og han mener, at fordommene fylder alt for meget i debatten om udvisning af romaer, der raser på tværs af europæiske landegrænser.
»Det er ikke sandt. Der er selvfølgelig enkelte personer eller grupper, der begår forbrydelser. Det er der ingen grund til at benægte. Men det er absurd at sige, at en hel etnisk gruppe er tyve. Det svarer til at påstå, at alle italienere er mafiosi,« svarer Argiropoulos på spørgsmålet.
Spørgsmålet skal naturligvis udstille de fordomme, som forskeren hævder, at politikere, og som her pressen, har om romaerne.
I juli blev 23 romaer udvist fra Danmark. Ifølge Udlændingeservice havde de krænket husfreden og camperede ulovligt på Amager i København.
Men Dimitris Argiropoulos mener, at der er en total mangel på respekt for romaerne mange steder i Europa, også i Danmark.
»Hvad gør Rumænien for at respektere de tre millioner romaer, som er borgere i landet? Hvad gør lande som Frankrig, Italien og Danmark for at integrere romaer? Overalt bliver romaer forfulgt med udvisninger, forbud mod at opholde sig bestemte steder og rydninger af lejre. Hvad gør man for at inddrage de berørte? Man inddrager dem slet ikke,« siger Argiropoulos.
Information nævner andre eksempler på fordomme i offentligheden, blandt andet at romaer skulle være arbejdssky, og at de ikke ønsker at behandle deres børn ordentligt.
Ifølge Dimitris Argiropoulos er fordommene med til at skabe den hetz, han mener, at romaerne er underlagt i Europa.
I Frankrig er det regeringens officielle politik, at 15-20.000 romaer, der er indvandret siden EU's østudvidelse i 2007, skal smides ud af landet. Det støtter et flertal i befolkningen.
I Italien og Grækenland har fremtrædende politikere fremført generelle påstande om romaer, for eksempel har formanden for det italienske Deputeretkammer før sagt, at romaer »ikke har nogen skrupler ved at kidnappe børn«.
Men er romaerne forfulgte, eller er det ikke bare en helt naturlig ting for nomadefolk som dem at rejse fra land til land? spørger Information. Dimitris Argiropoulos svarer ved at henvise til nazismen.
»Romaernes nomadisme udspringer af, at de er forfulgt. Man må tænke det som vekselvirkning mellem flugt og våbenhvile. Der er ikke tale om et bekymringsløst folkefærd, der rejser rundt og lever af kunst og musik. Der derimod tale om en negativ rejse på flugt fra forfølgelser. I lyset af vor tids fordomme bør man huske på, at mindst 200.000 romaer blev slået ihjel af nazisterne,« siger han.
6 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
I grunden er det lidt underligt med dette opråb - hvor jeg ikke kan mindes et lignende opråb om muslimer i Danmark. Det er altså lidt mærkeligt.
så hver gang der er en forsker i dette eller hint, som siger, at pressen (sådan helt generelt) hetzer, har fordomme eller lign. uden at fremlægge skyggen af konkrete eksempler, så er journalisten.dk åben. Det er lidt tyndt.
Kære Kate Bluhme.
Tak for din kommentar. Rubrikken udspringer af Informations spørgsmål 'Stjæler alle romaer?'. Herefter uddybes i underrubrikken. Du har ret i, at det ikke er grammatisk korrekt.
mvh
Andreas M
Ekspert: Alle romaer stjæler ikke.
Sådan står der.
Men er det, der menes, mon ikke snarere:
Ekspert: Ikke alle romaer stjæler
Der er er meget klar forskel på betydningen. Hvis rubrikken er korrekt, stemmer den ikke med, hvad manden citeres for i artiklen, hvor der står:
'Der er selvfølgelig enkelte personer eller grupper, der begår forbrydelser. Det er der ingen grund til at benægte.'
Fordi det handler om angivelige fordomme i pressen, og dermed pressens rolle i den fælleseuropæiske situation omkring romaerne.
mvh
Andreas M
Flere