Blev de ikke dømt? Pyt med det!

”Det er ganske enkelt vigtigere at sikre, at alle, også asylansøgende 16-årige drenge, får en fair behandling, end det er at puste til et bål, der brænder ganske effektivt af sig selv,” skriver Øjvind Hesselager om Langelands-sagen

Den 31. juni 2016 blev to asylansøgende drenge fra Børnecenter Tullebølle på Langeland anholdt og sigtet for at have voldtaget en 16-årig pige på Langelandsfestivalen.
Sagen udløste massiv omtale i pressen; redaktionerne slap helt ukritisk de mest kritiske og forudsigelige læserbrevsskribenter løs i spalterne, hvor drengene fik en hård medfart:

”De skal straffes og sendes ud af landet omgående,” lød det for eksempel i Fyens Stiftstidende. Og både lokale og nationale politikere fulgte lige så forudsigeligt efter og erobrede uimodsagt omtale på at forlange forandringer og hårde stramninger over for unge asylansøgere.

På sociale medier udviklede sagen sig selvfølgelig yderligere, omfanget af den mulige kriminalitet blev overdrevet massivt, hadet voksede – hvilket drengene og deres kammerater på centret selvfølgelig selv kunne følge med i på deres telefoner.

Færre noterede sig, at politiet allerede dagen efter anholdelsen havde sendt de to drenge tilbage til centret. Og ingen – som i absolut ingen – medier omtalte det med så meget som en linje, da statsadvokaten i december 2016 helt droppede sigtelserne.

Den første omtale af, at drengenes straffeattest ikke ville blive mærket af sagen, kom således så sent som 2. marts på TV 2 Fyn – to en halv måned efter – og skyldtes nærmest en tilfældighed. Her kontaktede en journalist, der var kommet tilbage fra barsel, Fyns Politi for at følge op på sagen.
Ritzau, der havde skrevet op mod 10 artikler om de hårde anklager, noterede først de frafaldne sigtelser midt i april 2017 – og først efter at Journalisten havde kontaktet bureauet om sagen.

I næsten alle led er der begået klare fejl, og mange har forklaret sig efterfølgende.

Fyns Amts Avis undskyldte i en leder i april 2017 for at have ”fodret folkedomstolen med tvivlsomme oplysninger” og for at have bragt læserbreve, ”som i meget grov tone har dømt asyldrengene”.

Langelands Kommune har i maj udsendt en undskyldning for medansvar for, at sagen eskalerede, fordi kommunen ikke fik understreget tydeligt nok over for pressen, at drengene ikke var dømt.

Det er fint at sige undskyld – men er det mere end damage control? Er der nogen, der reelt lærer noget af fejlene? Bliver dækningen i fremtiden mere dæmpet og med blik for konsekvenserne? Og finder medierne en balance, der gør, at det også omtales, når sigtede unge asylansøgere, der ikke kommer til orde, alligevel ikke dømmes?

Det vil kræve en grundlæggende forandring og ikke bare en undskyldning. Det sker kun, hvis den enkelte reporter og redaktør indfører et tvungent rum for eftertanke og refleksion, både i den første breakingfase, og ikke mindst når den måske langt mindre dramatiske opfølgning skal i hus på en underbemandet redaktion.

For eksempel ligner det en god idé altid at overveje, om kilder bruger en aktuel sag, hvor ingen er dømt, til at skabe en bestemt stemning, der marginaliserer mennesker, som ikke selv kan komme til orde.

Det er ganske enkelt vigtigere at sikre, at alle, også asylansøgende 16-årige drenge, får en fair behandling, end det er at puste til et bål, der brænder ganske effektivt af sig selv. 
 

0 Kommentarer

data_usage
chevron_left
chevron_right