Både Ekstra Bladet og BT vil være mere opmærksomme på kommunikation og budskabers oprindelse på sociale medier fremover. Begge aviser har bragt artikler, som byggede på politisk orkestrerede kampagner på sociale medier. Det betyder ikke nødvendigvis, at man ikke kan skrive om dem, men det er vigtigt at fortælle læserne om det.
Journalisten beskrev i går, hvordan debat og historier på sociale medier er mere gennemtænkt og velorkestreret, end mange journalister tror.
Derfor skal journalisterne oppe sig i forhold til kommunikationsmedarbejderne på den anden side:
»Vi er nogle amatører sammenlignet med dem, som bevæger sig på den anden side af hegnet i de politiske organisationer og for den sags skyld også inden for erhvervslivet. Der er opstået en kæmpe stor industri omkring kommunikation, og måderne at kommunikere på er efterhånden så sofistikerede, at selv Hells Angels og Bandidos ville blive misundelige i forhold til deres egne forretninger,« siger chefredaktør på Ekstra Bladet Poul Madsen, der understreger, at sammenligningen med rockerne ikke skal tages bogstaveligt.
Henny Christensen, redaktionschef på BT, lægger også op til at øge fokus på de sociale mediers reelle afsendere:
»På de sociale medier kan der, som I skriver, være orkestrering fra kulissen, ligesom der i sin tid var med læserbreve i aviserne. Det er noget, vi skal være opmærksomme på, og det kan sagtens være, at vi kan øge fokus på det,« siger Henny Christensen.
Både hun og Poul Madsen peger på, at de sociale medier langt hen ad vejen bare har erstattet pressemeddelelser og pressemøder som redskaber og derfor også skal betragtes og bearbejdes på samme måde. Problemet er, når kommunikationens budskaber bevidst bliver skjult, fortæller Poul Madsen.
»Jeg mener, det eneste, vi kan og skal gøre, er at blive mere opmærksomme på, hvor budskabet er afsendt fra. Hvorfor er der nogle, der gerne vil have, at det her bliver bragt videre? Det største problem i dag er, at det tit foregår fordækt – det foregår så indirekte, at det er svært at gennemskue selv for en journalist, hvor det kommer fra. Specielt er der faremomenter for, at der på netmedierne, som har deadline hele tiden, bare slipper ting igennem. Der er det klart, at vi skal blive bedre til at vurdere det, vi får ind, inden det bliver bragt videre,« siger Poul Madsen.
Han fortæller, at Ekstra Bladet gør meget ud af at varedeklarere, hvis citater og historier er hentet fra sociale medier. Henny Christensen peger også på varedeklaration som løsningsmulighed for de historier og sociale medier-debatter, der er startet af politiske partier:
»Vi skal have øje for, om historien får liv, fordi der sidder nogle i modstandernes lejr og sørger for det. Det betyder ikke nødvendigvis, at vi ikke skal skrive historien, men så kan man varedeklarere, sådan at det fremgår, at det er en politisk gruppe, der har reageret,« siger Henny Christensen.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.