search

Kurt Strand: »Vi har ikke en ansvarlig presse i Danmark«

»Den måde, de seriøse medier prioriterer på, bliver mere og mere vanvittig,« siger Kurt Strand i usædvanligt hård kritik af medierne. Vi har ikke en ansvarlig presse i Danmark, hvis man måler den på væsentlighedskriteriet, mener han. Minesagen fra Chile er et godt eksempel. Læs mange flere her.

»Den måde, de seriøse medier prioriterer på, bliver mere og mere vanvittig,« siger Kurt Strand i usædvanligt hård kritik af medierne. Vi har ikke en ansvarlig presse i Danmark, hvis man måler den på væsentlighedskriteriet, mener han. Minesagen fra Chile er et godt eksempel. Læs mange flere her.

Kurt Strand mener, at det går ned ad bakke for de danske medier, og i går rettede han især skytset imod de såkaldt seriøse medier. Det skete til debatarrangementet 'Har vi en ansvarlig presse i Danmark?' afholdt af Foreningen for et Anstændigt Danmark.

Kurt Strand stoppede i DR ved udgangen af september. Han blev i sommeren udnævnt til ny formand for Cavling-komiteen.

Et panel på tre deltagere forholdt sig til spørgsmålet – Kurt Strand, tidligere minister Marianne Jelved (R) og Aydin Soei, medstifter af foreningen Ansvarlig Presse.

Kurt Strand mener, at der er flere eksempler på, at de danske medier i højere grad lader væsentlighedskriteriet glide i baggrunden.

»Der sker det, nogle vil kalde en tabloisering af medierne, især på tv,« sagde han til debatten.

Ansvaret deler Kurt Strand mellem pressen selv og politikerne. Pressen først:

»Den måde, de seriøse medier prioriterer på, bliver mere og mere vanvittig,« sagde han og fortsatte:

»Tidligere havde vi en meget god arbejdsdeling: Der var seriøse medier, der var mellemseriøse medier og så var der nogle dybt useriøse medier. Men nu dominerer nyhederne fra de useriøse medier billedet, også i de seriøse medier. Det er fint nok at have Ekstra Bladet og B.T. til at dække for eksempel Camilla Broe-sagen, men hvorfor skal den også i de såkaldt seriøse medier?« spurgte han til debatmødet.

Ifølge Kurt Strand er historien om de chilenske minearbejdere, der har fået massiv dækning i de danske medier i disse dage, et andet eksempel på, hvordan de danske medier har udviklet sig, og hvordan væsentligheden ikke får nok plads som nyhedskriterium.

»Det er en fantastisk historie, og ingen siger, at den ikke skal dækkes. Men når Nyhederne på TV 2 og TV Avisen på DR vælger, at det er den absolutte tophistorie, og det er den, der fylder mest i dagens nyheder, så er der noget helt galt,« sagde han.

Et andet eksempel er Lene Espersens feriesag, som også fik for megen opmærksomhed.

»Det er klart, at hun begik en fejl ved ikke at tage med til det møde om Arktis. Men der er langt derfra og til at hele det samlede mediebillede er enige om, at det er en fejl, hver gang en minister ikke er med til et møde,« sagde Kurt Strand.

Han mener, at en af årsagerne til, at de såkaldt seriøse medier laver flere nyheder med lav væsentlighed, er arbejdspresset.

»Hvorfor kommer Camilla Broe eller Stein Bagger på forsiden? Fordi det er nemt og billigt. Journalisterne producerer dobbelt så meget indhold, selvom der ikke er blevet flere af dem,« sagde han.

Men der er også en anden årsag til problemet, mener Kurt Strand. Politikerne.

Her nævner han Bo Elkjær-sagen som eksempel, hvor Elkjær som journalist på Ekstra Bladet over 700 gange anmodede om at få et interview med daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen om årsagerne til, at Danmark gik i krig i Irak.

»Så får han endelig interviewet, og Ekstra Bladet udkommer med seks sider om det dagen efter. Det var faktisk ret spændende. Men samme dag har Anders Fogh også inviteret en journalist fra Berlingske Tidende. Han får en såkaldt solo-historie om en ny kræftplan fra regeringen, og når vi journalister får sådan en historie, som ingen af de andre har, så ryger den på forsiden. Den kørte ud i samtlige medier og satte dagsordenen den dag,« fortalte Kurt Strand.

Han understreger, at der ikke er noget galt i, at statsministeren og hans medarbejdere prøver at pakke kritiske historier ind i noget andet. Men journalisterne bør sortere i indholdet.

»Det helt store problem er, at det ikke er medierne, der sætter dagsordenen. Medierne er på en række områder sat fuldstændig ud af kraft. Og har vi så en ansvarlig presse? Nej, ikke hvis vi ser på væsentlighedskriteriet,« sagde han.

Kommentarer
12
Dan Mygind
15.10.10 11:47
Re: Kurt Strand: »Vi har ikke en ansvarlig presse i Danmark«

Tja, han har jo ret. Og det gælder ikke kun i Danmark. 
Væsentlighedskriteriet har ikke mere den store rolle og det bliver stadig sværere at skelne mellem seriøse og useriøse medier. Men jeg køber ikke helt hans årsagsforklaring. Er årsagen ikke at "Click is King" har erstattet "Content is King"?
(Erstat eventuelt click med eyeballs)

Eller med andre ord; der skal kunder i butikken. Det sker med drama, sex, gadgets og ikke udredende artikler, der eksempelvis forsøger at forklare, hvorfor der stadig ikke er sket nogen gennemgribende regulering af den internationale finanssektor 2 år efter verdensøkonomien stod på afgrundens rand.

Det vil vi og medierne fortryde om nogle år, men hey, Vild med Dans/X-faktor starter om lidt, so who cares?

Fremhævet af Journalisten
Jarl Cordua
15.10.10 18:50
Re: Kurt Strand: »Vi har ikke en ansvarlig presse i Danmark«
Ja, Kurt har ret.
Fremhævet af Journalisten
Michael Bjørnbak Martensen
16.10.10 05:08
Re: Kurt Strand: »Vi har ikke en ansvarlig presse i Danmark«

Som sådan har Kurt Strand helt ret i sin analyse, hvilket meget godt matcher med de overvejelser, der blev gjort ift uddannelsen: folk skal uddannes bedre, så de kunne analysere bedre, og herefter levere gode journalistiske produkter.

Men, status er som Kurt Strand beskriver, og de unge veluddannede råber og skriger på at få et job - og for dem det lykkes for, bliver hverdagen ikke den, hvor de skal pøse af deres mange gode analyser og fantastiske kompetencer. 

Set i forhold til den journalistiske kvalitet, da man besluttede sig for en højere kvalitet - er det gået den anden vej.

Så aftanden mellem talenternes viden og komptencer og de journalistiske produkter vi ser i dagligdagen er blevet større - desværre.

Fremhævet af Journalisten
preben nyborg madsen
16.10.10 05:48
Re: Kurt Strand: »Vi har ikke en ansvarlig presse i Danmark«

Der er bølget meget vand op på strand-en, siden jeg "way back" i 1982 tog min journalistuddannelse. I dag forstår jeg slet ikke, at unge folk skal gennem en skole for at præstere det "output", som fylder mediebilledet. Og det gælder ikke kun i Danmark. Jeg har lige været i Italien, Tyskland og England og må sige, at "væsentlighedskriterier" veksler fra land til land. Dog er den tyske presse fair, mens den britiske er popleflende og i Italien står der Lerlusconi på det hele, uhadada.

Chile-redningsauktionen fyldte meget i billedet, men tager vi solbrillerne af, så er den historie jo ikke tilat komme uden om. Dog savnede jeg udsendte reportere NEDE hos minearbejderne. Det ville vi "gamle" journalister have gjort :-)

I mine øjne er det beskæmmende, som journalistik har udviklet sig og udvikler sig. Men vi har vel den presse, som vi fortjener? Og som en anden skrev, der kommer snart "Vild med Dans", så det...

Fremhævet af Journalisten
Heine Jørgensen
16.10.10 09:42
Camilla Broe-sagen er også væsentlig journalistik

Respekt for Kurt Strand - han har fat i en ende, der bestemt fortjener at blive spundet på.

Men hvorfor denne vrede mod Camilla Broe-sagen?

Det er til at forstå, hvis man tror (måske fordi man ikke har læst med), at historien handler om at forsvare de forbrydelser, som Camilla Broe mere eller mindre frivilligt har erkendt at have andel i. Det er det ikke.

Det har derimod været en pointe, som Kurt Strand, DR og andre "fine" nyhedsorganisationer ofte jagter: Retfærdighed og ordentlighed i retsplejen. Og i magthavernes måde at opføre sig på.

Det er det, som Camilla Broe-sagen handler om - og det, som blandt andre Ekstra Bladets Carsten Norton grundigt, flittigt og journalistisk har afdækket.

Så Kurt Strand: Hvorfor er det, at Camilla Broe-sagen ikke skal dækkes af "de fine" - og dig selv? Og den der med, at hun er smuk og dejlig, køber jeg ikke (det er Niels Holck i hvert fald ikke - og han får samme opmærksomhed på samme grundlag som Camilla Broe).

Andre argumenter, tak!

Fremhævet af Journalisten
Luci Smith
16.10.10 10:17
Re: Kurt Strand: »Vi har ikke en ansvarlig presse i Danmark«

Tak til Kurt Stand for at minde mig om Bo Elkjær fra Ekstra Bladet og Anders Foghs strategiske spin-evner m.h.t. synkronisering  af  interviewet i EB og solohistorien i  Berlingeren. 

Det er ikke kun væsentlighedskriteriet men også i høje grad seertal, der er medvirkende til den 'dumming-down' af den danske presse,  mener jeg. Ingen kan undgå at se det latterlige i, at progammer på DR og TV2 skal programsættes så de konkurrerer med lignende programmer: f.eks.  Talent og Vild med Dans.  Og i den forbindelse vil jeg (igen) minde om hvordan man i Sverige har modellen med SV1 og SV2 og radioen, der er med til at skabe en mere samlende og mindre fragmentet billede af Hele Sverige (s Nyhedsdækning).  Når man er en så lille et sprogområde, er det et spørgsmål om man ikke i sidste ende  taber de unge, når man programsætter som man gør i  Danmark i dag? 

 Når man som mig er vokset op med reklame tv og radio, så ved man at reklame tv ikke egner sig til Public Service. Og hvis man ønsker at styrke folks evne til at koncentrere sig og tage samfundsemner seriøst, er det noget skidt med reklameafbrydelser. 

Hvis man gerne vil fremelske et folk, der ikke har evner til at følge en debat, skal man bare sætte Clement Kjærsgaard til at bestyre Debatten. I modsætning til Kurt Strand, lytter han ikke efter hvad folk siger, men afbryder dem.  Han taler hele tiden hurtigt, som om han har en taxa holdende udenfor  med meteret kørende. Det virker som om gæsterne  er til stede for at komme frem til hans facit.

Suk, jeg er ikke den eneste, der kommer til at savne Kurt Strands anstændige opførsel i Danmarks Radio. 

 

Fremhævet af Journalisten
Rasmus Hagedorn
17.10.10 19:27
Re: Kurt Strand: »Vi har ikke en ansvarlig presse i Danmark«

Tja, vi har vel de nyheder, som vi selv efterspørger. Amalies verden trækker op mod en halv million seere eller sådan noget helt vanvittigt. Det er blot et eksempel fra den anden boldgade på, at vi måske har nedjusteret vores kvalitetskrav. Desværre...

Skal medierne efterkomme det, eller levere dybdegående og væsentlig journalistik hele tiden? Altså, de fleste af dem er jo private og arbejder efter en udbuds-efterspørgselsmodel, hvis betydning nok ikke kan negligeres, hvis man som medie vil overleve ind i fremtiden.

 Men ja, Kurt Strand rammer da hovedet på sømmet, og jeg er helt enig. Men hvis nu et flertal i den danske befolkning er uenige, er der vel ikke noget at gøre, elller...?

Fremhævet af Journalisten
Ebbe Fischer
17.10.10 23:17
Godt set

Eksemplet med minearbejderne er lige i øjet.

Jeg arbejder som freelancekorrespondent i Latinamerika med base i Buenos Aires, og det har været besynderligt at følge mediernes fokus på sagen.

Selvfølgelig skal historien dækkes, som Kurt Strand også skriver, den er fantastisk. Men den er klart overprioriteret. Og hvorfor magter man ikke at få noget perspektiv ind?

Hvem har lært, at Chile - og Latinamerika - har en fantastisk mineralbase, der i stigende grad fordrer Kina som et afgørende led i en strategisk alliance mellem Latinamerika og den kommende supermagt.

De fleste læsere, seere og lyttere er veluddannede og videbegærlige.

Med venlig hilsen

 

Fremhævet af Journalisten
Lars B. Jørgensen
18.10.10 09:24
Re: Kurt Strand: »Vi har ikke en ansvarlig presse i Danmark«
Jeg har over længere tid opbygget sådan en ubændig lyst til at se en slags Greatest Hits artikelserie fra Preben Nyborg Madsens hånd. Altså fra før journalistikken gik af lave. Jeg synes der er en udpræget tendens til en vis bagstræberisk revelsestrang fra dén kant på nærværende forum. Så det kunne være berigende med lidt inspiration til, hvordan kagen skal/skulle skæres.
Fremhævet af Journalisten
Luci Smith
18.10.10 18:18
Re: Kurt Strand: »Vi har ikke en ansvarlig presse i Danmark«
Jeg håber at Kurt Strand søger jobbet som redaktør for Journalisten. 
Fremhævet af Journalisten
Jesper Jakobsen
25.10.10 14:46
Re: Kurt Strand: »Vi har ikke en ansvarlig presse i Danmark«

Jeg brød mig ikke om Kurt Strand - manden magtede ikke at være neutral i rollen som vært - og hans plads i cavling-stolen skal nok sikre de sædvanlige artikler bliver belønnet - altså dem om asylbørn eller fattige mennesker, etc etc.

 

Men jeg vil retfærdigvis medgive at han har en klar pointe i at medierne, især TV2 og DR er blevet ekstremt useriøse i jagten på seere. Jeg vil altid kunne acceptere at TV2s skal jage seere og at man ikke nødvendigvis kan forvente at de går i dybden - hvilket de heller ikke gør - et meget godt eksempel er deres Dags Dato er forsvundet fra sendefladen, og når der endelig kommer et program der bærer denne titel er det med "Dags Dato Speciel" og så handler om en pige på 16 der har kæmpe store bryster og skal have dem reduceret, eller lignende fuldkommen latterlige ting. (og så sendes det også meget sent)

 Tv2 har så i det mindste søsat TV2news som er helt anderledes seriøs og grundig, og seværdig.  Men hovedkanalen er virkelig blevet "tabloiseret" også på alt andet end nyhederne.

 Det er DR vi kan stille kravene til - de får 3 mia+ for at være den bastion der holder fanen sindsygt højt - i stedet sender de Xfactor og overfladiske nyhedsudsendelser - som hygger sig med at "ping-ponge" til det pinlige "Aftenshowet".

Det kan godt være vi har armslængde princip til DR... Og jeg vil godt være med til at de får 3 mia+ men jeg vil ikke acceptere at se pengene blive spildt så meget som de gør nu. Og det tror jeg ikke bliver ændret før politikerne går sammen og insisterer på at DR bruger pengene langt mere på den type programmer der ellers ikke kommer på TV, og på at nyhederne bliver meget seriøse og ikke det samme pladder som TV2 giver os.

 Var det meningen med TV2 at DR skulle abe efter? Både med at forfladige deres hæderkronede TVavisen, og med at sende talentshows, og kopierer Go aften Danmark med Aftenshowet?  

Fremhævet af Journalisten
Anette Clausen
25.10.10 20:38
Re: Kurt Strand: »Vi har ikke en ansvarlig presse i Danmark«

Kritik af pressen kan da være ganske rigtig. Men det er dog noget patetisk at den skal komme fra Kurt Strand de rhar værert så gennem uhæderlig i sit job som studievært. FÅ andre studieværter har haft så svært ved at skjule deres personlige sympatier, og der er ved gud kun ganske få her i landet der er interesserede i Strands personlige synspunkter.

At man kan lave en konference om " det anstændige danmark" sige rvel også lidt om hvor selvfede og selvtilstrækkelig et segment vi har med at gøre. Og så kritiserer den pressen, men inviterer samtidigt den erklærede indvandrer-propaganda gruppe der arbejder for journalistik med et klart politisk mål og modsætter sig historier med et fokus på virkeligheden hvis ikke den passer ind i deres politiske programerklæring. Tak for kaffe. 

Hvor selvmodsigende og hyklerisk kan det blive. Kritisere pressen og så invitere nogen der udtalt sig imod kritisk journalistik. 

 

 

Fremhævet af Journalisten
Denne artikel er lukket for kommentarer.
data_usage

SENESTE NYT

chevron_left
chevron_right
keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen