
Lige nu er det vigtigste at få så mange danske medier helskindet gennem krisen som muligt, skriver Joy Mogensen. Stine Bidstrup/RitzauScanpix
I Journalisten skriver Kristoffer Granov og Alexander Rich Henningsen fra ATLAS Magasin, at ingen nye medier kan bruge den hjælpepakke på 180 mio. kr. til annoncefinansierede medier, som regeringen sammen med størstedelen af det øvrige folketing er blevet enige om.
For ingen medier, der har set dagens lys efter internettets fremkomst, er åbenbart baseret på annonceindtægter – ifølge de to skribenter. Samtidig bliver regeringen kritiseret for slet ikke at interessere sig for de medier, der skaber nybrud i journalistikken.
Kompensationsordning på 180 millioner kroner
Må jeg starte med at minde om, at den nye kompensationsordning til de danske medier på 180 mio. kr. er den seneste i en lang række hjælpepakker og tiltag, som regeringen og Folketingets partier har præsenteret de seneste uger. Nye og gamle medier kan på lige fod med alle andre virksomheder få glæde af ordningerne. De kan fx få delvist refunderet løn til hjemsendte medarbejdere og udskyde indbetaling af moms, A-skat, B-skat og arbejdsmarkedsbidrag.
Derudover er udbetalingen af mediestøtten, som er teknologineutral, blevet fremrykket, så hele støtten for 2020 bliver udbetalt allerede i april måned. Det styrker mediernes likviditet nu og her, og det kommer blandt andet medier som f.eks. Zetland og Føljeton, som Kristoffer Granlov og Alexander Rich Henningsen nævner i deres debatindlæg, til gode.
Hjælpepakke for annoncefinansierede medier
Når vi har valgt at lave en særskilt hjælpepakke målrettet de annoncefinansierede medier, så skyldes det først og fremmest, at mange af disse nyhedsmedier lige nu gør et stort stykke arbejde for at forsyne os alle med vigtige informationer og daglige nyheder under krisen.
De kan derfor ikke, som mange andre virksomheder, sende deres medarbejdere hjem for at få del i lønkompensationsordningen. Så ville vi stå uden en stærk nyhedsdækning i en tid, hvor vi har allermest brug for den. Det er ingen interesserede i.
Og heldigvis kan rigtig mange medier – både dagblade, fritstående digitale nyhedsmedier, ugeaviser, kommercielle radioer, magasiner og fagblade – få glæde af hjælpepakken, hvis de oplever en annoncenedgang på mindst 30 pct. Derfor er jeg så glad for, at vi kunne blive enige om aftalen.
Nogle medier vil måske lukke
Jeg anerkender, at selv med hjælpepakkerne vil der være medier, der vil lide store tab, være nødt til at fyre medarbejdere og måske også lukke. Sådan vil det desværre være under en krise for virksomheder på tværs af hele samfundet. Også selv om vi gør alt, hvad vi kan, for at afbøde de negative konsekvenser.
Jeg vil også gerne tage en mere grundlæggende diskussion om fremtidens medielandskab, som de to skribenter efterlyser. Og det kommer vi også til, når vi tager fat på de kommende medieforhandlinger. Men lige nu er det vigtigste at få så mange danske medier helskindet gennem krisen som muligt. Der vil den nye kompensationsordning helt sikkert spille en positiv rolle.
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.