
Billedet efter redigering. Foto: Casper Dalhoff
I morgen hædres nogle af verdens bedste fotografer ved World Press Photo. Men i disse dage er konkurrencen under skarp kritik i foto-Danmark.
Den prisvindende danske fotograf Casper Dalhoff har valgt at stå frem og fortælle, at han blev diskvalificeret fra World Press Photo for fem år siden – anklaget for at redigere sine billeder for meget i Photoshop.
Casper Dalhoff mener, at World Press Photo – der af mange betragtes som verdens mest prestigefyldte fotokonkurrence – har et troværdighedsproblem.
”Det er helt skævt. Jeg er totalt uforstående over for den beslutning,” siger han.
World Press Photo afviser kritikken over for Journalisten.
”De kunne rende mig i røven”
I 2016 var Casper Dalhoff i betragtning til en pris ved World Press Photo i kategorien ’Long Term Projects’ for en billedserie fra institutionen Sølund. Når en fotograf er i slutfeltet i konkurrencen, bliver man bedt om at sende alt sit råmateriale ind.
Casper Dalhoff var ikke bekymret over at sende materialet ind. Men det næste, han hørte, var, at to billeder i billedserien var i strid med konkurrencens regler for billedbehandling. Dalhoff fik mulighed for at lave et forsvar. Den video, han lavede dengang, lagde han mandag aften på Facebook med dansk speak. Ved en fejl har Casper Dalhoff siden slettet opslaget, men du kan se videoen her:
Men forsvaret overbeviste ikke juryen, som diskvalificerede Casper Dalhoff.
”Juryen har gennemgået alle indsendte bidrag, som blev diskvalificeret. De er blevet forelagt dit svar, og de har diskuteret sagen grundigt. Jeg må oplyse dig, at efter grundig overvejelse har juryen bekræftet, at dit bidrag diskvalificeres og ikke kan gå videre til den sidste runde,” lyder det i den mail, som Casper Dalhoff modtog i februar 2016.
”Jeg svarede, at de kunne rende mig i røven. Jeg var ikke skuffet, jeg var rasende. Det er ikke så meget det, at jeg ikke vandt en pris, men at de stemplede mit arbejde som manipuleret. De svarede, at de ikke kaldte det ”manipuleret”, men det er jo det, de gør, når de siger, jeg har photoshoppet for meget,” siger Casper Dalhoff.
Øget kontrast og beskåret billederne
Casper Dalhoff forklarer, at han ikke havde lyst til at stå frem dengang, fordi han var bange for at blive stemplet som en dårlig taber.
”Jeg tænkte, at jeg bare ville ligne en forsmået fotograf, der ikke kunne tåle ikke at vinde en pris. Den diskussion gad jeg egentlig ikke stå på mål for. Så jeg lod det ligge og talte kun med nogle kolleger om det,” siger Casper Dalhoff.
Men han har valgt at stå frem med det nu, fordi ”mine kolleger skal vide, at det også er en del af det maskinrum, som hedder World Press Photo”.
Casper Dalhoff viser i den video, han har lagt på Facebook, hvordan billederne er behandlet. Han har justeret kontrast og lys på de to billeder, ligesom han har beskåret dem.
”Jeg har øget kontrast-forholdene i hele billederne, ikke lokalt, og så har jeg beskåret dem. Ifølge reglerne er det helt i orden at beskære dine billeder, ændre kontrast og lysforhold. Så der er intet, som stikker ud.”
World Press Photo oplyste dengang til Casper Dalhoff, at man havde haft to eksperter til at vurdere hans negativer. Begge eksperter mente, at billedbehandlingen var gået for vidt.
”Casper Dahloffs bidrag i 2016 blev udelukket fra konkurrencen, fordi vores uafhængige tekniske analytikere i de to billeder fandt, at information var blevet fjernet ved omfattende mørkning af dele af billedet. Den afgørelse blev nået i overensstemmelse med 2016-reglerne og blev støttet af den uafhængige jury det år,” skriver World Press Photos kommunikationsafdeling i en mail til Journalisten.
Det ene billede vandt i 2003
Casper Dalhoff undrer sig også over, at et af de to kritiserede billeder faktisk har vundet en pris ved World Press Photo i 2003.
Men arrangørerne understreger, at reglerne er blevet strammet siden.
”Det kan ikke overraske nogen, at standarder og procedurer er blevet ændret i de 13 år, der er gået, siden Casper Dalhoff vandt en World Press Photo-pris i 2003, idet industrien har udviklet sig, og konkurrencen er tilpasset den udvikling,” skriver World Press Photo i en mail.
Casper Dalhoff understreger, at det er vigtigt med skrappe regler for billedmanipulation.
”Selvfølgelig skal man passe på, at der ikke manipuleres med billeder. Men jeg synes, det er et kæmpe offer for fotografiet, hvis man ikke må billedbehandle på den måde, som jeg har gjort her.”
I videoen og opslaget på Facebook skrev Casper Dalhoff, at han også var blevet ekskluderet fra World Press Photo i fem år. Det er dog ikke korrekt, da den regel kun gælder fotografer, som har været dømt ude to gange de seneste fem år.
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Den billedbehandling er jo ikke mere, end man ville kunne opnå ved at justere på lysstyrken på sin skærm...