
Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
”Vi kommer aldrig til at kunne være politimænd over for influencerne. Det kan vi ikke, for influencerne ejer deres egne medier.”
Sådan siger Rasmus Kolbe, kendt som influenceren ’Lakserytteren’ og derudover kreativ direktør hos bureauet WeAreCube, efter at journalistforbundet er kommet med et forslag om et nævn til at håndhæve bloggere og influenceres etik, ligesom Pressenævnet gør det for medierne.
Journalistforbundet vil nu forsøge at få opbakning til nævnet hos blandt andre de bureauer, som samarbejder med bloggere og influencere. Det kan blive op ad bakke – i hvert fald hos WeAreCube.
”Jeg synes ikke, retningslinjerne er skarpe nok,” siger Rasmus Kolbe om de etiske retningslinjer, Dansk Journalistforbund vedtog mandag, og som vil skulle være rettesnoren for det nye nævn.
Skal også gælde damebladene
Han ønsker sig flere ændringer ved retningslinjerne, før han kan tilslutte sig dem. Blandt andet større differentiering af aldersgrupper for bloggere og influencere med mange følgere under henholdsvis 15 og 18 år.
”Men helt generelt har jeg et kæmpe problem med, at de her retningslinjer vil lave nogle regler specielt for bloggere og influencere. Så inviter dog influencerne ind og bliv en del af de presseetiske regler,” siger han.
Han henviser blandt andet til en af de etiske retningslinjer, som siger, at:
”Du skal gøre opmærksom på retoucherede billeder, som ændrer proportionerne på din krop, hvis du har mange følgere under 24 år.”
”Det vil jeg godt have, at alle dameblade så også gør. Det er da en skidegod regel, men vi er vel nødt til at lave en fælles indsats for hele mediebilledet,” siger Rasmus Kolbe.
For stort et ansvar på influencerne
Også hos Gonzo Agency er administrerende direktør Martin Wiinholt kritisk over for idéen om et nævn til at håndhæve etikken blandt bloggere og influencere.
”Man læsser et alt for stort ansvar over på influencerne,” siger han og henviser blandt andet til retningslinjen:
”Du laver ikke kommercielle samarbejder vedrørende kosmetiske indgreb, hvis du har mange følgere under 24 år.”
”Hvorfor egentlig det? Man bliver voksen, når man er 18 år gammel, og de her annoncer kører over det hele. Jeg kender masser af piger, som har fået lavet kosmetiske indgreb, selv om de er under 24,” siger Martin Wiinholt.
Han mener, at influencere grundlæggende skal sidestilles med reklamebureauer.
”Forbrugerombudsmanden har lavet nogle rigtigt fine regler, som influencerne er meget opmærksomme på. Men at stille større krav til influencerne end til reklamebureauerne, det mener jeg er forkert,” siger han.
Journalisten har også forsøgt at indhente en kommentar fra Henrik Akselbo, direktør i Bloggers Delight, men han er ikke vendt tilbage på vores henvendelser. I et interview med Mediawatch siger han dog, på linje med Martin Wiinholt, at:
”Principielt mener jeg, der er noget forkert i, at man forsøger at behandle sociale medier og influencers som et særtilfælde – det er jo en marketingkanal ligesom alt muligt andet, der skal overholde de samme regler for markedsføring som alle andre, hverken mere eller mindre. Alle må være lige for loven så at sige.”
Støtte fra Confetti Cph
Til gengæld bliver de nye retningslinjer og forslaget om et nævn for bloggere og influencere positivt modtaget af Christina Barre, influencer og grundlægger af Confetti Cph. Hun har takket nej til at give mundtligt interview, da hun er på ferie, men skriver i en kort mail:
”Hos Confetti Cph er vi rigtigt positive over for forslaget og vil hellere end gerne bakke op om et sådan nævn. I vores optik er det et godt og nødvendigt initiativ, som vil gavne vores branche.”
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.