Berlingske-tillidsmand: »Jeg føler mig personligt ansvarlig«

Fyringsrunden i Berlingske Media er den voldsomste, tillidsmand Uffe Gardel har været med til. Han beskriver stemningen som trykket og er selv dybt berørt: »Det er en uhørt krænkelse af den tillid, jeg har vist ledelsen. Jeg har aldrig oplevet noget lignende,« siger han

»Hvis jeg havde haft en anelse om, hvad der ventede os, så kunne jeg have gjort noget.«

Sådan siger Uffe Gardel, tillidsrepræsentant på Berlingske, i dag oven på mandagens udmelding om, at 64 stillinger i Berlingske Media skal nedlægges. 40 af dem er redaktionelle medarbejdere, der direkte skal fyres. De 30 er på Berlingske, otte er på BT, og to er på Scanpix.

Det er den mest voldsomme fyringsrunde i Uffe Gardels tid som tillidsmand og et stort chok for ham og kollegerne:

»Jeg tror i virkeligheden først, det er i løbet af i dag og i morgen, at omfanget af det her begynder at gå op for folk. De er ramt af chok, og stemningen er meget trykket. Jeg er selv dybt berørt af det her, og jeg føler mig personligt ansvarlig,« siger han.

Hvorfor?

»Helt op til fyringerne har man i højt tempo ansat nye folk. I alt 14 siden i sommer. Som tillidsmand har jeg et medansvar for, at de mennesker er blevet ansat og fastansat. Vi har et betinget ansættelsesstop i koncernen, så selv om jeg måske ikke kunne have forhindret ansættelserne, så kunne jeg have bremset dem i fart,« siger Uffe Gardel.

Ledelsen afviste, at noget var på vej 

Når Uffe Gardel ikke har benyttet muligheden for at tage farten ud af de mange nyansættelser, skyldes det, at han havde tillid til, at der ikke var en ny fyringsrunde på vej. 

»Jeg troede, jeg havde en enighed og en forståelse med ledelsen – herunder de to fortsættende chefredaktører – om, at den nedbemandingsrunde, vi var igennem i forsommeren, var den endelige. Og at der ikke ville komme flere. Det har jeg sat min lid til, og derfor kunne vi også acceptere, at der blev ansat en masse nye mennesker. Men så kommer det her pludselig,« siger Uffe Gardel.

Han beskriver det som et tillidsbrud fra ledelsens side:

»Det er en uhørt krænkelse af den tillid, jeg har vist ledelsen. Jeg har aldrig oplevet noget lignende. Jeg har sat min troværdighed som tillidsrepræsentant ind på, at vi var ovre nedskæringsperioden. Og jeg føler mig personligt meget berørt af det, for jeg kunne have gjort noget for at bremse det her,« siger han.

Blev du simpelthen taget på sengen?

»Helt taget på sengen er jeg jo ikke blevet, for da Lisbeth Knudsen stoppede, og belgierne begyndte at gå rundt på gangene, kunne vi jo godt ane, at noget var galt. Men jeg opsøgte igen og igen chefredaktionen for at få at vide, hvad der foregik, og hver gang fik jeg at vide, at der ikke foregik noget,« siger Uffe Gardel.

Et kæmpe troværdighedsproblem

Først til sidst lugtede Uffe Gardel og de øvrige tillidsfolk lunten og fornemmede, at noget stort var på vej, fortæller han. 

»Men vi fik intet at vide før mandag morgen. Man har arbejdet efter et princip om at informere os så lidt og så sent som muligt. Den tillid, vi har vist ledelsen, er på ingen måde blevet gengældt,« siger han. 

I en fælles udtalelse i forbindelse med arbejdsnedlæggelsen mandag eftermiddag kritiserede Berlingskes medarbejdere også ledelsen for, at forløbet har været ”præget af lukkethed”. De kalder det også ”stærkt utroværdigt”, at ledelsen og de nye ejere allerede nu præsenterer en ny strategi.

»Vi står med en ledelse, som nu beskærer og lukker ting, de for få måneder siden talte begejstret om, mens de pludselig taler begejstret for ting, de for bare et par måneder siden ikke troede på. Det giver et kæmpe troværdighedsproblem. Jeg har før oplevet chefredaktører, som har opført sig brutalt. Men der har i det mindste været konsistens i deres handlinger. Det er der ikke her,« siger Uffe Gardel.

Ledelsen har påført en krise

Direkte adspurgt om konsekvenserne af det tillidsbrud, som ifølge Uffe Gardel er opstået, svarer han, at han naturligvis fortsat vil samarbejde med ledelsen.

»Vi står med et alvorligt tillidsproblem, som jeg ikke ved, hvordan vi løser. Den tillid kan ikke så nemt genskabes. Og der har jeg ingen gode råd til ledelsen,« siger Uffe Gardel.

Hvad håber du på at få ud af de forhandlinger, I nu skal i gang med?

»Hele formålet med dem er at nedbringe antallet af fyringerne eller afbøde virkningen af dem. Det er det, vi håber på at få ud af det,« siger han.

Kan ikke lave samme kvalitet

Er du bekymret for, om I fortsat kan lave en avis af samme kvalitet, som I plejer?

»Nej, det er jeg ikke bekymret for; det kan vi naturligvis ikke. Grundlæggende set står min avis nu i en krise. Og det er ikke en krise, vi er blevet ramt af – det er en krise, som ledelsen har påført os. Det er deres ansvar at føre os ud af den. Det bliver svært,« siger Uffe Gardel.

Han understreger, at han ikke vil bortdømme hele den nye strategi, som fyringerne er begrundet i. Den rummer også fornuftige elementer, mener han.

»Men nogle af dem kan man kun ryste på hovedet over. Blandt andet har kollegerne svært ved at se meningen med at lukke BNB, der reelt har gjort, at vi har kunnet få andre medievirksomheder til at betale for journalistik lavet hos os. Og de undrer sig over tilbagerulningen af vores position på erhvervs- og businessstoffet,« siger Uffe Gardel.

Journalisten har været i kontakt med Berlingskes ansvarshavende chefredaktør, Tom Jensen. Han ønsker ikke at svare på kritikken fra Uffe Gardel.

 

2 Kommentarer

Flemming Sørensen
23. NOVEMBER 2015
Lige siden "Riffelsyndikatet"
Lige siden "Riffelsyndikatet" solgte sine aktier i Berlingske, er det kun gået én vej. Norske Orkla var ikke så slemme, men med Mecom og senest den belgiske kapitalfond, er der kun fokus på profitmaksimering.
Erik Svarre
22. NOVEMBER 2015
Ejerskabet af danske medier
Ejerskabet af danske medier bør være på danske hænder. De nationale medier er i den grad en integreret del af landets demokrati. Derfor bør danske medier heller ikke være en lille brik i store multinationale mediekoncerners koncernregnskaber, hvor profitmaksimering går forud for mediernes opgave i et demokratiske samfunds tjeneste. Jeg ved godt, at det er et kontroversielt synspunkt i en globaliseret verden. Men jeg mener alligevel, at politikerne bør overveje det. Lad mig i samme åndedrag udtrykke min store sympati for de hårdt prøvede kolleger på Berlingske.