Berlingske-salget fra A til Z

North Media A/S køber otte lokalaviser af Berlingske Media. Det kommer ugen efter, at britiske Mecom trak mediehuset af markedet. Journalisten opsummerer salgsforløbet

Berlingske Media har solgt otte lokalaviser til North Media A/S. Prisen endte på 65 millioner kroner.

Salget af lokalaviserne kommer ugen efter, at britiske Mecom, der ejer Berlingske Media, i sit kvartalsregnskab offentliggjorde, at det danske mediehus ikke længere er til salg.

”Bestyrelsen og dens rådgivere har konkluderet, at på baggrund af de tilbud, den har modtaget, vil bortskaffelsen af disse selskaber ikke generere attraktiv værdi for gruppens aktionærer,” skrev selskabet.

En uge senere har tillidsmanden på Berlingske, Uffe Gardel, ikke hørt mere om sagen.

»Det tager jeg til efterretning,« siger han til Journalisten.

Ifølge tillidsmanden er stemningen blandt kollegerne i mediehuset resigneret.

»Det er svært at vide, om vi skal være glade eller kede af det,« siger han.

Fortsat forhandlinger

I forbindelse med kvartalsregnskabet kom det frem, at Mecom lå i fortsatte forhandlinger med mulige købere til dele af Berlingske. Forhandlinger, der har ført til at de otte lokalaviser skifter ejere.

Til Ritzau sagde koncernchef for Berlingske Media og ansvarshavende chefredaktør på Berlingske, Lisbeth Knudsen:

»Vi skal nu færdiggøre de forhandlinger, som vi allerede har gang i, og når de er bragt til ende, og der er en konklusion, så er hele salgsprocessen også afsluttet.«

Hun afviste i sidste uge at kommentere på, hvilke dele af Berlingske Media der bliver forhandlet om:

»Jeg kan ikke oplyse, hvad vi forhandler om, eller hvem vi forhandler med, selvfølgelig af hensyn til fortrolighed om forhandlingerne, som vil vare noget tid endnu. Men inden årets udgang har vi de forhandlinger afklaret.«

Lisbeth Knudsen fortsat:

»Jeg synes, at det er en god nyhed, at der nu er en afklaring, forstået på den måde, at vi ikke har det strategiske eftersyn kørende meget længere, end det allerede har kørt.«

Den holdning delte Uffe Gardel ikke. Han tog ifølge dr.dk Mecoms beslutning til "efterretning".

»Det er ikke nogen særlig stærk meddelelse til et datterselskab. Den er ikke særligt tryghedsskabende.«

Til Ritzau sagde Uffe Gardel, at han ikke regnede med, at fremtiden for Berlingske Media så mindre turbulent ud.

»Nej, det tror jeg ikke. De økonomiske rammer for koncernen og koncernens indtjeningsmuligheder bliver jo ikke påvirket af det her. Der vil komme til at ske flere omvæltninger i vores del af branchen. Det ændrer det her ikke-salg ikke ved.«

Dansk-norsk-britisk

På ejerfronten har Berlingske Media levet en omtumlet tilværelse siden årtusindeskiftet. I 1999 bragte Berlingske en artikelserie om Riffelsyndikatet, der solgte våben til tyskerne under 2. Verdenskrig.

Firmaet var ejet af A.P. Møller, og artiklerne fik Mærsk McKinney-Møller til at sælge sine aktier. Køberen var norske Orkla, der i år 2000 blev en af nordens fem største mediegrupper.

I 2006 kom Mecom Group på banen. På grund af dårlig økonomi har det britiske selskab siden sommeren 2012 forsøgt at sælge Berlingske Media.

Da det kom frem, at Berlingske skulle sælges, steg Mecom-aktierne med det samme. I første omgang lød det, at kun et samlet salg var på tale. Senere begyndte Mecom dog at sælge enkeltvis ud af Berlingskes aktiver.

»Mecom har sat høje krav til et salg. Der har på intet tidspunkt være tale om et brandudsalg, hvor man bare gerne ville af med aktiviteterne i Danmark,« har Lisbeth Knudsen sagt til Ritzau.

I september solgte Mecom for eksempel Berlingskes halvdel af Syddanske Medier, men takkede samtidig nej til tilbud fra lokale medier på koncernens mediehuse i Aarhus, Holstebro og Viborg.

Stadig til salg. For den rigtige pris

Beslutningen om ikke at sælge Berlingske Media handler ifølge Lasse Jensen om, at Mecoms gæld kan bringes ”ud af verden ved drift i stede for salg.”

”Mecoms hollandske og danske forretninger har sparet og solgt sig til nogle driftsresultater, der lige kan holde koncernen oven vande. Det skal ikke forstås sådan, at man begejstret går fremtiden i møde: Annonce- og abonnementsindtægter falder stadig faretruende,” skrev Lasse Jensen i Information.

At Berlingske Media er taget af markedet betyder dog ikke, at mediehuset ikke længere er til salg.

»Mecom vurderer, at vi er mere værd, end folk vil give på nuværende tidspunkt. Men vi ved ikke, hvor lang tid de vil beholde os,« siger tillidsmand Uffe Gardel til Journalisten.

I sidste uge sagde han til Ritzau:

»Det er jo ikke nogen særlig stærk bekendelse som ejer, at man beholder os af den ene grund, at man ikke har været i stand til at sælge os.«

Dermed var Uffe Gardel helt på linje med Frands Mortensen, professor i medievidenskab ved Aarhus Universitet, der sagde til Politiken:

»Alt tyder på, at de stadig gerne vil sælge, men at de ikke mener, at de kan få en tilstrækkelig høj pris lige nu. Der har været bud på andre dele end det, der er solgt, men her var priserne ikke høje nok. Så nu forventer de, at konjunkturerne vender, og at de om et par år kan få mere for varerne.«

Mortensen kaldte det ”farligt”, at Mecom var begyndt at sælge Berlingske Media bid for bid. Det samme gjort medieanalytiker Henrik Schultz, der i samme avis udtalte sig kritisk om strategien med at sælge ud.

»Hvis man skal udvikle værdierne for aktionærerne i Mecom, så har jeg i et stykke tid sagt, at man ikke kommer videre ved at afvikle og rationalisere, men at man også må udvikle. Men det er klart, det skal aktionærerne være med på, og det skal bankerne være med på,« sagde Henrik Schultz til Politiken.

Hvor Berlingske Media står helt præcist efter afblæsningen af salget, er uvist.

»Vi håber at høre, hvilke mål Mecom har med os. En ting står dog klar: Vi skal udvikle os. Det kræver en indsat fra vores side og penge fra virksomheden,« siger Uffe Gardel.

Om det er nok? Lasse Jensen skriver:

”Med Storm P’s ord har Mecoms beslutning om at standse salget af Berlingske Media skabt fred, men ikke ro.”

0 Kommentarer