I kulissen bag Lisbeth Knudsen

Fire hovedaktionærer ejer over halvdelen af aktierne i Mecom, der sælger Berlingske Media. De har travlt efter finanskrisen, og de har forstand på penge. En af de fire investerer for et større beløb end det danske bruttonationalprodukt. Berlingske Media vil sidst i september gøre status over salgsprocessen.

foto: Magnus Møller / Polfoto

Selv om Berlingske Media er en stor aktør på det danske mediemarked, så er forretningen en lille bitte mus i en kæmpe stor skov.
Hvem får egentlig pengene, når Berlingske Media sælger det hæderkronede mediehus i enkeltdele? I skrivende stund er Ballerup Bladet og Bagsværd-Søborg Bladet netop afhændet til Dansk Avistryk. Og hvem har dermed indflydelse på de afgørende beslutninger?
Mecom Group er sælgeren, men bag dem står en gruppe meget kapitalstærke og sultne aktionærer, der tripper for at få rettet op på nedturen efter finanskrisen, der væltede mange investeringer.

Mecom Group meddelte allerede i sommeren 2012 – for mere end et år siden – at man ville undersøge mulighederne for at sælge samtlige aktiviteter i Holland, Polen og Danmark – og her taler vi altså om Berlingske Media – i et forsøg på at mindske tab og gæld.

Siden har Mecom Group solgt flere aktiviteter i Polen og Holland.
På et bestyrelsesmøde i Mecom Group i maj blev det besluttet at droppe de oprindelige planer om at sælge Berlingske Media i en samlet pakke. Nu blev der åbnet for at bryde det hæderkronede mediehus op og sælge det i enkeltdele.
Ved dette bestyrelsesmøde var det primært de fire største hovedaktionærer i Mecom Group, der forlangte en løsning efter en salgsproces, der allerede havde trukket ud.

De fire største aktionærer i Mecom Group er Aviva Investors, Aberforth Partners, JO Hambro og Legal & General Investment Management. De fire investorer ejer tilsammen mere end 50 procent af Mecom Group.
Bestyrelsesmødet i Mecom Group i maj, hvor det blev besluttet at flytte salgsprocessen af Berlingske Media over i fase 2 med et opsplittet salg, kom, efter at selskabet i april meldte ud om en kraftig nedjustering af årets resultat.

Lad os se nærmere på ejerne for at illustrere, hvor stærke kræfter der er med til at afgøre, hvordan en række væsentlige brikker i det danske mediebillede lige nu distribueres – med afgørende betydning for medarbejdernes fremtid.
Og lad os starte med en dansk vinkel: Firmaet JO Hambro Capital Management Ltd.

Bag denne betegnelse skjuler der sig lidt dansk historie, som er næsten lige så gammel og ærværdig som Berlingske selv.
Læsere af sladderpressen bør kende til Hambros Allé i Hellerup. Her bor, og har boet, et udvalg af dagens aktuelle kendisser, rigmænd, baronesser og fallenter.

Alleen er opkaldt efter bankier Joseph Hambro, der blev født i 1780 af fattige, jødiske forældre i København, men som formåede at etablere sig først som kræmmer, senere som bankier.
Joseph Hambro blev især rig på at overtage statslån fra Danmark og Norge. Hans søn Carl Joachim Hambro rejste til London og stiftede i 1839 Hambros Bank.

Men banken glemte aldrig sine danske rødder og specialiserede sig i handel og investeringer mellem Storbritannien og de skandinaviske lande.
Efter Anden Verdenskrig havde Hambros Bank fokus på diamanter. Banken voksede til at være en af de tre største banker på det europæiske marked i midten af tresserne.

Men i midtfirserne mistede familien ejergrebet om Hambros Bank. Lord Hambro – efterkommer af danske Joseph Hambro – blev i banken. Jocelyn Hambro brød ud og stiftede J.O. Hambro & Sons.
Hambros ejerandel af Mecom Group – og dermed Berlingske Media – ejes af det engelsk indregistrerede firma JO Hambro Capital Management Limited, der er en forgrening af Jocelyn Hambros oprindelige udbryderselskab.

Bag JO Hambro Capital Management Ltd står nu holdingfirmaet JOHIM CS.
Navnet JOHIM er en forkortelse for JO Hambro Investment Management. Indtil marts i år var det schweiziske Credit Suisse, der ejede aktiemajoriteten i JOHIM.

Den 28. marts i år meddelte Utilico Investments, der ejer 45 procent af Bermuda National, at netop Bermuda National havde indgået købsaftale med Credit Suisse om at købe JOHIM.
I alt skulle Bermuda National betale en lille halv milliard kontant.

Bermuda National er et investerings- og holdingselskab, der ejer den ene af Bermudas fire autoriserede banker, Bermuda Commercial Bank.
Efter handlen med Credit Suisse stod Bermuda National som ejer af 62,5 procent af de udstedte aktier i JO Hambro. Resten af aktierne ejes af ledelsen og de ansatte i JO Hambro.
Ved udgangen af 2012 rådede JO Hambro over investeringer for rundt regnet 41,6 milliarder danske kroner.

Heriblandt altså en andel af Mecom, der ejer Berlingske Media – som netop har solgt Ballerup Bladet og Bagsværd-Søborg Bladet.

Selv om der er stærke kræfter på spil i kulissen, er der ikke tale om et brandudsalg, siger koncernchef Lisbeth Knudsen. Hun understreger, at salgsprocessen i Berlingske Media kører efter en nøje tilrettelagt plan. Der er givet flere bud på enkeltdele i mediehuset. Med udgangen af september i år er der planlagt en status over salget.
»Matchet er godt i forhold til de ugeaviser, de har i forvejen. Det er rigtig gode, ældre ugeaviser, der passer rigtig godt ind i deres aktiviteter. Derfor er det en god aftale, som begge parter er glade for,« siger Lisbeth Knudsen om salget.

Aviva Investors er et datterselskab i fjerde led under det britiske firma Aviva Plc, der er bedst kendt for sine forsikringsaktiviteter. De er som aktionærer i Mecom Group med i kulissen, når der laves ”strategiske reviews” over salgsprocessen.

Men hvem er de?
Selv om Aviva Plc som samlet selskab først blev etableret i 2000 ved en fusion mellem Commercial General Union og Norwich Union, så kan firmaets rødder spores mere end 300 år tilbage.
Det datterselskab, der ejer andelen i Mecom, blev dannet ved fusion i samme omgang mellem datterselskaberne Morley Fund Management og Norwich Union Investment Management.

Datterselskabet Aviva Investors har mere end 1.000 ansatte, der styrer globale investeringer i blandt andet obligationer, pengemarkeder, ejendomme og aktier. I 2012 administrerede Aviva Investors ifølge Credit Suisse investeringer for 337 milliarder euro. Altså 2.512.868.162.000 danske kroner.

Til sammenligning var Danmarks bruttonationalprodukt i 2011 ifølge Danmarks Statistik 1.791.518.000.000 kroner.

Hvordan går det med den øvrige salgsproces?
»Med udgangen af tredje kvartal bliver der gjort status på det strategiske review, der blev sat i gang for et år siden. Der bliver gjort status for, hvor meget der er solgt, hvilke salgsprocesser der skal fortsætte, og hvilke der ikke skal fortsætte? Og så videre. Det er inden for den tidshorisont, med udgangen af tredje kvartal, at vi forventer at gøre en status,« siger Lisbeth Knudsen.

I slutningen af maj, få uger efter Mecoms beslutning om at droppe tidligere udmeldinger og splitte salget, blev ugeaviserne Det ny Odsherred, Vestegnen og Lokalavisen Taastrup solgt til Sjællandske Medier med overtagelse allerede den 1. juni – mindre end en uge efter at salget blev offentliggjort.

Midt i maj besluttede Mecoms bestyrelse og bestyrelsen for Den Sydvestjyske Venstrepresse at indlede forhandlinger om salget af Berlingske Medias 50 procents andel af Syddanske Medier og 100 procents ejerskab af fem ugeaviser i Syd- og Sønderjylland, Dagbladet Ringkøbing-Skjern, Ugeavisen Ringkøbing, Ugeposten Skjern og Jysk Avistryk i Vonsild samt en andel af ugeavisen Vesterhavsposten til Den Sydvestjyske Venstrepresse. Der er endnu ikke meldt nogen konklusion ud på de forhandlinger.

Selv om der er sat dato på en status over udsalget, betyder det ikke, at man skal regne med, at hele eller store dele af Berlingske Media er solgt med udgangen af september, siger Lisbeth Knudsen.
»Nej, det vil jeg ikke sige på nuværende tidspunkt. Men der er en række forhandlinger i gang. Og som sagt bliver der gjort status på, hvor meget der er solgt fra, og hvilke priser der ligger på de forskellige ting, som vi har fået effektive bud på. Det skal der tages stilling til,« siger Lisbeth Knudsen.

Aberforth Partners LLP er nok, hvad man ville kalde ”lillebroren” i den kreds, der ejer majoriteten i Mecom Group, og som presser på for salget af Berlingske Media.
Aberforth blev stiftet i 1990 som privat investeringsfirma, der specialiserede sig i at investere i mindre firmaer – i britisk målestok – der havde det til fælles, at deres aktier blev handlet på det britiske aktiemarked. Det er i den rolle, at Aberforth har investeret i Mecom Group.

Selv om Aberforth er lillebror i kredsen bag Mecom, så råder firmaet over enorme summer.
Aberforth Partners LLP styrer tre investeringsselskaber: Aberforth Smaller Companies Trust, også kaldet ”ASCoT”, Aberforth Geared Capital & Income Trust, kaldet ”AGCiT”, og Aberforth UK Small Companies Fund, kaldet ”Fonden”.
ASCoT kontrollerer cirka 125 investeringer, der tilsammen har en anslået værdi på lidt over 4 milliarder kroner. AGCiT kontrollerer cirka 700 millioner kroner.
”Fonden” har investeringer for 2,9 milliarder kroner.

Den sidste storaktionær i Mecom, Legal & General Investment Management – normalt blot omtalt som ”Legal & General”, blev stiftet i 1836 i London.
Legal & General er et multinationalt investeringsfirma med hovedsæde i London. Firmaet sælger blandt andet livsforsikringer, andre forsikringer og pensionsordninger – ud over at stå bag en lang række investeringer. Legal & General opererer i Storbritannien, Frankrig, Tyskland, Holland, USA, Indien, Egypten og flere arabiske lande.

En opgørelse fra december 2011 anslår, at Legal & General administrerede investeringer for næsten 3,2 billioner danske kroner. Altså 3.190.600.000.000 kroner.
Tilbage til Danmark og Lisbeth Knudsen.

I kom ud med et godt halvårs-regnskab. Men hvis man ser på Mecoms samlede regnskab, så er det ikke helt så godt. Der er nogle store investorer bag Mecom. Lægger de yderligere pres på, for at salget skal gå stærkt i forhold til jer?
»Det gør de ikke. Der er en salgsproces i gang, som kører under meget aftalte former, hvor vi har fået nogle indikative bud, der skal tages stilling til. Men Mecom har jo fra starten sagt, at selv om alting er sat til salg, så er det ikke til en hvilken som helst pris, det er sat til salg. Derfor vil man også tage en overvejelse om, om prisen er den rigtige. Så det har aldrig været et brandudsalg,« siger koncernchef Lisbeth Knudsen.

0 Kommentarer