Ansættelsesstop og besparelser i DJ

Dansk Journalistforbund indfører ansættelsesstop i 2019 og skal spare 1,5 procent på budgettet. Forbundet forventer en medlemsfremgang på 2 procent

Hovedbestyrelsen i Dansk Journalistforbund har på møde tirsdag besluttet at gennemføre ændringer i budgettet for 2019.

Det skyldes, at forbundet kan se frem til underskud på driften i 2019 og i årene frem.

Formand Lars Werge orienterede om beslutningen efter hovedbestyrelsens drøftelse, der var lukket for referat.

Det er besluttet, at DJ indfører ansættelsesstop i 2019. Desuden skal DJ gennemføre en samlet besparelse på 1,5 procent på budgettet. Endelig budgetter DJ med en medlemsfremgang på 2 procent.

Kontingentindtægt vokser mindre

Det er også besluttet, at direktør Linda Garlov på hovedbestyrelsesmødet i januar skal fremlægge et katalog over mulige besparelser, der viser, hvordan besparelsen på de 1,5 procent kan nås.

Som Journalisten senest beskrev i september, vil Dansk Journalistforbund (DJ) få et underskud på cirka 4 millioner kroner i 2018.

Underskuddene på driften skyldes blandt andet, at forbundets kontingentindtægt vokser mindre end forventet.

I flere år har DJ forventet at få 3 procent flere medlemmer per år. Sidste år skruede ledelsen forventningerne ned til 2,5 procent, men realiserede kun 1 procent.

Størstedelen af DJ’s nye medlemmer er desuden studerende, som betaler nedsat kontingent på 77 kroner om måneden, hvorimod mange af dem, som forlader DJ, har været fuldt betalende medlemmer.

Kommentarer
7
Finn Arne Hansen
27.11.18 23:53
Det er bedre end ingenting,
Det er bedre end ingenting, at hovedbestyrelsen tager en smule ansvar for det overforbrug, der har været i årevis. Hvis det overforbrug ikke havde været der, kunne man for år tilbage have stoppet opkrævningen af de 70 kroner, vi betaler om måneden til konfliktfonden. Den var jo blevet fyldt ret hurtigt efter den store DR-konflikt, fordi vi skulle betale 200 kroner i ekstrakontingent til strejkekasse, også freelancerne. Men det gjorde HB ikke, man begyndte at bruge ikke kun renterne af konfliktfonden, men også de 70 kroner til driften. Og nåede op på at bruge dem alle. Men 1,5 procent og et ansættelsesstop giver ikke 4 millioner kroner, så HB har åbenbart tænkt sig at gå på rov i selve formuen i konfliktfonden. Det er dybt kritisabelt. Desuden budgetterer man med, at nettotilgangen vil blive fordoblet for ikke at spare det, der bør spares. Dybt uansvarligt.
Medlemmer, der er enige, er velkomne til at skrive til finn.arne.hansen@gmail.com, så vi kan forberede et beslutningsforslag til delegeretmødet. Imens kan de, der i årevis har haft ansvaret, tænke alvorligt over, om de bør genopstille. Jeg synes, de skal lade være.
Fremhævet af Journalisten
Andreas Reinholt
29.11.18 13:06
Hvorfor forventer DJ en
Hvorfor forventer DJ en større medlemsfremgang i år end sidste år, når nu bl.a DMJX har skruet ned for optagelser af nye studerende? Hvor kommer de nye medlemmer fra?
Fremhævet af Journalisten
Finn Arne Hansen
29.11.18 14:23
Og den vrede, der vælter ud
Og den vrede, der vælter ud over kommunikatørerne fra journalisterne, er nok også med til, at specialgruppen DJ Kommunikation har et ret stort antal udmeldelser for tiden.
Løsning: Lad os lave et fagligt kartel/et forbund med Kommunikation og Sprog samt Bibliotekarforbundet (de flirter kraftigt med hinanden)og lad os give journalisterne muligheden for at være alene i Journalistforbundet efter samme model som Pressefotografforbundet, mens vi andre slår sig sammen i de grupper, vi ønsker at være i. Det vil give et stærkt kartel/forbund med 40 millioner ekstra kontingentkroner om året. Og lad os fusionere AJKS med Min A-kasse, så vi får bedre plads i forbundshusene og mindre at holde styr på. Udgifterne bør der også kikkes på.
Fremhævet af Journalisten
Lars Werge
30.11.18 09:49
Kære Andreas Reinholt,

Kære Andreas Reinholt,
Vores analyse af medlemstil- og afgang viser, at DJ fortsat ikke har problemer med at få nye medlemmer. Men antallet af medlemmer, der forlader DJ, er til gengæld vokset de seneste år, og det er årsagen til, at væksten i vores medlemsfremgang er taget af.
Derfor har Hovedbestyrelsen og organisationen også rigtig meget fokus på at arbejde med fastholdelse af medlemmer. Griber vi det rigtigt an, vil vi forhåbentlig kunne stoppe "svingdøren" i udadgående retning.
Men det er klart, at når uddannelser nedprioriteres, så kan det godt få en effekt på antallet af indmeldelser.
MVH Lars W.
Fremhævet af Journalisten
Michael Kjærgård
30.11.18 14:26
Undtagelsesvis enig med
Undtagelsesvis enig med formanden, DJ bør i den grad gære noget for fastholdelsen. Her tænker jeg ikke udelukkende på den parodisk ringe distribution af Journalisten, men først og fremmest på at min fagforening venligst bedes lade være med at opføre sig dilettantisk.
Jeg nævner i flæng sexchikanesagen, nedsættelsen af praktikanternes løn, aflads-elementet i praktikantvejledetuddannelsen hvor man skal sidde og ‘reflektere’, formandens ikke-evne til at kende forskel på journalistik og kommunikation, ønsketænkningsbudgettering og man kunne blive ved. Det er for langt ude når de største successer er ikke-fusionen og ikke-flytningen.
Spørger I folk der melder sig ud hvorfor? Hvis ja, hvor stor andel svarer at det er fordi set er for pinligt at være medlem? Det bliver det jeg svarer, hvis det kommer dertil.
Fremhævet af Journalisten
Øjvind Hesselager
30.11.18 14:31
Kære Michael

Kære Michael

Tak for kommentaren. Ja, vi har desværre et gigantisk problem med at lande Journalisten korrekt hos dig - og også enkelte andre steder. Der er mennesker indblandet - og det går desværre nogle gange systematisk galt. Men som du ved: Jeg har ikke givet op.


Mange venlige hilsner
Fremhævet af Journalisten
Michael Kjærgård
30.11.18 18:27
Jeps, enig. Distributionen er
Jeps, enig. Distributionen er ikke det største af DJ’s problemer (eller af mine problemer med DJ). Men tak for svaret, jeg ser frem til at nogen svarer på det andet også.
Fremhævet af Journalisten
Denne artikel er lukket for kommentarer.
data_usage
chevron_left
chevron_right