I februar 2018 fik medarbejderne på Berlingske og BTMX at vide, at sidelayout bliver outsourcet til det eksterne bureau Wunderkind, ejet af den tidligere chefredaktør på BT Anders-Peter Landert.
Siden februar 2018 har halvdelen af de 32 redaktionssekretærer og layoutere hos Berlingske Media taget imod en frivillig fratrædelse.
På et møde i går hos Wunderkind var 16 af medarbejderne til stede. De fik at vide, at der var job til 14 af dem. Og de skal arbejde til en lavere løn, end de har i dag.
Det mener næstformand i Dansk Journalistforbund Tine Johansen ikke er rimeligt.
”Vores forståelse af overenskomsten er, at man ikke bare kan sætte en gruppe medarbejdere ned i løn. Skulle det komme på tale, rejser vi selvfølgelig sagen over for arbejdsgiverne,” forklarer hun i en mail.
Om det fører til en voldgift, er for tidligt at sige noget om, tilføjer hun.
Ansætter kun layoutere
Tillidsmand på BTMX Rasmus Skat Anders siger, at folk på forhånd frygtede, at de skulle gå ned i løn – og den frygt blev til virkelighed i går.
”Anders-Peter Landert varsler, at de skal gå ned i løn, så det er dér, kampen kommer til at stå nu,” siger Rasmus Skat Andersen.
Hvad lønnen rent faktisk bliver, er fortsat uklart, siger Rasmus Skat Andersen.
”Men de kommer ikke til at tjene det, de får på BT eller Berlingske i dag,” forklarer han.
Rasmus Skat Andersen forklarer, at det længe har stået klart, at Wunderkind ikke ville ansætte redaktionssekretærer fra Berlingske/BTMX – kun layoutere.
”De skal kun layoute og ikke bruge de øvrige journalistiske redskaber, de har. Hvis der skal flyttes et komma, skal det ske hos Berlingske i Pilestræde og ikke hos Wunderkind,” forklarer Rasmus Skat Andersen.
Wunderkind har kontaktet HK
På mødet bekræftede Anders-Peter Landert, at han har kontaktet HK vedrørende muligheden for at tegne en overenskomst.
”Når der ikke er noget journalistisk arbejde, og Anders-Peter Landert kontakter HK, kan du godt lægge to og to sammen. Alt tyder på, at folk kommer over på HK’s overenskomst,” siger Rasmus Skat Andersen.
Layout er ikke journalistisk arbejde
Anders-Peter Landert bekræfter, at medarbejderne fra BTMX/Berlingske ikke vil blive ansat i Wunderkind til at lave journalistisk arbejde.
”Opgaven her hos os er ikke journalistik. Det er rent layout,” siger han.
Men er det ikke journalistisk arbejde at være layouter?
”Det synes jeg ikke, det er. Der er masser af grafisk arbejde lavet af folk, som ikke er journalister,” siger han.
I dag har Wunderkind en overenskomst med DJ.
Anders-Peter Landert ønsker ikke at svare på, om han foretrækker at ansætte medarbejderne fra Berlingske Media på DJ-overenskomsten.
”Jeg er i dialog om en overenskomst, og jeg ikke vil kommentere de igangværende forhandlinger,” siger han.
Mulighed for frivillig fratrædelse
Om ulemperne ved at ansætte medarbejderne på DJ’s overenskomst siger han:
”Der er jo – generelt set – en masse vilkår og betingelser i sådan en overenskomst, der har betydning for de ansatte og arbejdsgiveren. Og derfor har det selvfølgelig betydning,” siger Anders-Peter Landert.
Handler det om, at det vil være billigere for dig at ansætte dem på for eksempel en HK-overenskomst?
”Ikke nødvendigvis,” svarer han.
Medarbejderne har nu en uge til at beslutte, om de vil arbejde for Wunderkind eller tage en frivillig fratrædelse. En frivillig fratrædelse på såkaldte ”glastrappevilkår” sikrer blandt andet fire måneders ekstra fratrædelsesgodtgørelse.
”Jeg er superglad for, at de får mulighed for at sige nej til at arbejde for Wunderkind,” siger Rasmus Skat Andersen.
”For det her er skræmmescenariet: De flyttes til en ny arbejdsplads, hvor de kun skal lave en lille del af det, de kan – og til en ringere løn,” forklarer han.
Skal give kvalitet og fleksibilitet
I februar 2018 spurgte Journalisten koncerndirektør i Berlingske Media Anders Krab-Johansen, om BT og Berlingskes layout outsources, fordi DJ-overenskomsten er for dyr.
”Vi kan få en god kvalitet med høj fleksibilitet ved at få lavet sidelayout eksternt, og vi vil gerne koncentrere os om indholdet og den digitale distribution,” sagde Anders Krab-Johansen dengang.
Dengang blev det varslet, at i alt 93 ud af 881 ansatte skal forlade Berlingske Media. Desuden blev det meddelt, at børneavisen Kids News lukker, og at BT skal udkomme i færre sider.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.