Werge til PFA: Sælg aktierne i Ryanair

PFA, som investerer DJ-medlemmernes pensionspenge, har placeret millioner i det omstridte lavprisselskab Ryanair. Lars Werge mener, at PFA skal sælge aktierne. »Vi kan ikke acceptere at tjene penge på Ryanair«

Det er ikke i orden, at PFA har investeret millioner af pensionskroner i det kontroversielle lavprisselskab Ryanair. Det mener formand i Dansk Journalistforbund Lars Werge, der opfordrer PFA til at sælge aktierne.

»Hvis PFA fortsat har aktier i Ryanair, når Mediernes Pension holder det næste halvårlige møde i maj, så vil jeg sige til PFA, at vi ikke skal tjene penge på hvad som helst,« siger Lars Werge, der også er bestyrelsesmedlem i Mediernes Pension.

Mediernes Pension er pensionsforening for DJ-medlemmer, der har en gruppelivsordning via deres overenskomst. Pensionspengene bliver for øjeblikket forvaltet af PFA Pension, og PFA har i alt købt Ryanair-aktier til en værdi af 19 millioner kroner gennem en ekstern forvalter. Det fremgår af en orientering, PFA har sendt til Dansk Journalistforbund.

Hvis PFA skal sælge aktierne, kræver det, at begge parter i Mediernes Pension – DJ og Danske Mediers Arbejdsgiverforening – er enige.

»Hvis det stod til os, ville det være rigtigt fint, hvis de sælger dem, for vi kan ikke acceptere at tjene penge på Ryanair,« siger Lars Werge.

Omvendt kan man spørge, hvilken forskel det skulle gøre, at PFA har aktier i Ryanair for nogle få millioner kroner?

»Jeg tror ikke, at nogle millioner gør den store forskel. Men man skal ikke underkende signalværdien i det. Den danske fagbevægelse har kæmpet i fællesskab mod Ryanair. Et af de midler, vi har, er at bruge vores taleret til at slå til lyd for, hvad vi mener,« siger Lars Werge.

PFA er for øjeblikket selv i gang med at undersøge, om Ryanair driver virksomhed på et ansvarligt grundlag.

”Vi har fået lavet et grundigt forarbejde og nærmer os derfor at kunne træffe en beslutning,” hedder det i redegørelsen fra PFA, som Journalisten har læst.

For Lars Werge er det centrale i sagen, at Ryanair ikke vil indgå dansk overenskomst med piloter og kabinepersonale.

»Og så er der jo ikke så meget at føre dialog om,« mener han.

En række danske kommuner – blandt andre Københavns Kommune og Aarhus Kommune – har lavet regler om, at medarbejderne ikke må rejse med lavprisselskabet, så længe Ryanair ikke ansætter på overenskomstlignende vilkår. Omvendt rejste den danske statsminister Lars Løkke Rasmussen for nylig med Ryanair.

I 2015 satte medlem af DJ's hovedbestyrelse Karin Hedegaard spørgsmålstegn ved PFA Pensions investeringer på Vestbredden – investeringer, som ifølge mediet DanWatch bidrog til opretholdelsen af ulovlige bosættelser og aktiviteter på Vestbredden. Dengang sagde Lars Werge til Journalisten, at han ikke ville blande sig i PFA's investeringer.

»Det er op til PFA selv at vurdere, hvilke konkrete virksomheder PFA investerer i. Det ligger uden for rammerne af det, jeg kan forholde mig til,« sagde Lars Werge og understregede, at det stod DJ’s medlemmer frit for at flytte deres pensionsopsparing til et andet pensionsselskab end PFA.

Journalisten har spurgt Lars Werge, hvorfor han mener, at DJ i Ryanairs tilfælde skal presse på for at stoppe PFA Pensions investeringer.

»DJ støtter naturligvis ikke investeringer i selskaber, der undergraver overenskomsterne og den danske model så systematisk, som Ryanair gør,« svarer Lars Werge.

Administrerende direktør i Danske Mediers Arbejdsgiverforening Thomas Rønnow ønsker ikke at kommentere sagen på nuværende tidspunkt.

PFA Pension har ikke svaret på Journalistens henvendelse.

6 Kommentarer

Andrey Kazankov
6. MARTS 2016
@Hans og Henrik, det er
@Hans og Henrik, det er overhovedet ikke på kravlegårdsniveau. Hvis man virkelig mener, at man ikke skal investere i virksomheder, der arbejder uden en dansk overenskomst, skal det selvfølgelig gælde alle virksomheder. Ellers lugter den udtalelse væk af en billig pr-aktion, fordi det med Ryanair er et hot emne lige for tiden.
Henrik Rath Paulsen
4. MARTS 2016
Jeg kan ikke være mere enig
Jeg kan ikke være mere enig med vores formand og at argumentere med, at andre selskaber gør noget tilsvarende er på kravlegårdsniveu.
Hans Sørensen
3. MARTS 2016
@andrey og john: Læs første
@andrey og john: Læs første kommentar. Villy Dall siger det ganske klart.
John Kreiner
3. MARTS 2016
Hvis ærinde går Lars Werge?

Hvis ærinde går Lars Werge?
DJ-medlemmernes eller LOs?
Pensionspengene skal investeres, så de giver det bedst mulige afkast til DJ-medlemmerne, og Ryanair er jo ikke en ulovlig forretning...
Andrey Kazankov
3. MARTS 2016
Nu, hvor Ryanair ikke længere
Nu, hvor Ryanair ikke længere har base i Danmark, hvordan i alverden er Ryanair så værre end de fleste andre flyselskaber (som flyver til DK, og som ikke flyver til DK), som heller ikke har noget, der bare minder om en dansk overenskomst?

Flere