Niels kan ikke få udbetalt egen pensions­opsparing: ”Det er i høj grad uretfærdigt”

Niels Laugesen er 74 år og deltidsansat på Børsen. Han vil gerne hæve en lille del af sin pensionsopsparing. Men det kan han ikke, så længe han er ansat på avisen. ”Pensionen er, til når du bliver pensioneret,” siger formanden for Mediernes Pension

Alle medarbejdere ansat på en DJ-overenskomst skal have deres pensionsordning gennem Mediernes Pension. Men hvis de ønsker at arbejde hele livet, får de ikke en krone udbetalt.

Det viser den 74-årige redaktionssekretær på Børsen Niels R. Laugesens eksempel.

Selv om han kun arbejder på deltid, kan han ikke få noget af sin kapitalpension udbetalt af Mediernes Pension.

”Det er forbavsende og forekommer mig dybt urimeligt. Det kan simpelthen ikke være rigtigt,” siger han.

Niels R. Laugesen kommer fra en familie, der altid har sat en ære i at blive så lang tid på arbejdsmarkedet som muligt.

Hans far arbejdede, efter at han var fyldt 80 år, og hans morfar arbejdede uafbrudt, til han døde langt oppe i sine 80’ere.

Hvis Niels R. Laugesen vælger at gøre det samme, vil han ikke få en krone af sin kapitalpension udbetalt.

”Når jeg har fortalt det til folk, er der ingen, der tror på, at det virkelig er sådan. De siger, det lyder fuldstændigt horribelt. Men sådan er reglerne tilsyneladende,” fortæller han.

Medarbejdere, der er ansat på en DJ-overenskomst, skal have deres pensionsordning gennem Mediernes Pension. Her er det en regel, at man ikke kan få udbetalt sin pension, så længe man er i arbejde og indbetaler til sin pensionsopsparing.

Man kan dog få sin pensionsopsparing ved at flytte til udlandet i mindst 12 måneder.

Brancheorganisationen Forsikring og Pension oplyser, at nogle pensionsselskaber har samme vedtægter som Mediernes Pension – andre har ikke.

Glad for jobbet

De seneste 38 år har Niels R. Laugesen været ansat på Børsen som redaktionssekretær, hvor han de seneste år især har beskæftiget sig med korrektur og været sprogrøgter.

Han kunne have gået på pension for ni år siden, hvis han ønskede det. Men han vil hellere arbejde videre.

”Jeg er vældig glad for mit job, mine kolleger og arbejdsmiljøet. Det har aldrig været en straf at skulle herind,” siger Niels R. Laugesen.

I august blev hans fuldtidsstilling på Børsen imidlertid omlagt til deltid af budgetmæssige årsager.

Det betød, at Niels Laugesen gik ned i løn og henvendte sig til Danica for at få udbetalt en mindre del af sin kapitalpension.

”I første omgang fik jeg en besked om, at selvfølgelig kunne jeg det. Men kort tid efter fik jeg at vide, at jeg alligevel ikke kunne,” siger han.

Begrundelsen var, at udbetalingen først kan finde sted, når Niels R. Laugesen fratræder arbejdsmarkedet og ikke længere er i en stilling, hvor der indbetales til en pensionsordning. Med andre ord:

Han måtte holde op med at arbejde for Børsen.

Efter den melding søgte han dispensation hos Mediernes Pension, efter råd fra Danica og Dansk Journalistforbund.

Men konklusionen var den samme.

”Jeg finder reglerne urimelige og firkantede,” siger han.

Hans Peter Christensen er direktør hos Uvildige.dk, der tilbyder uafhængig og uvildig økonomisk vejledning til private og erhvervskunder. Han mener, at vedtægten i Mediernes Pension virker forældet.

”Man bør revurdere, om reglerne er tidssvarende til de situationer, vi kan komme ud for på arbejdsmarkedet, nu hvor flere og flere heldigvis er friske nok til at arbejde op i alderen,” siger han.

Hos Mediernes Pension forklarer formand Thomas Rønnow, at Niels Laugesen er blevet behandlet efter de gældende vedtægter.

”Reglen er sat i verden for, at medarbejderne og arbejdsgiverne indbetaler til en pensionsordning hele arbejdslivet med henblik på, at når medarbejderen går på pension, så er der penge til at gå på pension for,” siger han.

Niels kan ikke få udbetalt egen pensions­opsparing: "Det er i høj grad uretfærdigt” 1 ”Jeg finder reglerne urimelige og firkantede,” siger Niels R. Laugesen. Tuala Hjarnø

Mediernes pension: Sæt dit forbrug ned

Thomas Rønnow understreger, at det er vigtigt, at Mediernes Pension ikke er med til at finansiere en deltidsansættelse for en ældre medarbejder gennem pensionsordningen.

Det er vel en meget god regel, når man er 40 år, men når man er 74 år, er den så ikke lidt uretfærdig?

”Jo, det kan du måske sige, men jeg synes egentlig, at det er et ganske udmærket princip. Hvis du har lyst til at gå på deltid, så står det dig frit for, så må du bare sætte dit forbrug ned eller finansiere det på en anden måde. Pensionen er, til når du bliver pensioneret. Og det er du ikke, bare fordi du går på deltid. Heller ikke selv om du er 74 år.”

Hvis Niels R. Laugesen arbejder resten af livet, forhindrer vedtægterne ham i at få sine penge.

”Vedtægterne sondrer ikke mellem alder. Vi har ikke nogen mulighed for at ændre noget, der er bestemt i vedtægterne. Det er jo hele formålet med vedtægter, at man har en ramme for, hvordan man agerer,” siger Thomas Rønnow.

Kan blive tvunget til opsigelse

For Niels R. Laugesen er kampen om at få en del af sin pensionsopsparing udbetalt blevet principiel.

”Det er i høj grad uretfærdigt,” siger han.

”Hvad nu, hvis man forsætter op i 80’erne eller til sine dages ende?”

En pensionsopsparing har man jo lavet for at spare op, til når man går på pension. Er det ikke fair nok, at du er nødt til at vente, til du forlader arbejdsmarkedet?

”Jeg vil mene, det var fair nok, hvis man nu bare sagde, du kan ikke tømme den, inden du er 65 år. Men nu er jeg altså 74 år, og jeg beder kun om en meget lille del af den. Og så spænder man ben,” siger han.

Hvis Niels R. Laugesen skal have sin pensionsopsparing, er den eneste mulighed, han har hørt om, at sige op på Børsen og blive genansat.

Imellem opsigelsen og ansættelsen vil det være muligt at hæve den del af pensionen, han gerne vil have udbetalt.

Men det indebærer for meget usikkerhed, mener han.

Thomas Rønnow fra Mediernes Pension kan godt se, at vedtægterne i Niels Laugesens tilfælde kan virke uretfærdige. Han vil derfor tage det op i bestyrelsen for Danske Medier i løbet af 2020.

”Vi kommer til at se på, om det er den rigtige måde at gøre det på. Det kan godt være, at vi kan finde en løsning, der bliver lidt mere blød,” siger han.

12 Kommentarer

Lars Nielsen
6. JANUAR 2020
Vi er altså bundet på hænder og fødder med pensionen!

Jeg har kommunikeret med min pensionsrådgiver i banken. Han tilhører A-kæden og er altså ikke en menneskelig rådgiverrobot i et pensionsselskab.

Han bekræfter, at den pensionsordning, vi er "tvunget" ind i via arbejdsgiveren er omfattet af de regler, der betyder, at vi ikke kan hæve den delvist, hvis vi fortsætter med at arbejde. Jeg tillader mig at citere fra hans svar her:

"Det er desværre et issue der er på mange obligatoriske pensionsordninger og herunder specielt på de overenskomst baserede.
På almindelige obligatoriske pensionsordninger, der ikke er overenskomstbaserede, vil det typisk godt kunne lade sig gøre at få udbetalinger. Dette efter aftale med den enkeltes arbejdsgiver selv om ansættelsesforholdet fortsætter.

Men på kollektive/vedtægtsbaserede ordninger er det normalt ikke en mulighed, at få udbetaling, når der samtidig foreligger et fortsat ansættelsesforhold og der er indbetalinger på pensionsordningen. Så det gælder ikke kun Mediernes Pension i den sammenhæng." Citat slut.

Har man en eller flere private pensionsordninger kan man altså godt hæve hele eller dele af den og fortsætte med at arbejde.
Niels Frode Sølvsteen
3. JANUAR 2020
Det er desværre ikke kun Mediernes Pension, der har disse forældede regler omkring udbetaling af livslang alders-pension! Er du medlem af FOA og derfor har din pensions-opsparing i PenSam, kan du heller ikke få udbetalt din livslange alders-pension så længe du arbejder, uanset du opfylder betingelserne for at kunne få folkepension. Så hvis du viser samfundssind og fortsætter med at arbejde efter folkepension alderen og måske pludselig dør, så får hverken du eller dine arvinger ikke en eneste krone af de penge du selv og din arbejdsgiver har indbetalt til din alders-pension. Og livsforsikring ophører ved folkepensions alderen! Så takken for at vise samfundssind er i værste fald, at du afgiver et par millioner eller mere til dine yngre kolleger i samme pensionskasse. Og reglerne er bestemt af din egen fagforening, som du har været tvunget til at være medlem af og har betalt for at varetage dine interesser! Det er tyveri ved højlys dag!
Anita Elmshøj
3. JANUAR 2020
Det er jo ikke efter eget valg at der er gået ned i arbejdstid, men af budgetmæssige årsager!!!. Derfor synes jeg man bør imødegå ønsket om en delvis udbetaling af pensionen.
Helle Schøler Kjær
3. JANUAR 2020
Jeg er 63 og har fået den besked fra PFA, at jeg kan hæve selv ratepension, mens jeg arbejder, dog til betydelig højere skat. Jeg flyttede pensionen fra Nykredit og har så ikke været forbi Mediernes Pension, men har pensionen direkte hos PFA.
Lars Nielsen
3. JANUAR 2020
Hej Michael. Ja det ved jeg egenlig heller ikke! Det ser ud, som om den ene stadig er omfattet (Danica), og det giver rabat på omkostningerne. Men det er da værd at tjekke.

Flere

Læs også

Debat: Når pensionsselskabet ikke vil af med pengene

19. MARTS 2019

Mediernes Pension dropper ikke PFA trods millionsag mod medie

05. DECEMBER 2014