PFA Pension har stævnet erhvervsmediet Økonomisk Ugebrevs chefredaktør og en journalist for en kritisk artikel. PFA Pension kræver erstatning på knap fire millioner kroner, lyder det i stævningen, som Journalisten er i besiddelse af.
Sagen kan ende med at tage livet af Økonomisk Ugebrev, skriver Børsen.
PFA Pension er samtidig Dansk Journalistforbunds samarbejdspartner på pension. Det sker via Mediernes Pension, hvor DJ og Danske Mediers Arbejdsgiverforening har oprettet en gruppeforsikring for medlemmerne sammen med PFA.
Formand for Mediernes Pension, Lars Werge, afviser dog, at PFA Pensions millionsag mod Økonomisk Ugebrev vil få konsekvenser for samarbejdet.
»Vi kommer ikke til at ophæve samarbejdet med baggrund i den her sag, for der ligger nogle helt klare beskrivelser af, hvornår et samarbejde kan ophæves i utide i en kontrakt. Det handler om det produkt, der bliver leveret, og ikke om, hvad PFA Pension i øvrigt gør. Men det er klart, at vi interesserer os for denne her sag,« siger Lars Werge, som også er næstformand i Dansk Journalistforbund.
Usædvanligt skridt
Han undrer sig over, at PFA Pension har valgt at kræve et så stort beløb i erstatning, uden først at have søgt at løse sagen på anden vis.
»At en finansgigant af den størrelse lægger sag an mod en journalistisk virksomhed, synes jeg umiddelbart lyder af meget. Det lyder ikke som om, de har tænkt sig at forsøge med en dialog,« siger Lars Werge.
Han vil nu sætte sig nærmere ind i sagens detaljer. Og selvom han ikke vil afbryde samarbejdet med PFA Pension på grund af sagen, forventer han at tage kontakt til dem på vegne af Mediernes Pension.
»Der er nogle ting, som vi bliver nødt til at undersøge nærmere. Det lyder som et usædvanligt skridt, de har taget, og det vil vi forsøge at sætte os mere ind i og derefter gå til PFA,« forklarer han.
Problematisk i forhold til pressefriheden
Ansvarshavende redaktør på Økonomisk Ugebrev, Morten W. Langer, forklarer til Journalisten, at mediet har valgt kun at udtale sig om sagen i en officiel kommentar – på grund af sagens størrelse:
”Jeg oplever det her som en finansgigant, der bruger sin kapitalmagt til at forsøge at lukke munden på et lille kritisk erhvervsmedie. Jeg har oplevet meget i de 25 år, som jeg har været erhvervsjournalist, men det her overgår alt. Det er problematisk i forhold til pressefriheden. Hvis virksomheder på denne måde kan trække medier i retten på så tyndt et grundlag, vil det kunne stoppe al almindelig kritisk erhvervsjournalistik i Danmark,” lyder det blandt andet i udtalelsen.
Økonomisk Ugebrev udkommer søndag med en leder, hvor de kommenterer sagen yderligere, forklarer Morten W. Langer.
PFA overvejer nu forlig
PFA Pension afviser over for Journalisten, at formålet med sagen er at tvinge Økonomisk Ugebrev i knæ.
”PFA har aldrig haft til hensigt at tvinge hverken det ene eller andet medie økonomisk i knæ. Vi respekterer ytringsfriheden og den frie presse. I den aktuelle sag har der dog efter PFA’s opfattelse været en række faktuelle fejl, urigtige beskyldninger og udokumenterede påstande, som PFA forgæves har forsøgt at få rettet. Det er baggrunden for, at sagen er endt som en stævning mod Økonomisk Ugebrev,” skriver Morten Jeppesen, direktør for Koncernkommunikation og Public Affairs i PFA, i en mail.
Han understreger dog, at PFA nu overvejer muligheden for at finde en løsning med Økonomisk Ugebrev, så sagen ikke ender i retten.
”I lyset af dagens medieomtale i Berlingske Business har jeg i dag kontaktet PFA’s advokat på sagen Michael Christiani Havemann og bedt ham forsøge at løse sagen i mindelighed sammen med Økonomisk Ugebrevs advokat Erik Nyborg. Forhåbentlig kan den dialog bære frugt. Men jeg må også understrege, at selv om man er et lille kritisk erhvervsmedie, som Økonomisk Ugebrev betegner sig selv som, kan man ikke tillade sig at skrive hvad som helst,” skriver Morten Jeppesen.
4 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
A man of his word! :-)
Jeg vil ikke gøre reklame for konkrete pensionsselskaber, Christian Vangsø Bentsen, men jeg har bedt et af de andre store selskaber i branchen om at overtage min opsparing.
Ja, det er en tåbelig stævning. Og som kommunikationsstrategi er det jo direkte enfoldigt, fordi man har skaffet Økonomisk Ugebrevs regnskabsanalyse en temmelig stor udbredelse.
Vh. Uffe Gardel
Hvilket selskab er din pension havnet hos Uffe?
Forsiden på Berlingske i dag omhandlede ikke truslen mod den fjerde statsmagt og Mads Sixhøj er den eneste der løber med faklen omhandlende en inderligt tåbelig stævning som enhver tænkende jurist vil kalde "direkte pinlig".
Er det kun PFA der lukker varm luft ud eller... ?
Jeg savner stadig en forklaring på, hvorfor PFA ikke bare er gået til Pressenævnet.
Jeg læser PFA-direktørens e-mail sådan, at man opretholder stævningen, og dermed stadig truer med et sagsanlæg, men bare har bedt advokaten om at " forsøge at løse sagen i mindelighed.
Jeg kan godt se at Mediernes Pension er bundet af en kontrakt med PFA, som man ikke bare kan opsige - så ville Mediernes Pension bare også få en stævning.
Men for mit eget vedkommende kan jeg sige: Dette er en pressefjendtlig opførsel som vi normalt kun ser hos russiske oligarker eller amerikanske storkoncerner. Det skal ikke foregå for mine penge. Penge som PFA tjener på at administrere min og mine kollegers pensionsordninger skal ikke bruges til at kvæle Økonomisk Ugebrev.
Jeg vil på mandag bede PFA overføre min pensionsopsparing hos dem til et andet selskab, hvis ikke den stævning bliver droppet, helt og aldeles droppet. Så kan PFA gerne klage til Pressenævnet, for min skyld, hvis selskabet mener at have en sag.
Uffe Gardel, Berlingske