Tv-formand advarer: Hjemsendelse uden løn må aldrig blive en glidebane

En ny aftale mellem DJ og Producentforeningen giver mulighed for med dags varsel at sende tv- og filmfolk hjem uden løn, hvis corona sætter stopper for produktionen

De næste måneder kan film- og tv-producenter omfattet af DJ’s overenskomster med dags varsel sende ansatte hjem uden løn, hvis nøglepersoner på en produktion bliver sygemeldt med coronavirus.

Det følger af en ny såkaldt hjemsendelsesaftale, som Dansk Journalistforbund har indgået med Producentforeningen.

Aftalen skal bidrage til at få gang i produktionerne igen i en branche, der, som Journalisten tidligere har beskrevet, er hårdt ramt af coronakrisens forsamlingsforbud, lukkede grænser og krav om at holde afstand.

”Med den her aftale bidrager DJ og Producentforeningen i fællesskab til, at producenterne forhåbentlig tør genoptage arbejdet,” udtaler DJ-formand Tine Johansen på forbundets hjemmeside.

Her fremgår det også, at aftalen ifølge Producentforeningens direktør, Jørgen Ramskov, har afgørende indflydelse på, om producenterne tør sætte gang i produktionerne igen.

Løber kun til 31. august

I praksis betyder hjemsendelsesaftalen, at et corona-betinget produktionsstop også betyder stop for lønnen. Til gengæld kan de ansatte hos producenter med DJ-overenskomst få hjælp af a-kassen, hvis de er dagpengeberettiget.

Til Journalisten fortæller formand for FILM&TVGruppen i DJ Birger Lund, at man her har nikket til aftalen.

”Vi vil godt være med til at hjælpe i den ekstreme situation, vi er i. Og hvis Producentforeningen påstår, at det her kan hjælpe, så vil vi ikke stå på bagbenene. Men det må aldrig nogensinde gå hen og blive en glidebane fremadrettet. Det er en aftale i en nødsituation,” siger han.

Men er det ikke en voldsom usikkerhed for jeres medlemmer, at de fra den ene dag til den anden kan risikere at stå uden løn?

”Jo, det er fuldstændigt korrekt. Derfor har det også være meget vigtigt for os, at aftalen skal til forhandling igen 31. august. Der har vi mulighed for at stoppe den, hvis aftalen ikke gør, hvad den skal. Og vi har bedt DJ om løbende at opdatere os på, om den bliver brugt,” siger Birger Lund.

Deler ansvar og risiko

FILM&TVGruppens formand fortæller, at det den seneste tid nærmest kun er de af specialgruppens medlemmer, der laver nyheder, som har haft noget at lave.

”Nogle ting er så småt begyndt at starte op igen, men de helt store ting som drama og fiktion er stadig lukket ned. Det er et kæmpe problem, og derfor er det også okay, at man tager det her meget usædvanlige skridt for at komme i gang,” siger han.

Også DJ-formand Tine Johansen lægger vægt på, at den aktuelle situation er så usædvanlig, at producenterne ikke kan løbe risikoen alene.

”Vi deler derfor ansvar og risiko mellem os. Det er bedre for DJ’s medlemmer at komme i arbejde, med risiko for hjemsendelse, end slet ikke at komme i arbejde,” lyder det fra formanden.

DJ og Producentforeningen indgik også tilbage i marts en hjemsendelsesaftale. Dengang gjaldt aftalen frem til 17. april, og ansatte kunne hjemsendes uden løn i fem dage.

0 Kommentarer

Læs også

Produktionsselskaber tæller ned til genåbning: ”Det her kan vi selvfølgelig ikke holde til ret længe”

Produktionsselskaber tæller ned til genåbning: ”Det her kan vi selvfølgelig ikke holde til ret længe”

04. MAJ 2020
Corona rammer også Gift ved første blik 1

Corona rammer også ’Gift ved første blik’

29. APRIL 2020