TV 2 tæt på aftale: 114 sendes hjem med løn

Ledelse og medarbejdere på TV 2 er tæt på en kæmpe aftale, som sender 52 fastansatte og 62 freelancere hjem med næsten fuld løn. Ingen kan fyres frem til 31. juli

Medarbejdere og ledelse på TV 2 er tæt på at have indgået en usædvanlig aftale.

Aftalen omfatter over 650 medlemmer af Dansk Journalistforbund og koster et millionbeløb. Regningen deler medarbejdere og ledelse på TV 2.

Hvis aftalen bliver godkendt af alle parter, vil den garantere, at ingen medarbejdere kan fyres før 31. juli 2020. Samtidig betyder aftalen, at både faste medarbejdere og freelancere, som bliver sendt hjem eller ikke har opgaver frem til 31. juli, alligevel får det meste af deres løn.

Tillidsmand: ”En rigtig god aftale”

Lige nu er aftalen til afstemning hos de berørte freelancere. Hvis de godkender aftalen, træder den i kraft, idet de fastansatte medarbejdere og DJ’s hovedbestyrelse allerede har godkendt den. Resultatet forventes i morgen eftermiddag.

Hovedtillidsmand Lennart Sten er glad for aftalen og håber, den bliver godkendt.

”Det er en rigtig god aftale, fordi den forstærker sammenholdet på TV 2. Fastansatte og freelancere rykker tættere sammen, fordi de faste holder hånden under freelancerne. Afdelingerne er også solidariske med hinanden, fordi det især er Sporten, som er hårdt ramt. Og så har både ledelse og tillidsfolk strakt sig langt for at nå hinanden,” siger Lennart Sten.

Aftalen betyder, at 52 fastansatte og midlertidigt ansatte fra Sporten og Nyhederne sendes hjem indtil 31. juli. De hjemsendte medarbejdere får 90 procent af deres normale løn/pension og ulempetillæg i hele perioden. De skal afholde tre ugers sommerferie, medmindre andet allerede er aftalt med chefen.

Alle andre faste og midlertidigt ansatte arbejder videre som normalt i perioden, enten på TV 2 eller hjemmefra.

Nyhedsdirektør: Vi har prøvet at give tryghed

Freelancerne deles i to grupper:

62 freelancere sendes hjem fra 1. maj til 31. juli. De holder arbejdsfri, men får alligevel 75 procent af den løn, de har haft i perioden januar til marts.

Alle andre freelancere skal arbejde normalt og er garanteret mindst 80 procent af deres gennemsnitsløn (januar-marts). Det betyder, at de kan tjene mere, men ikke mindre, end de tjente i gennemsnit i januar, februar og marts.

Nyhedsdirektør Mikkel Hertz er også glad for aftalen.

”Ligesom de fleste andre medier er vi ramt af følgerne af coronakrisen. Vi er langtfra i mål, vi aner ikke, hvor det ender. Men vi ved, at særligt på TV 2 Sporten har vi en ordrebog, som er gabende tom. Det, der ikke er aflyst, er blevet skubbet. Senest Tour de France, som er en stor ting for os hen over sommeren,” siger han til Journalisten.

”Vi har en stor medarbejderskare, faste og freelancere, som har været utrygge. Hvad fører det her til? Kan vi bevare vores jobs på TV 2 de kommende måneder? Vi kan ikke se et halvt eller et helt år frem, men vi har prøvet at give medarbejderne tryghed, så de ikke skal gå ind i sommeren uden at vide, om de har et job eller ej,” fortsætter Mikkel Hertz.

Mange penge findes i efteruddannelse

Aftalen koster i alt TV 2 6,3 mio. kr. fra maj til juli. Den regning deler medarbejdere og ledelse. 2,9 mio. kr. er fundet i besparelser hos medarbejderne, mens TV 2’s ledelse finder 3,7 mio. kr. til at finansiere aftalen.

TV 2 lavede også en aftale i april, som handlede om at redde freelancere, der stod til at miste opgaver på grund af corona. Den aftale kostede i alt 5 mio. kr., hvoraf medarbejderne bidrog med besparelser svarende til cirka 1 mio. kr.

De fleste af pengene, som medarbejderne bidrager med i den nye aftale, er fundet på efteruddannelse. 1,25 mio. kr. er fundet i TV 2’s uddannelsespulje, mens 900.000 kr. er fundet ved at sløjfe tre uddannelsesdage.

Derudover findes knap en halv mio. kr. i sparet løn til de hjemsendte, og 300.000 kroner er sparet ved at udsætte en lønstigning fra april til maj.

Lennart Sten, hvorfor skal de medarbejdere, som knokler lige nu, egentlig betale til dem, som ikke har noget at lave?

”Det er netop det solidariske i aftalen. Personligt ville jeg da hellere arbejde, det er ikke nødvendigvis sjovt at sidde derhjemme. Men jeg tror, det her er den bedst mulige løsning for alle,” siger Lennart Sten.

0 Kommentarer

Læs også

TV 2’s fastansatte holder hånden under freelancerne i april

23. MARTS 2020