TV 2 glemte at fortælle, at almindelig skohandler var folketingsmedlem

En tilfældig skohandler kunne fortælle TV 2, at han var glad for, at Danmark nu blev mere åbent. Men TV 2 glemte at nævne, at skohandleren også sidder i Folketinget for De Konservative

Niels Flemming Hansen sælger sko.

På det sidste er der bare ikke blevet solgt så mange i hans butik på grund af Mette Frederiksens corona-nedlukning af store dele af de danske butikker.

Men efter lempelser kunne Niels Flemming Hansen for nylig i et interview med TV 2 fortælle, at han var glad for, at byerne kunne begynde at åbne mere for handelen, og at man i hans butik selvfølgelig vil tage alle forholdsregler for at undgå smittespredning.

Interviewet blev bragt den 11. april i TV 2’s nyhedsudsendelser.

Niels Flemming Hansen er dog ikke kun skosælger. Han sidder også i Folketinget for De Konservative.

Det glemte TV 2 dog at oplyse i indslaget. Og det er i strid med TV 2’s egne etiske retningslinjer, lyder det fra TV 2’s seerredaktør, Lars Bennike.

”Efter vores regler burde de have deklareret det,” siger Lars Bennike.

”Det er almindelig praksis. Vi skal orientere så godt som muligt om, hvilken sammenhæng folk optræder i, og hvad deres personlige og organisatoriske baggrund er. Det er en relevant oplysning til seerne, at der sidder et folketingsmedlem, som også er erhvervsdrivende. Det kan endda være en positiv historie,” siger seerredaktøren.

Mediedebattør og tidligere mangeårig seerredaktør på DR Jacob Mollerup mener, det er helt klart, at skohandlerens rolle som folketingsmedlem også skal deklareres.

”De skal da kunne interviewe skohandleren, men det er tordnende indlysende, at de skylder at forklare seerne, at det er Niels Flemming Hansen, butiksejer og MF (K),” siger Jacob Mollerup.

Problematisk, hvis han siger noget politisk

Souschef for nyhederne på hovedkanalen og TV 2’s nyhedscenter Jon Mikkelsen er enig i formaningen fra både Lars Bennike og Jacob Mollerup.

”Vi burde have angivet, at manden er folketingsmedlem. Vi har en klar interesse i, at folk ved, i hvilken sammenhæng vores kilder udtaler sig,” siger Jon Mikkelsen.

Men hvordan kan man glemme at skrive, at Niels Flemming Hansen er folketingsmedlem?

”Der er tale om en fejl. Vores journalister havde fundet ham igennem en artikel, hvor han også udtaler sig som skohandler. Og så havde de også selv interviewet ham i den egenskab. Det ændrer ikke på, at det skulle have været deklareret.”

TV 2’s seerredaktør, Lars Bennike, vurderer, at det er principielt vigtigt at deklarere, at skohandleren også er folketingsmedlem.

”Det er et principielt dilemma, hvis han sagde noget i en politisk retning og var meget kritisk over for regeringens tiltag. Så ville det være at forholde seerne en meget væsentlig oplysning,” siger Lars Bennike.

Han mener dog, at fejlen i dette tilfælde ikke er af voldsom karakter.

”Han udtaler sig udelukkende om at skulle åbne lidt igen. Han siger ikke noget, der har kant mod nogen. Det er en meget beskeden fejl,” siger Lars Bennike og tilføjer, at det i hans optik er formildende, at skohandleren i høj grad udtaler sig ”temmelig upolitisk” om især hygiejne i indslaget:

”Der er ikke nogen seere, der er blevet holdt for nar, og TV 2 har ikke haft nogen interesse i eller hensigt om at skjule, at han var folketingsmedlem.”

”Det står i abc’en”

Mediedebattør Jacob Mollerup mener dog, at fejlen er problematisk.

”I den politiske debat har De Konservative prioriteret at få åbnet de liberale erhverv og butikker. Derfor er det klart, at det har politisk relevans, hvilken kasket han har på,” siger Jacob Mollerup og tilføjer næsten undrende:

”Hvis man taler med et folketingsmedlem, forklarer man, at det er et folketingsmedlem, og hvilket parti personen kommer fra. Det står i abc’en. Der er ikke nogen grund til ikke at gøre det,” siger han.

Souschef Jon Mikkelsen er enig.

”Der er ikke noget at bortforklare her. Det er vigtigt at fortælle. Vores seere skal vide det, også så de ikke bagefter kan tillægge os eller ham nogen motiver for at skjule det,” siger souschefen.

 

2 Kommentarer

Susanne Christiansen
23. APRIL 2020
Jeg ved ikke hvor mange medier, der har brugt Else Smith, og tituleret hende tidligere sundhedsdirektør. Hun har været meget kritisk overfor Sundhedsstyrelsens og regeringens håndtering. Ingen fortalte, at hun efter flere skandalesager blev fyret som sundhedsdirektør af sundhedsminister Nick Hækkerup og efterfulgt af Søren Brostrøm. Hvad synes I om det ?
Erik Erstrup
23. APRIL 2020
"Så ville det være at foreholde seerne en meget væsentlig oplysning,” siger Lars Bennike."

Jørn Lund på sproget.dk:
.... og der er forskel på udsagnsordene forholde og foreholde. Hvis man fx undlader at give nogen en meddelelse, forholder man vedkommende en oplysning. Hvis man foreholder nogen noget, gør man det modsatte: lægger et emne frem.

Læs også

TV 2 i coronabrøler om forsamlingsforbud: ”Det gik for hurtigt”

21. APRIL 2020

TV 2 fortæller ikke, at ekspert er folketingskandidat

22. JANUAR 2016