Skjult optagelse afslører Brostrøm: Medierne er uenige, om det bør bringes

Søren Brostrøm glemte spritten i træningscenteret. B.T. valgte at bringe skjulte optagelser, og EB bakker op. TV 2: ”Vi ville ikke have gjort det”

Da Sundhedsstyrelsens Direktør, Søren Brostrøm var i træningscenter og glemte at spritte af, blev det filmet og sendt til B.T., der bragte de skjulte optagelser i en artikel på bt.dk.

Ansvarshavende chefredaktør på Ekstra Bladet, Poul Madsen, havde gjort det samme, mens TV 2’s nyhedschef, Jakob Kwon, ikke ville have lavet samme manøvre.

Advokat og ekspert i presseetik, Vibeke Borberg, fortæller, at der skal ske en vurdering af, om der er høj nok samfundsmæssig relevans til at bringe skjulte optagelser.  Hun forklarer, at det er strafbart at filme andre mennesker uden deres samtykke, hvis det er uberettiget.

”Hvis hensynet til ytrings- og informationsfriheden vejer tungere end hensyn til den person, der er blevet filmet, overtrumfer det ulovligheden,” uddyber hun.

I optagelserne af Søren Brostrøm har B.T. overtaget en video, der er filmet af en privatperson, og så er det ifølge Vibeke Borberg vigtigt at kigge på, hvilken kontekst mediet sætter videoen ind i. 

”Videoen viser en såkaldt public figure med betydelig magt, der gør noget andet end det, han pålægger befolkningen at gøre, og den drejer sig om et aktuelt emne, som optager befolkningen. En domstol vil derfor formentligt nå frem til, at den samfundsmæssige interesse berettiger, at B.T. bringer de skjulte optagelser,” siger hun.

Metoden er angribelig

Jakob Kwon fortæller til Journalisten, at han ikke mener, B.T. er berettiget til at vise de skjulte optagelser.

”Historien er for så vidt relevant nok. Det er metoden, der er angribelig. Der er ikke berettigelse til at benytte skjulte optagelser i en historie af den karakter,” siger han.

”Vi ville ikke have gjort det. Der skal noget helt særligt til, før man bruger skjulte optagelser.”

Han fortæller, at man kun skal bruge skjulte optagelser, hvis man ikke på anden vis kan dokumentere historien.

”Eller fordi billeddokumentationen er så stærk i forhold til at få den rette sammenhæng frem, at det er nødvendigt. Ligesom plejehjemssagen ved os,” siger han og henviser til den dokumentar, der ved brug af skjulte optagelser viste, hvordan 90-årige Else fik en noget problematisk behandling på et plejehjem.

”Dokumentation lige for næsen af dem.”

Ifølge Jakob Kwon burde B.T. have kontaktet Søren Brostrøm, som – ifølge Jacob Kwon – højst sandsynligt ville have erkendt sin fejl.

”Som jeg læser den artikel, ser det ikke ud til, man har forsøgt at dokumentere det på anden vis. Og jeg tror, at Brostrøm havde vedkendt det, hvis man havde ringet og sagt, at man havde de her optagelser af ham.”

På B.T. er ansvarshavende chefdirektør Michael Dyrby ikke i tvivl om, at det var det rigtige at bringe optagelserne. Hans argumentation lyder, at danskerne i disse tider er påført indgreb og restriktioner, der ikke har været voldsommere siden 2. Verdenskrig.

”Vores virkelighed er helt anderledes i dag, end den var for bare 10 måneder siden, og alle de regler er givet af myndighederne. Søren Brostrøm har sagt to ting til danskerne, siden det her begyndte; sprit af og hold afstand, og han har sagt det så mange gange, at et barn på fire år ved det,” siger han.

”Det mindste, man kan forlange, er, at dem, der udsteder reglerne, også selv overholder dem.”

Ifølge ham viser videoen netop, hvordan den øverste myndighed, Sundhedsstyrelsens direktør, ikke gør det.

”Vi synes, den video gav læserne mulighed for at se det med deres egne øjne. Det er jo dokumentation lige for næsen af dem.”

Ikke verdens største forbrydelser, men hykleri

Michael Dyrby fortæller, at B.T. tidligere har bragt en anden artikel om to ministre med ægtefæller, der var i teatret uden at overholde reglerne for, hvordan man skulle sidde. Ligesom de også har bragt historien om et folketingsmedlem uden mundbind på en S-togsstation.

”Det er ikke verdens største forbrydelser, men det er hykleri, at dem, der udsteder reglerne, ikke lever op til dem.”

Jacob Kwon mener, at der skal noget helt særligt til, før man bør bringe skjulte optagelser, og at man skal have forsøgt alt andet inden?

”Det er jo den klassiske, som ikke engang TV 2 selv lever op til. De har et helt program, der filmer folk, uden de ved det, så jeg synes, de skal kigge indad,” siger Michael Dyrby.

TV 2 mener også, at historien i sig selv er relevant, men kalder metoden angribelig. Hvad siger du til det?

”Hvis de synes, historien både er relevant og god, forstår jeg ikke, hvorfor de ikke vil vise de optagelser. Det er umuligt at vise det uden,” siger Michel Dyrby.

”Hvorfor skal vi ikke vise virkeligheden?”

Han fortæller, at B.T. kontaktede Søren Brostrøm, der også kommenterer i artiklen.

Så hvorfor ikke køre historien uden optagelserne?

”Hvorfor skal vi ikke vise virkeligheden? Vi skal skrive om den, men ikke vise den? Hvorfor?” lyder svaret fra Michael Dyrby.

På Ekstra Bladet siger chefredaktør Poul Madsen, at de faktisk bragte optagelserne på Eb.dk, indtil personen, der filmede fitness-seancen, besluttede, at de hellere ville sælge optagelserne til B.T.

”Selvfølgelig skal det frem. Det er en type dokumentation, der viser, at selv den øverste chef i Sundhedsstyrelsen, kan have svært ved at følge de regler, der hele tiden kommer,” siger Poul Madsen.

”Det er vigtigt at vise, fordi vi hele tiden bliver bedt om at gøre det ene, det andet og det tredje, og Brostrøm er symbol på hele kampagnen.”

Vibeke Borgberg fortæller, at der var en periode i midten af 10’erne, hvor Højesteret kom med nogle domme, der kendte brugen af skjulte optagelser i forskellige sammenhænge uberettigede. 

”Der var der en tendens til, at man hos medierne strammede procedurerne for, hvornår man kan bruge skjulte optagelser, og hvornår man kan bringe dem. Men den tendens er vi vist ved at være forbi, og i dag er det jo en meget udbredt journalistisk metode,” siger hun. 

0 Kommentarer

Læs også

Skjult optagelse afslører Brostrøm: Medierne er uenige, om det bør bringes

Skjult optagelse afslører Brostrøm: Medierne er uenige, om det bør bringes

29. OKTOBER 2020