Sheikh: ”Jeg ændrer ikke holdninger, bare fordi jeg skifter job”

Politiken-journalist Jakob Sheikh skal i fremtiden være særlig rådgiver for justitsminister Søren Pape. ”Når man som jeg også har været kritisk over for en magt, der sommetider slutter ring om sig selv, kan det være en god idé selv at forsøge at ændre på det,” siger han  

Politikens prisvindende journalist Jakob Sheikh har fået nyt job. På fredag stopper han på avisen for i stedet at blive særlig rådgiver for den konservative justitsminister, Søren Pape.

Jakob Sheikh var i praktik på Politiken under sin uddannelse og blev ansat på avisen, da han blev færdiguddannet i 2012. Her har han især dækket radikalisering, terror og integration.

”Politiken har været en drømmearbejdsplads for mig, og mit hjerte er ikke holdt op med at banke for at skrive fortællinger om mennesker. Men det er tid til at flyve fra reden nu. Og jeg tror ikke, at jeg bliver en dårligere journalist af at se, hvordan verden uden for Rådhuspladsen ser ud,” siger han til Journalisten.

På hvilken måde kan det gøre dig til en bedre journalist?

”Jeg har jo kun set på verden fra min position på Politiken. Men min erfaring er, at verden er fuld af nuancer, og at det kun kan gøre mig til en bedre journalist at få andre indfaldsvinkler på,” siger Jakob Sheikh.

Håber på hurtigere behandling af aktindsigter

Han ser blandt andet frem til at lære indefra, hvordan centraladministrationen fungerer. 

Hvad glæder du dig for eksempel til at få et dybere indblik i af at arbejde i centraladministrationen?

”Noget af det, jeg har haft lyst til at vide mere om som journalist på Politiken, er, hvordan den politiske beslutningsproces bliver til. Og hvordan embedsapparatet fungerer. Når man som jeg også har været kritisk over for en magt, der sommetider slutter ring som sig selv, kan det være en god idé selv at forsøge at ændre på det,” siger han.

Hvordan vil du gøre det?

”Det er for tidligt at sige noget om nu. Jeg er ikke engang startet i mit nye job endnu.”

Du har for nylig klaget over Justitsministeriets langsomme behandling af en aktindsigtsanmodning. Bliver ministeriet hurtigere til at behandle aktindsigter med dig som spindoktor?

”Det håber jeg. Det er jo et godt eksempel på, at jeg selvfølgelig står ved det, jeg har skrevet. Jeg står ved de synspunkter, jeg har forfægtet indtil nu, og jeg ændrer ikke holdninger, bare fordi jeg skifter job.”

Skifter ikke stofområde

Selv om jobbet som særlig rådgiver bliver et helt andet end jobbet som journalist, understreger Jakob Sheikh selv, at hans stofområde forbliver det samme.

”Men nu får jeg mulighed for at bidrage med min viden inden for retsområdet på en ny måde. Jeg synes i al beskedenhed, at jeg har fået en vis indsigt i særligt nogle af de minoritetsmiljøer i Danmark, som man måske ofte taler lidt hen over hovedet på. Den viden om stofområdet vil jeg bringe med mig ind i ministeriet – og den er for mig en vigtig forudsætning for at kunne varetage jobbet her,” siger han.

Hvordan har du selv opfattet Justitsministeriet og dets spindoktor, når du har dækket det her stofområde?

”Det har jeg ikke lyst til at kommentere så meget på,” siger Jakob Sheikh.

Han fortæller, at hans primære opgaver i Justitsministeriet bliver at sparre fagligt med ministeren og departementschefen.

”Men jeg vil i hvert fald gøre mit for, at der bliver et åbent og transparent samarbejdede mellem pressen og ministeriet,” siger Jakob Sheikh, der heller ikke afviser, at han en dag vil vende tilbage til pressen. 

”Jeg er journalist ind til benet, og jeg regner med at ville tilbage til journalistikken på et tidspunkt.”

5 Kommentarer

Finn Breddam
3. FEBRUAR 2017
Forbavsende negative
Forbavsende negative kommentarer her.
Jeg bilder mig ind, at "rådgiver" i hvert fald nogen gange betyder: rådgiver.
Sådan ca. det modsatte af "spindoktor".
Er jeg bare naiv?

Jeg ser det som udtryk for, at Pape faktisk gerne vil forstå "de der ghetto-lømler" lidt bedre. Det lyder som en god ide.
Er jeg bare naiv?
Lasse Glavind
2. FEBRUAR 2017
"Jeg er journalist ind til
"Jeg er journalist ind til benet" - kødbenet.
Alex Frank Larsen
2. FEBRUAR 2017
Det er ikke kun kyndelmisse,
Det er ikke kun kyndelmisse, der slår sine knuder.
Kim Sørensen
1. FEBRUAR 2017
Mit umiddelbare gæt vil være,
Mit umiddelbare gæt vil være, at "verden uden for Rådhuspladsen" nok ikke ser forfærdeligt meget anderledes ud, hvis man kun udvider udsynet til at omfatte Christiansborg, et par hundrede meter længere mod øst.

Efter eget udsagn, kommer han til at beskæftige sig med samme stofområde og det er jo ikke ligefrem fordi Christiansborg vrimler med kloakarbejdere eller andre, der ville skille sig socioøkonomisk ud i Politikens kaffestue.
Sheikh er selvfølgelig ikke forpligtet til at gøre sin karriere til et antropologisk dannelsesprojekt. Men det ville nok heller ikke gøre nogen til dårligere journalister, hvis man anerkendte, at den flyvende udskiftning mellem dagbladene og Christiansborg sgu ikke bidrager med noget nævneværdigt større perspektiv eller plads til flere nuancer.
For mig er overlappet mellem Christiansborg og "den 4. statsmagt" nok nærmere udtryk for, at man gør ringen om sig selv endnu mere tætsluttende.
Tom Heinemann
1. FEBRUAR 2017
Hvor er det trist, at vort
Hvor er det trist, at vort fag mister endnu et stort talent. "Jeg er journalist ind til benet", siger han - uden at vide, at han netop har mistet dem begge.

Flere