Tidligere spindoktor: Særlige rådgivere skal kunne langt mere end at håndtere pressen

Ingen af regeringens særlige rådgivere er hentet direkte fra et medie. Det overrasker ikke tidligere journalist og spindoktor Henrik Kjerrumgaard. ”Siden Anders Fogh støvsugede de politiske redaktioner på Borgen, er der sket en forandring i rollen,” siger han

Efter folketingsvalget i 2015 blev Jakob Sheik og Marie Hjortdal hentet direkte fra stillinger som journalister på Politiken til jobbet som særlig rådgiver – for henholdsvis justitsminister Søren Pape Poulsen og undervisningsminister Esben Lunde Larsen.

Men den nye socialdemokratiske regering har ikke udpeget én eneste særlig rådgiver, der kommer direkte fra et medie.

Det er et klart udtryk for udviklingen i rollen, mener tidligere særlig rådgiver for Margrethe Vestager Henrik Kjerrumgaard, der i dag er kommunikationsrådgiver i sit eget bureau, White Cloud.

”Siden Anders Fogh støvsugede de politiske redaktioner på Borgen, er der sket en forandring af rollen. Det første kuld under Fogh (da han blev statsminister i 2001, red.) var i høj grad rekrutteret i journaliststanden,” siger han.

”Jeg synes, det er meget forventeligt og logisk. Du ser, at funktionen er gået fra mest at handle om pressehåndtering på Borgen til at have en bredere vifte af kompetencer. De særlige rådgivere skal også være i stand til at politikudvikle og give partipolitisk rådgivning,” siger han.

En håndfuld journalister ombord

På det nuværende hold af spindoktorer er fem af de 22 udnævnte uddannede journalister.

Det er blandt andet Mads Brandstrup, der i forvejen var pressechef i Socialdemokratiet, David Tarp, som har været rådgiver for Danmarks tech-ambassadør i Silicon Valley og tidligere har arbejdet for Socialdemokratiet, og Søren Andersen, der de seneste år har været pressechef i Landbrug & Fødevarer.

Henrik Kjerrumgaard understreger, at behovet for erfaring med pressen ikke er forsvundet hos de særlige rådgivere.

”Men for nogle særlige rådgivere fylder det tæt på nul procent, mens det for andre er den vigtigste rolle at tænke i at brande ministeren i medierne. Men der har aldrig været en særlig rådgiver, som kun har lavet pressearbejde,” siger han og påpeger, at ministerierne siden 2001 også har skruet op for antallet af pressemedarbejdere, hvorfor der i mindre grad er brug for daglig pressehåndtering fra særlige rådgivere.

Henrik Kjerrumgaard blev selv ansat som spindoktor for Margrethe Vestager efter flere år som pressechef i Radikale Venstre. Men inden da havde han blandt andet arbejdet som journalist for Euroman og som redaktør på Politiken. Han mener, at det i rollen er godt at have et vist kendskab til medierne, men især at kende partiet godt indefra.

”Det er et mangefacetteret job. Du skal være oversætter for ministeren til embedsværket, som bruger dig til at blive skarpere på ministerens prioriteter politisk. Du er også bindeled ned i partiet og til de andre partier på Borgen. Du skal holde øje med vigtige sager i medierne, og du skal også have et strategisk fokus,” siger han.

Tætte bånd til partiet

Kun én af de 22 særlige rådgivere har ikke tidligere arbejdet for Socialdemokratiet. Det er boligminister Kaare Dybvads særlige rådgiver, Helge Toksvig Bjerre. Resten kommer enten direkte fra partiet eller har tidligere arbejdet med politik, presse eller som særlig rådgiver i partiet.

”Mange af dem har lagt timer og kræfter i at vinde valget. De kender både partiet og ministrene godt og kan være med til at fastholde det politiske fokus,” siger han.

”Man må formode, at Foghs fokus var på at få folk, der kendte Borgen-journalisternes måde at tænke på. Det var nok den kompetence, Venstre dengang vurderede, partiet manglede. Du kan sige det lidt på denne måde: Hvis du har en fodboldklub, hvor der går mange mål ind, så skal du nok købe en forsvarsspiller, ikke en angriber,” siger han.

Med den analogi in mente peger han også på, at Socialdemokratiet har sat et relativt ungt hold af ministre, hvor mange er meget vante i den moderne medievirkelighed.

”Der er nogle, der næsten er naturtalenter i medierne, som ikke behøver så meget hjælp der. Hvis du tager Peter Hummelgaard eller Matias Tesfaye, så er de opvokset i en medievirkelighed med Facebook og sociale medier. Det er mange unge politikere,” siger han.

Rasmus Prehn mangler som den eneste minister stadig at udpege sin særlige rådgiver. Du kan se hele listen med de udnævnte særlige rådgivere her.

0 Kommentarer

Læs også

Her er regeringens hold af spindoktorer

Her er regeringens hold af spindoktorer – ingen kommer direkte fra et medie

15. AUGUST 2019
Vildt meget arbejde og enormt mediepres. Sådan overlever du starten som spindoktor 2

Vildt meget arbejde og enormt mediepres. Sådan overlever du starten som spindoktor

01. AUGUST 2019
Mattias Tesfaye

Vi spurgte Vestagers tidligere spindoktor, hvordan regeringen skal styre sin kommunikation

01. AUGUST 2019