Rammer dårlige trafiktal også din selvtillid?

Trafiktal på nettet har stor indflydelse på journalisters psykiske velbefindende, viser ny undersøgelse. Journalister skal være bedre til at tale om deres dårlige dage på nettet, siger DJ-konsulent: »Så snart man sætter ord på det, tager man pusten af angsten.«

Får du en følelse af overskud og sejr, hvis mange læser, kommenterer og deler dine artikler? Og bliver du nervøs og mindre motiveret, hvis ingen reagerer?

Ifølge en undersøgelse om kliktal og psykisk arbejdsmiljø på The New York Times, Gawker and Chartbeat har trafiktal stor indflydelse på journalisters følelser og etik.

"Trafiktallene gøder jorden for en lang række stærke følelser hos journalisterne som for eksempel spænding, nervøsitet, tvivl, triumf, konkurrence og manglende motivation," skriver medieforsker Caitlin Petre i rapporten ’The Traffic Factories’ fra The Tow Center for Digital Journalism, som er en del af Graduate School of Journalism ved Columbia University i New York.

Klikjagt er et åg

Karriererådgiver i DJ Mads Løkke Rasmussen taler jævnligt med medlemmer på netmedier, der ville ønske, de ikke skulle tænke i klik.

»De er trætte af klikjagt og kampen om at komme først. De vil hellere lave noget indhold, som de synes er vigtigere end at jage klik,« siger han.

Som karriererådgiver taler han for eksempel med medlemmerne, fordi de vil væk fra netjournalistikken – eller måske helt forlade journalistfaget.

»De forstår præmissen på nettet. Men de ser det som et åg,« sammenfatter han.

Tal om dine off-dage

Arbejdsmiljøkonsulent i Dansk Journalistforbund Eva Jakobsen siger, at journalister skal blive bedre til at tale åbent om dage med dårlige trafiktal.

»Man skal snakke om det, hvis man ryger ned i 2. division med dagens historie: »Det var da mærkeligt, det har jeg det ikke så godt med.« Så snart man sætter ord på det, tager man pusten af angsten,« forklarer Eva Jakobsen.

Hun advarer mod, at medlemmerne anklager sig selv for at performe dårligt.

»Hvis det er uklart, hvorfor man klarer sig dårligere end kollegerne, skal man spørge sine chefer, hvad de mener, der skal til for at ændre situationen,« siger hun og tilføjer:

»Det gælder i øvrigt også journalister i kommunikationsafdelinger, som for eksempel måler, hvor mange man når ud til på sociale medier.«

Kvalitet eller klik
Jakobsen har de seneste otte år som arbejdsmiljøkonsulent ofte mødt medlemmer, der kæmper med dilemmaet mellem at producere kvalitet – og ledelser, der hellere vil have klik.

»Vi er opdraget til – og ansat til – at gøre én ting, men så oplever vi, at værdierne flytter sig. Det betyder, at det, man siger i skåltalerne, ikke er det, man bliver målt på. Hvad skal man så tro på,« spørger hun.

Tydelige tal præger mest

Medieforskeren Caitlin Petre skriver i rapporten, at indførelsen af trafiktal både præger journalistikken og journalisterne. Og jo mere tydeligt trafiktal for eksempel vises live på redaktionen, jo mere præger de journalisternes arbejde.

På Gawker, hvor journalisterne får penge per klik, spiller trafiktallene en betydeligt større rolle end på New York Times, hvor tallene primært bruges til at understøtte redaktionelle beslutninger, som allerede er truffet.
Caitlin Petre siger, at trafiktal ikke kan stå alene.

"Nu hvor man i stigende grad bruger data og analyser, skal vi afveje det, man kan måle, med det, der er værdifuldt."

0 Kommentarer