I mange år er målinger af webtrafik blevet mødt med betydelig modstand blandt journalister. En undersøgelse blandt journalister i Danmark, Sverige og Finland i 2013 viste for eksempel, at 78 procent var enige eller meget enige i, at kliktal trak journalistikken i en negativ retning. Jagten på klik blev et mål i sig selv.
Men ifølge Rasmus Kleis Nielsen, leder af The Reuters Institute for the Study of Journalism ved Oxford Universitet, er holdningen til klik blandt journalister under forandring. Trafiktal er ikke længere underlødige. Det er et ofte brugbart redskab til at komme ud til en bredere kreds af mediebrugere.
»Der er sket en forandring over tid, hvor journalister, der tidligere var meget skeptiske, nu er ret interesserede i trafiktal,« siger Rasmus Kleis Nielsen.
Distribution er en del af jobbet
Han har netop udgivet rapporten ”Editorial analytics: How news media are developing and using audience data and metrics”. Rapporten handler netop om brug af trafiktal på 30 internationale netmedier som De Correspondent, New York Times, BBC og La Stampa.
Her kan han se, at journalister i stigende grad føler ejerskab for distributionen af deres journalistik.
»De tænker distribution som en del af den journalistiske proces på lige fod med at finde, researche og fortælle deres historier,« siger Rasmus Kleis Nielsen.
Et wake up call
Han har interviewet medarbejdere med titler som for eksempel audience editor, growth editor eller audience engagement editor. De har selv journalistisk baggrund, og de fortæller, at journalister, der leverer indhold til nettet, ser mere positivt på trafiktal.
Baggrunden for holdningsskiftet er blandt andet, at journalisterne ifølge Rasmus Kleis Nielsen har indset, at de traditionelle distributionsformer som print og tv har tabt terræn i forhold til de digitale kanaler.
»Det har været noget af et wake-up call,« siger han.
Læser de mine historier?
Oveni skal lægges, at de fleste journalister har oplevet, at historier, de selv deler på sociale medier, nogle gange bliver læst, liket og delt af mange – andre gange slet ikke.
»Via den interesse spørger de i deres egen organisation: ”Hey, jeg vil gerne vide lidt mere om, hvordan det gik den historie, jeg skrev. Hvordan blev den egentlig modtaget?”«
Rasmus Kleis Nielsen fortæller, at der kan være kolossal stor forskel på antallet af læsere på forskellige artikler.
»Selv nogle af de mest besøgte nyhedshjemmesider i verden producerer rigtig mange artikler, der har meget få læsere. Der stiller de sig selv et rimeligt spørgsmål: Kan vi gøre det bedre? Er det besværet værd, eller skal journalisterne bruges på noget andet?«
Fra indhold til distribution
På Financial Times har man for eksempel flyttet en væsentlig del af den journalistiske stab fra indholdsproduktion til distribution for at komme ud til et større publikum med de bedste artikler.
»De har forlænget levetiden for artiklerne. Resultaterne er meget opmuntrende,« siger Rasmus Kleis Nielsen.
I rapporten optræder en liste med 17 forskellige måder at måle trafik på – og sidevisninger er kun én af dem. Især går netmedierne i stigende grad op i, hvor meget tid folk bruger på siden, ikke kun antal klik.
For eksempel havde New York Times indtil 2015 i december hvert år en liste med årets med læste nethistorier.
»Men i 2015 skiftede man det ud med de historier, folk havde brugt mest tid på,« siger Rasmus Kleis Nielsen.
TRAFIK ER MERE END SIDEVISNINGER
- Bounce Rate: Andel af brugere, der går ind på en side og forsvinder igen.
- Click-through-rate: Andel af brugere, der via et link kommer hen til en anden artikel på sitet.
- Concurrent visits: Det samlede antal personer på sitet på én gang i løbet af for eksempel en time.
- Conversion rate: Andel af brugere, der beslutter sig for at tegne et abonnement, tilmelde sig nyhedsbrev eller lignende.
- Engaged time: Tidsperiode, en bruger er på sitet og for eksempel læser eller scroller.
- Entry rate: Andel af besøgende, der begynder på en bestemt side eller artikel.
- Exit page: Den sidste side, læserne besøger.
- Pageviews: Klik.
- Pageview per visit: Gennemsnitligt antal klik per læser.
- Reach: Antal personer, der potentielt har været i kontakt med fx en bestemt artikel.
- Recirculation: Andel brugere, der har engageret sig i en video eller artikel og efterfølgende gør det med flere.
- Referred traffic: Trafik der kommer udefra – for eksempel sociale medier eller søgemaskiner.
- Scroll depth: Hvor langt brugerne scroller ned på en side.
- Site performance: Omfatter blandt andet, hvor hurtigt siden loader.
- Social shares: Antal gange en artikel bliver delt, omtalt eller liket på sociale medier.
- Time spent: Samlet tidsforbrug på sitet.
- Unique users: Antal forskellige besøgende på sitet.
(Kilde: Editorial analytics: How news media are developing and using audience data and metrics)
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Alle disse målinger er stadig kvantitative og derfor kortsigtede.
Finacial times er ikke et forbillede, de hyldede Niall Fergusons pinlige forsøg på at nedgøre det britiske Labour parti efter det engelske valg. Hans klumme havde flere faktuelle fejl og fordrejninger hvoraf et par stykker var så grelle at de blev nødt til at rette dem, alligevel var en redaktør ude og forsvare klummen fordi den fik mange hits.
Klummen blev primært læst og delt af mennesker der kritiserede de mange fordrejninger og manipulationer, den konservative professor i historie leverede.
Klummen indeholder stadig vendinger som: "labour regeringer siden anden verdenskrig har enten leveret stigende inflation eller stigende arbejdsløshed" som en kontrast til de konservative. Manden nævner så ikke at det samme gælder under konservative regeringer.
FT fik masser af opmærksomhed på den korte bane, men det koster nok på troværdigheden.
Mvh