Pressenævnet tvinger medie til at offentliggøre navn på klager mod hendes ønske

En pårørende klagede til Pressenævnet, fordi hun følte sig genkendt i et debatindlæg. Nu tvinges medie til at offentliggøre hendes navn både mod mediets og den pårørendes ønske

Pressenævnet har pålagt netmediet POV International at offentliggøre navnet på en anonym pårørende, der har fået delvis medhold i sin klage hos nævnet.

Men chefredaktør for POV International Annegrethe Rasmussen fortæller, at den anonyme pårørende, der i denne uge fik medhold i sin klage til Pressenævnet omkring et debatindlæg på netmediet, ikke har ønsket at få sit navn offentliggjort i forbindelse med sagen.

”Jeg forstår det ikke. Jeg har fået mange mails fra den pårørende, hvor hun skriver, at hun ikke vil identificeres,” siger Annegrethe Rasmussen, som også har skrevet til Pressenævnet for at høre, om de nu har sikret sig, at den pårørende ønsker at fremgå i meddelelsen ved navn uden at få svar.

Årsagen til, at den pårørende valgte at klage i første omgang, var netop, at hun følte sig genkendt i et debatindlæg om tvangsfjernelsen af et barn, hvor hun var blevet anonymt omtalt.

”Det er helt ulogisk, at kendelsen nu er offentliggjort med klagers fulde navn. Det ligner en fejl eller en misforståelse. Jeg kan ikke forstå, at det skulle have været Pressenævnets mening. Hele essensen af afgørelsen var jo, at klager skulle have været hørt i artiklen, og at hun i artiklen skulle anonymiseres,” siger mediekommentator Jacob Mollerup, der har mange års erfaring fra danske medier.

Journalisten har forsøgt at få en udtalelse fra Pressenævnet omkring sagen, som ikke har ønsket at udtale sig eller svare på, hvorfor de har valgt at offentliggøre navnet på en person, som ønsker at forblive anonym.

Pressenævnet bekræfter dog, at det har været hensigten at offentliggøre navnet, således at klageren, der har fået medhold, får oprejsning.

Det, at Pressenævnet ikke har ønsket at udtale sig om sagen, har Jacob Mollerup svært ved at forstå.

”Det her kræver en nærmere forklaring, og den er jeg spændt på at høre,” siger han.

Chefredaktør følte ikke, hun havde et valg

I den offentliggjorte kendelse på Pressenævnets hjemmeside er navnet på den pårørende blevet anonymiseret, men Annegrethe Rasmussen har modtaget en PDF-fil med den samme meddelelse, hvor navnet indgår.

Da Annegrethe Rasmussen ikke har hørt tilbage fra nævnet, har hun følt sig nødsaget til at publicere meddelelsen med det fulde navn på POV Internationals hjemmeside.

”Når vi får et pålæg fra Pressenævnet, så skal vi jo bringe det så hurtigt som muligt og præcist, som det står. Vi må ikke ændre et eneste ord,” forklarer Annegrethe Rasmussen.

Klagen

I mandags offentliggjorde Pressenævnet en kendelse, hvor de kritiserede netmediet POV International for i november at have bragt et debatindlæg om en mor, der havde fået tvangsfjernet sit barn.

Den pårørende fik delvis medhold i sin klage til Pressenævnet, som kritiserede POV International for at bringe oplysninger om den nære pårørende til barnet uden hendes samtykke, oplysninger som ifølge Pressenævnet ”kan være skadelige, krænkende eller virke agtelsesforringende”. POV International fik også kritik for ikke at have forelagt hende indholdet af artiklen forud for publicering, så hun fik mulighed for at svare på kritikken.

Journalisten har forsøgt at få en kommentar fra den pårørende.

6 Kommentarer

Stella Bockelund, som der står under indlægget..
13. JUNI 2020
13/6-2020
Vorherre bevares...
Stella Bockelund
Per Daugaard
13. JUNI 2020
Og så selvfølgelig aktindsigt, ikke agt.
Sorry
Per Daugaard
13. JUNI 2020
Undskyld, lyder, ikke luder :-(
Per Daugaard
12. JUNI 2020
Det luder helt til hest!
Kan man ikke søge agtindsigt i den slags sager?
Christian Lindhardt, chefredaktør Journalisten
12. JUNI 2020
Redaktionen har slettet to indlæg i denne debattråd, da der rejses en række alvorlige anklager mod en person, som vil være nem at identificere.

Flere

Læs også

Pressenævnet: POV International lod ikke krænket person komme til orde

Pressenævnet: POV International lod ikke krænket person komme til orde

09. JUNI 2020
Jyllands-Posten

Pressenævnet: JP skal fjerne navn på narkodømt

27. APRIL 2020