Til sommer får Danmark et nyt digitalt fodboldmedie med tårnhøje ambitioner. Initiativtageren til det nye site er BT’s tidligere sportschef og chefredaktør Peter Brüchmann.
»Det vil være fodboldens svar på Weekendavisen eller Huffington Post. Det kan være alt fra skribenter, der vil lave den store analyse af Spaniens landshold op mod EM, til den nationale betydning af fodbold i Afrika, og de løsrivelsesprocesser, der i Sydsudan er knyttet sammen med deres landshold,« siger Peter Brüchmann.
Han bliver chefredaktør på det nye medie, der muligvis når at gå i luften i begyndelsen af juni op til EM i fodbold.
Der er et større kollektiv af fodboldjournalister med i projektet. Deriblandt tidligere BT-folk som Jacob Staehelin og Søren Sorgenfri samt Christian Wolny, der er tidligere kommunikationschef i FC København og FC Nordsjælland.
Ikke en arbejdsplads endnu
På designsiden er ambitionerne også høje.
”Forestil dig fodboldens digitale Euroman,” skrev Peter Brüchmann for nylig på Facebook, da han uploadede et billede fra det første redaktionsmøde i en lånt lejlighed på Nørrebro.
Designet af det nye site bliver lavet af Asbjørn Poulsen og Søren Smidt, der ejer det digitale designbureau ”Magic People Voodoo People”, som blandt andet har TV 2 og B&O på kundelisten.
»Det er et design- og indholdskollektiv. Vi er en stor flok, som arbejder gratis og kommer til at gøre det i en rum tid. Vi er ikke en arbejdsplads til at begynde med. Det har alle interesserede fået at vide. Det her skal løbes i gang med ren naturbenzin, hvor vi alle har noget ved siden af,« siger Peter Brüchmann.
Efter sin afgang som digital redaktør på TV 2 er Peter Brüchmann nu selvstændig og lever af at skrive blogs for TV 2, hvor han også optræder som sportskommentator, desuden skriver han bøger, holder foredrag og fungerer som digital konsulent for virksomheder.
»Vi vil gerne være scenen for den gode fodboldoplevelse. Derfor er det vigtigt med dygtige designere, og at sitet bliver bannerfrit. Det skal være gratis for brugerne. Det er sjovere som skribent eller podcast-vært at have et stort publikum. Vi er en stor flok fodboldnørder, der alle er optændt af, at der mangler noget derude. Der findes mange podcasts og blogs, men ikke rigtig nogen, der samler det hele,« siger Peter Brüchmann.
Podcasts og sponsoreret indhold
De første spæde indtægter skal komme fra sponsoreret indhold.
»Det bliver uden abonnement og uden bannerannoncer, men med partnere i indholdet. Der vil være mange podcasts, hvor der kan være en programsponsor. Men der vil også være lange blogs og analyser, som kan ledsages af sponsorereret indhold gennem native advertising, som man kender det fra eksempelvis Huffington Post. Det kan indgå i vores eget design, hvis det er klart varedeklareret,« siger Peter Brüchmann.
Baggrunden for at lave et bannerfrit site er udviklingen med ad-blockere.
»Meget af marketingsomsætningen går til tv lige nu, fordi der kan brugerne ikke gå uden om reklamerne. Nogle af de virksomheder, jeg taler med, der har over 50 procent af kunderne ad-blockere installeret. Hele det digitale annoncemarked er inde i en dødsspiral, hvor de traditionelle medier står på gyngende grund,« siger Peter Brüchmann.
Sitet bliver ligesom det nye netmedie POV International baseret på frivillige skribenter. I hvert fald til en begyndelse.
Hvad er tidshorisonten for, hvornår I kan begynde at betale nogle af jeres skribenter?
»Det har jeg ingen idé om. Det er også af hensyn til vores interne kultur. Vi forsøger at skabe nogle indtægter, men vi vil ikke stille nogen noget i udsigt. Det handler mere om, at vi kan tilbyde folk at være med til at få det her op at stå, så vi med tiden kan betale de folk, der skaber den største værdi,« siger Peter Brüchmann.
Har tilsagn fra 20 skribenter
»Vi har tilsagn fra 20 skribenter, som vi ved er kvalificerede, og vi har samlet set haft cirka 100 henvendelser. Men de sidste 80 aner jeg ikke, hvad kan. Vi kommer formentlig til at have en kadence, hvor vi kun bringer hver tiende af de manuskripter, vi får ind. Her i starten vil vi være meget selektive med, hvad vi bringer, fordi det i begyndelsen alt sammen vil være brand-definerende for os.«
Peter Brüchmann fortæller, at det er tanken, at det med tiden skal blive et community-site med meget gratis leveret indhold, men hvor der også er en pyramide op gennem systemet med noget professionelt leveret og redigeret indhold.
Han har søgt mediestøtte gennem innovationspuljen, og hvis han får tilsagn om støtte, vil der være mulighed for at lønne nogle få personer på redaktør- og produktionsniveau, som skal håndtere de bidrag, der kommer ind.
Peter Brüchmann har haft en kaffesnak med DJ’s formand, Lars Werge, for at høre Dansk Journalistforbunds holdning til denne slags medier.
»Jeg ville høre, om forbundet ser det som en trussel, der underminerer journalistiske arbejdspladser, eller om man ser det som et forsøg på at skabe fremtidens arbejdspladser. Det er mit indtryk, at Lars Werge er ret åben over for de her aktiviteter. Jeg tror, at alle erkender, at der er behov for, at nogle prøver at gå nye veje,« siger Peter Brüchmann.
Umættelige brugere
Hvordan kan I konkurrere med de medier, som kan betale for de dygtigste fodboldjournalister, når I vil konkurrere på at have det dybeste indhold?
»Det er der selvfølgelig også en begrænsning på. Det kan vi også kun, fordi vi er nogle skribenter, som har nogle andre aktiviteter, som vi tjener vores penge på ved siden af. Det samme har designerne og dem, der arbejder med datadelen,« siger Peter Brüchmann.
Der findes masser af danske fodboldmedier både på tv, print, digitalt og som podcast. Og Tipsbladet har jo i årtier haft rollen som Weekendavisen om fodbold. Hvad kan dit nye digitale medie bidrage med, som ikke allerede findes i forvejen?
»Det er på det lidt tungere stof og de lange formater. Det er der et publikum for digitalt. På TV 2’s site kunne vi jo se, at det var fodboldanalyser og udlandsanalyser, der engagerer folk i længst tid. Tipsbladet på papir ligger i dag som indstik i Ekstra Bladet, mens Tipsbladet digitalt er et nyhedssite med tyngden på hastighed á la bold.dk. Dem der brænder for Brøndby, Aab, Liverpool eller Bayern München, er relativt umættelige på det tunge stof, mens de trækker på skuldrene af det hurtige overfladestof,« siger Peter Brüchmann.
Navnet på det nye fodboldmedie er stadig en hemmelighed lidt endnu. Peter Brüchmann vil fortsat optræde som kommentator på TV 2, men vil på det nye medie primært optræde i podcasts eller med interviews.
3 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Kære Jørgen,
Tak for det.
Alt godt,
Annegrethe
Kære Annegrethe
Flere af jeres skribenter har gjort os opmærksomme på, at POV International ikke kan betegnes som et rent udenrigsmedie. Vi har nu slettet den formulering. Vi beklager fejlen.
Med venlig hilsen
Jørgen Skadhede reporter på fagbladet Journalisten
Stort tillykke - og held og lykke - til det nye medie, der har en af POV Internationals skribenter, Daniel Sichlau, med på holdet. Det er herligt at se den vilje til nyskabelse og forandringslyst, der præger det danske digitale mediemiljø på så mange fronter. Vi er også på POV glade for, at den model, vi har lanceret i det danske, også vil finde anvendelse på det nye fodboldsite (bortset fra, at vi ikke agter at søge mediestøtte og satser på at blive rent finansieret af native advertising, private investorer og frivillige abonnementer).
Til Journalisten - Jørgen Skadhede - blot den ydmyge korrektion. POV er ikke et udenrigsmedie. Vi har 38 skribenter i DK og 8 i udlandet. Nogle stykker i det danske skriver om udenrigsforhold (Afrika og Kina mere præcist) men det overvejende flertal af vores artikler er ikke udenrigsstof. Når vi har "international" i vores navn skyldes det udelukkende, at vi gerne inkludere udenrigsstof, som mange medier synes at prioritere lavt, samt at vi satser på at have mange internationale vinkler på vores danske historier.
Jeg glæder mig til at se, hvad Peter Brüchmann og co. lægger ud med til sommer.