Pagter: Giv fotograf en undskyldning

Lederen af fotojournalistuddannelsen på DJMX, Søren Pagter, mener, at Thomas Nielsen skal have en flaske whisky og en undskyldning, fordi han blev smidt ud af Årets Pressefoto.

Lederen af fotojournalistuddannelsen på DJMX, Søren Pagter, mener, at Thomas Nielsen skal have en flaske whisky og en undskyldning, fordi han blev smidt ud af Årets Pressefoto.

Forklaringen fra Pressefotografforbundets formand, Lars Lindskov, på, hvorfor Thomas Nielsen ikke måtte deltage i Årets Pressefoto, har fået sindene i kog hos mange fotografer. Nu går lederen af fotojournalistuddannelsen på Journalisthøjskolen, Søren Pagter, ind i debatten.

"Jeg synes, det ville klæde udstillingsudvalget at give Thomas Nielsen en undskyldning og en flaske whisky," skriver Søren Pagter blandt andet i en klumme på Pressefotografforbundets hjemmeside. Lars Lindskov har ellers fastholdt, at Thomas Nielsens billedserie ikke lever op til reglerne for Årets Pressefoto, fordi han har brugt et paprør til at fokusere sin blitz.

»Slutresultatet var, at folk ikke synes, det gav et objektivt billede af det, der foregik foran kameraet i eksponeringsøjeblikket,« sagde Lars Lindskov.

Men fotografer er aldrig objektive i forhold til det, der er foran dem, mener Søren Pagter.
"Vi udvælger øjeblikke, og vi beskærer," skriver han.

"Vi kan sætte en flash på kameraret og oplyse ting, som henlå i mørke. Med de nyeste versioner af digitale kameraer kan vi nærmest fotografere i mørke. Og så videre."

Derfor mener Søren Pagter, at udstillingsudvalget har begået en kæmpe fejl ved at underkende Thomas Nielsens billedserie.
"Thomas Nielsens fotografier er udtryk for et bevidst visuelt sprog. Der er ikke manipuleret med øjeblikkene, og der er ikke tilføjet eller fjernet genstande. Altså, de er troværdige."

I debattråden på Journalisten.dk har flere fotografer reageret på Lars Lindskovs forklaringer.
"Du blander to ting sammen: det, der foregår foran kameraet, og så fotografens teknik. De to ting har intet med hinanden at gøre. Havde Thomas rendt rundt med et flashanlæg, brugt det eksisterende lys eller lyst folk i ansigtet med en lommelygte, ville det ikke gøre nogen forskel for troværdigheden," skriver Jacob Carlsen blandt andet.

0 Kommentarer