Offentliggørelse af råbilleder, som blev kasseret ved Årets Pressefoto, har sat gang i en livlig debat blandt fotograferne. »Billederne var for surrealistiske,« lød juryens dom.
Da dommerne ved Årets Pressefoto 2008/2009 skulle vælge de bedste billeder, bad de tre fotografer om at aflevere deres råfiler til nærmere inspektion, så de kunne se, hvor meget billederne var blevet efterbehandlet i Photoshop. Det førte til, at freelancefotograf Klavs Bo Christensens billedserie fra Haiti blev trukket ud af konkurrencen.
Nu har Klavs Bo Christensen indvilliget i at vise sine råfiler for brugerne af hjemmesiden Pressefotografforbundet.dk, og det har skabt en heftig debat om grænserne for brug af Photoshop blandt fotograferne.
Ifølge reglerne må man gerne "beskære, efterkopiere, holde igen, konvertere til sort/hvid og lave normal eksponerings- og farvekorrektion, som bevarer billedets oprindelige udtryk". Reglerne har ført til, at en række fotografer ikke længere sender billeder ind til konkurrencen.
Problemet med serien er ifølge dommerne, at farverne nærmest er påført bagefter, så tøj, der er brunt i råfilen, er blevet knaldrødt i det indsendte billeder. Ifølge en af dommerne, Peter Dejong, er farverne på Klavs Bo Christensens billeder fra Haiti "for surrealistiske".
»Man kunne flytte serien til 'Åben klasse', men det går bare ikke, for folk vil stadig opfatte det som reportage.«
Klavs Bo Christensen stiller spørgsmålstegn ved, om dommerne overhovedet skal bedømme billederne på baggrund af råfilerne.
»Hvad er dommernes opgave? Er det at vurdere vores Photoshop, eller er det at vurdere det fotojournalistiske indhold og vinkling af historien? Pellegrin ville for eksempel ikke have en chance i ÅP med sin måde at behandle billeder på,« siger han med henvisning til Magnum-fotografen Paolo Pellegrin.
Nogle af Klavs Bo Christensens kolleger mener, det handler om fotopapir, og om det overhovedet er muligt at indstille Photoshop neutralt.
Martin Bubandt skriver, at det essentielle spørgsmål må være: Er det for meget?
»Kan vi ikke selv svare på dette, eller har vi den mindste tvivl, så skal vi nok spørge en kollega?« siger Martin Bubandt, der roser Klavs Bo Christensen for at turde lægge sine rawfiler ud.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.