Nordjydske angriber DR i demo-sagen

DR-sagen raser videre. Nordjyske Stiftstidendes Lars Løcke skriver i dagens avis, at han er overbevist om, at alle journalister vidste, at demonstrationen var arrangeret. TV Avisens Anders Lindemann afviser fortsat

DR-sagen raser videre. Nordjyske Stiftstidendes Lars Løcke skriver i dagens avis, at han er overbevist om, at alle journalister vidste, at demonstrationen var arrangeret. TV Avisens Anders Lindemann afviser fortsat

Historien om den iscenesatte demonstration ved retten i Hjørring i torsdags, udvikler sig i stigende grad til en verbal infight mellem journalister på forskellige medier og med vidt forskellig virkelighedsopfattelse.

I dagens udgave af Nordjyske Stiftstidende kaster journalist Lars Løcke yderligere ved på bålet med en personlig beretning under overskriften "Ebh-demonstrationen: Hvad der virkelig skete".

"Som en af de journalister, der dækkede retssagen i Hjørring, kan jeg måske være med til at kaste lys over, hvad der skete i og omkring Retten i Hjørring torsdag i forrige uge, hvor en fejl om brug af billeder af en falsk demonstration pludselig udviklede sig til en alvorlig troværdighedskrise i DR," skriver han.

Klar iscenesættelse

Lars Løcke påpeger, at han meget hurtigt selv blev klar over, at borgerne ikke var kommet til Retten i Hjørring af sig selv.

Blandt andet undrede det både ham og Jyllands-Posten Thomas Svaneborg, at demonstranterne blev beværtet i frokostpausen af personer fra Larm Film.

"Vi var enige om, at Larm Films demonstration var iscenesat. Det konfronterede vi DR Nyheders udsendte reporter med. Selv spurgte jeg ham, om "det var et nyt dokumentarbegreb hos DR, at man arrangerede en demonstration som den, der blev udført udenfor". DR's udsendte svarede, at "du ved jo, hvordan de formmæssige krav til dokumentarformen udvikler sig"," skriver Lars Løcke i sin kommentar.

Han konkluderer:

"Efter den ordveksling var jeg overbevist om, at alle reportere vidste, at demonstrationen var iscenesat og dermed ikke hørte hjemme i nyhedsudsendelser på en af Danmarks public service-kanaler."

Og han stiller spørgsmålet:

"Hvordan kunne DR's reporter som den eneste af de tilstedeværende journalister være uvidende om, at "demonstrationen" var et kunstprodukt? Han har på Jyllands-Postens hjemmeside henvist til, at han havde travlt med at rapportere om det, der skete, men han blev af journalistkolleger fortalt, at demonstrationen var et falsum."

Mit fokus var på mine interviews

Ifølge Journalistens oplysninger har DR optalt, at Anders Lindemann den pågældende dag leverede op mod 30 redaktionelle enheder i form af live interview til tv og radio, indslag og web-artikel.

Anders Lindegaard forklarer i e-mail og opfølgende telefoninterview med Journalisten.dk, at den dialog, han havde med Lars Løcke, ikke gav ham den fulde forståelse af, hvorfor demonstranterne var til stede.

"Jeg får udelukkende den opfattelse under samtalen, at Nordjyske-journalisten gør mig opmærksom på, at produktionsholdet er ankommet i samme bus som borgerne. Ikke at bussen skulle være lejet og betalt af DR. Ligesom jeg heller ikke under den samtale får den opfattelse, at borgerne ligefrem er blevet rekrutteret af DR, og at deres protestskilte er fabrikerede af DR. At journalister blot følger nogle borgere i en bus – hvilket var min opfattelse på det tidspunkt – er der ikke nødvendigvis et problem i," forklarer han.

Men den forklaring ændrer ikke ved, at Anders Lindemann angiveligt direkte har sagt til Lars Løcke, at "du ved jo, hvordan de formmæssige krav til dokumentarformen udvikler sig".

Hertil replicerer Anders Lindemann, at den bemærkning netop handlede om, at formkravene på tv kan legitimere, at journalisterne var kommet med samme bus som borgerne.

"Det var det, jeg forsøgte at sige med bemærkningen om, at på tv betyder form mere end i avis-artikler. Men havde jeg vidst, hvad jeg ved i dag, ville jeg selvfølgelig have reageret anderledes."

Anders Lindemann understreger, at hans fokus var på forberedelsen af de mange live-interviews.

"Ikke på at spekulere i en anden journalists fremgangsmåde – og da slet ikke en, der var i gang med at lave en dokumentar til DR, som jeg havde fået at vide."

1 Kommentar

Emil Eiberg-Jensen
8. JANUAR 2013
Nordjyske Stiftstidendes Lars Løcke og journalistisk metode

Hvis Nordjyske Stiftstidendes Lars Løcke havde gidet undersøge sagen ordentligt og journalistisk korrekt,
ville han hurtigt have fundet ud af at der var udsendt 2 forskellige grupper fra forskellige DR redaktioner til Hjørring:

1.
Der var et hold fra Larm Film der arbejder for DR MEDIER,

2.
og et hold med Anders Lindemann fra DR NYHEDER.

Journalisten fra Nordjyske Stiftstidendes Lars Løcke ville også have fundet ud af at de 2 DR redaktioner lavede forskellige projekter med 2 helt forskellige formål.

Han ville også have fundet ud af at DR NYHEDER i sit indslag korrekte omtalte de 'utilfredse borgerne fra Fjerritslev',
mens den skrivende presse konsekvent og forkert kalder dem for 'demonstranterne'.

De utilfredse borgere fra Fjerritslev var kørt med DR til Hjørring ret for at spørge tidligere EBH bankdirektør Finn Strier Poulsen hvor deres penge er blevet af...

Og det burde da også være det spørgsmål som Nordjyske Stiftstidende og Lars Løcke burde interessere sig for.

Så hvorfor gør du ikke det Lars Løcke..?

Se: http://www.bt.dk/danmark/arrangeret-demo-i-hjoerring