
Foto: Klaus Holsting/Collage: Jo
Stop med at udhule startlønnen.
Det er et af de helt centrale krav, Dansk Journalistforbund har taget med ved forhandlingsbordene om nye overenskomster med Danske Mediarbejdsgivere, der kører frem til den 21. februar.
Forhandligerne er afgørende for arbejdsforholdene på danske mediearbejdspladser. Der foregår både centrale forhandlinger om flere krav og lokale forhandlinger. Det er ved de lokale forhandlinger, startlønskravet er med.
Danske Mediearbejdsgivere tæller blandt andet arbejdspladser som Kristeligt Dagblad, Politiken, JydskeVestkysten, Ekstra Bladet og Berlingske.
Grundlæggende er DJ gået til forhandlingsbordet med et mål om at sikre en god bund for startlønnen – blandt andet ved at stille krav om at hæve skalalønnen på fællesoverenskomsten fra cirka 20.000 til 26.000 kroner.
”Det handler helt basalt om, at vi gerne vil sætte en prop i. Startlønnen er faldet hen over årene. Så er der stadig steder, hvor startlønnen er god. På 24timer er den 29.000 kroner. Og ingen betaler helt ned til de omkring 20.000, fællesoverenskomsten giver plads til. Men nu skal den ikke komme lavere. Derfor har vi det krav med på næsten alle arbejdspladser,” siger chefforhandler i DJ Christian Dølpher.
Det er kun på Ritzau og 24timer, hvor DJ er tilfredse med startlønnen, at forbundet ikke har en stigning med ved forhandlingerne.
En eventuel stigning på fællesoverenskomsten vil kunne modregnes i de faste personlige tillæg, så det betyder ikke nødvendigvis flere penge på lønkontoen for de medlemmer, der allerede nu får mere end 26.000 kroner.
Fælles spilleregler for freelancere
Derudover har DJ taget flere krav med til forhandlingerne med de forskellige mediearbejdspladser.
Blandt andet vil DJ gerne have fælles spilleregler for freelancere på alle arbejdspladser under Danske Mediearbejdsgivere.
Herunder faste rammer for, hvornår der skal falde betaling, hvordan der kan genforhandles pris, hvis kilder ikke vil stille op alligevel, og hvad der sker, hvis deadline rykker sig. Lønforhandling skal freelancere dog stadig selv stå for, understreger DJ.
Derudover arbejder DJ for et forhøjet genetillæg og for, at der også er pension på funktions- og genetillæg. Ligeledes vil DJ gerne have forhøjet pensionssatsen.
Og så vil DJ have, at medlemmerne får større frihed over, hvordan de fordeler deres løn mellem ferie, udbetalt løn og pension.
”Vi har en fritvalgsordning på bordet. Tanken er, at der er en procentdel af lønnen, som medarbejderne kan flytte rundt mellem ferie, pension eller endda spare op til orlov. Men vi må se, hvordan det præcis kommer til at se ud,” siger chefforhandler Christian Dølpher.
Et andet centralt punkt for DJ er at få skrevet ind i alle overenskomster, at arbejdspladserne har pligt til at udlevere lønoplysninger til DJ, så lønstatistikken kan blive genindført.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.