Opklaring af filippinsk mediemassakre truet

En filippinsk dommer truer med at anlægge en sag mod pressefrihedsforkæmper og familiemedlem til en af de 33 journalister, der blev myrdet i 2009. Sagen er endnu et kneb for at stoppe opklaringen, lyder kritikken.

En filippinsk dommer truer med at anlægge en sag mod pressefrihedsforkæmper og familiemedlem til en af de 33 journalister, der blev myrdet i 2009. Sagen er endnu et kneb for at stoppe opklaringen, lyder kritikken.

Den 23. november 2009 blev 33 journalister myrdet i Filippinerne. De var på vej til et valgkontor for at møde en guvernørkandidat, der stillede op mod den herskende klan. Men konvojen, hvor journalisterne var i, blev stoppet, og samtlige personer ombord blev skudt.

Siden har filippinsk politi været i gang med at opklare sagen.

Men nu advarer Committee to Protect Journalists (CPJ) om, at der er kommet endnu en hindring i vejen for opklaringen. To af de centrale personer i kampen for at opklare sagen kan nemlig selv ende i retten.

De anklages for foragt for retten, skriver CPJ på deres hjemmeside.

De to personer er Monette Salaysay, enke efter et af journalistofrene, og Rowena Paraan, leder af landets journalistforbund. En af de centrale anklagerne er, at Salaysay skulle have sagt til avisen Philippine Inquirer, at dommerne i en appelsag mod en af de formodede mordere måske modtog bestikkelse.

Ifølge Salaysay var hendes udsagn blot en gengivelse af, hvad en klummeskribent i avisen havde insinueret tidligere, og ikke hendes egen mening.

Men anklagerne om indirekte foragt for retten kan medføre bøder og op til seks måneders fængsel.

Sagen er dog blot endnu et forsøg fra de politisk magtfulde mennesker, der står bag mordene på journalister, på at få skrinlagt opklaringen, lyder kritikken fra CPJ.

Ifølge CPJ sker det ofte i Filippinerne, at mennesker med magt myrder journalister og herefter bruger trusler, bestikkelse og juridiske forhindringer for at stoppe opklaringen – og det truer opklaringen af massakren.

Salaysay og Paraan skal nu forklare deres syn på sagen og sende det til den pågældende dommer, der herefter vil vurdere, om der er grundlag for en sigtelse. 

0 Kommentarer