Kære chefredaktører, giv os færre, men mere relevante historier. Sådan lyder professor Anker Brink Lunds ønske til de danske medier i 2012, efter valgkampen i 2011 blev et »meningsløst mediecirkus«.
Dansk journalistik har hidtil været en uskøn blanding af forskellige ideologier. Sådan lyder det i en kritisk klumme i dagens Berlingske fra professor i medieledelse ved CBS, Anker Brink Lund.
"Et ideologisk spøgelse går gennem nyhedsmedierne. Det rummer både elementer fra gammel-kommunismen, der ellers faldt fra hinanden i 1980erne, og fra neo-liberalismen, der fik alvorlige skrammer under finanskrisen. Fra den første isme hentes idealer om demokratisk centralisme. Med den anden deles tyrkertro på markedsdrevet objektivisme. Journalisten Kurt Strand har ganske rammende betegnet fænomenet 'journalismens meningsløse ulidelighed'," skriver Anker Brink Lund.
Han mener, den såkaldte 'journalisme' er yderst skadelig for både mediebilledet og samfundet. Men heldigvis kan det være slut efter 2012, skriver han.
"Heldigvis ser det ud til, at 2011 vil gå over i historien som det år, hvor journalismen sejrede sig ihjel. Tænk bare på den langtrukne valgkamp, hvor mikrofonholderne stod i vejen for de opstillede kandidater i en sådan grad, at mange vælgere valgte at lukke for det meningsløse mediecirkus. Husk også på den ulidelige kværnen af journalister, der interviewede hinanden, og under den misvisende rubrik 'analyse' reflekterede over andre journalisters refleksioner," skriver Anker Brink Lund.
Han mener også, at et andet af journalismens bærende træk – at journalister ikke kritiserer hinanden offentligt – krakelerede i 2011.
"Indtil nu er det stort set lykkedes dansk journalisme at praktisere demokratisk centralisme ud fra devisen: Journalister kritiserer da ikke andre journalister offentligt. Men i årets løb krakelerede dette ideologiske dogme i indbyrdes ævl og kævl. Kulminationen kom, da Ekstra Bladet valgte at bryde med den sakrosankte kildebeskyttelse, og hvor en journalist oven i købet kunne afsløre to andre journalisters telefonsnak om en fjerde journalist," skriver han.
Set i sammenhæng med det faktum, at nyhedsproduktionen er mere end fordoblet de seneste ti år, har Anker Brink Lund en opfordring til de danske mediechefer:
»Kære chefredaktører, sig farvel til journalismens meningsløse ulidelighed og tilbyd publikum ordentlige aktualiteter ved at motivere jeres redaktionelle medarbejdere til at lave færre, men mere relevante historier.«
6 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Stor sympati for mange af ABL's synspunkter.
Vi journalister fodrer et ubønhørligt mediebål med mange ligegyldige historier gennem året - et bål, der helt efter loven om eksponentiel vækst brænder højere og mere voldsomt, som tiden går.
Det største problem ligger i nettets uudslukkelige tørst efter historier. Mediehjulene drejer stærkere og stærkere - og ethvert pusterum/pause ses som en 'død periode' uden klik og dermed omsætning.
Når det så er sagt, er det vigtigt at understrege, at nettets fleksibilitet også rummer mulighederne for en fantastisk udvikling - nemlig den dynamiske dækning af en historie gennem flere individuelle takes (inkl. enkilde-historier, ja), som tilsammen udgør en - mindst - lige så god pakke, som de traditionelle, statiske historier på tv, radio og papir.
Den type nye, frodige og inviterende dækning må endelig ikke negligeres og generaliseres ned i en kasse af foragt for al moderne udvikling. Heller ikke af en ellers klog mand som ABL. Men den må heller ikke blive et hjernedødt hamsterhjul.
2011 bragte eksempler på både det første og det sidste.
Lad os håbe, at 2012 bringer gode historier, der griber og favner de nye muligheder - uden at selvantænde og brænde ud.
Du har sikkert ret, Per-Henrik, men kan du ikke komme med eksempler på de væsentlige historier, der blev undertrykt.
Som journalist læser jeg jo også jævnligt (anonyme) kommentarer på "min" webside, hvor folk skriver, at det er noget hø, og at journalisterne burde beskæftige sig med det væsentlige. Det ærgerlige er ofte, at folk aldrig nævner, hvad det væsentlige er.
Hvis folk ville række journalisterne (og jeg vil gerne indrømme, at alt ikke er rosenrødt) den hånd, ville det være skønt. Du må gerne begynde.
Er det nu så ringe ..
Vi har lige hædret to fremragende journalister på Information ifb med Cavling. Og der var søreme mange fremragende journalister med tilhørende journalistiske produkter.
Kan det virkelig passe, at Anker Brink Lund i sin generalisering også klandrer dem?
Når det er sagt, så har jeg det såmænd også træls med ganke meget journalistik i dagens Danmark, der næsten kan sammenlignes med en sportbegivenhed, hvor der bliver slået godt på tæven.
Fantastisk budskab: Kill "newstainment"!
Forhåbentlig giver det chefredaktørerne anledning til at kigge deres tyske kolleger i kortene: Tysk tv kan servere nyheder fra hele verden på et kvarter, stringent og oplysende og uden klynk, der fylder det halve af sendefladen!
Tak, Anker Brink Lund
Må 2012 blive et megagodt medieår.
Jeg er SÅ enig med Anker Brink Lund. Mens medierne i 2011 har haft travlt med ligegyldige mellemregninger serveret med de fedeste typer og de mest nedrige gisninger, har hundredevis af perspektiverende historier og artikler lidt fosterdøden. Eksempler? Både du og jeg kender til væsentlige historier, der blev undertrykt i 2011.
Flere