Kære chefredaktører, giv os færre, men mere relevante historier. Sådan lyder professor Anker Brink Lunds ønske til de danske medier i 2012, efter valgkampen i 2011 blev et »meningsløst mediecirkus«.
Dansk journalistik har hidtil været en uskøn blanding af forskellige ideologier. Sådan lyder det i en kritisk klumme i dagens Berlingske fra professor i medieledelse ved CBS, Anker Brink Lund.
"Et ideologisk spøgelse går gennem nyhedsmedierne. Det rummer både elementer fra gammel-kommunismen, der ellers faldt fra hinanden i 1980erne, og fra neo-liberalismen, der fik alvorlige skrammer under finanskrisen. Fra den første isme hentes idealer om demokratisk centralisme. Med den anden deles tyrkertro på markedsdrevet objektivisme. Journalisten Kurt Strand har ganske rammende betegnet fænomenet 'journalismens meningsløse ulidelighed'," skriver Anker Brink Lund.
Han mener, den såkaldte 'journalisme' er yderst skadelig for både mediebilledet og samfundet. Men heldigvis kan det være slut efter 2012, skriver han.
"Heldigvis ser det ud til, at 2011 vil gå over i historien som det år, hvor journalismen sejrede sig ihjel. Tænk bare på den langtrukne valgkamp, hvor mikrofonholderne stod i vejen for de opstillede kandidater i en sådan grad, at mange vælgere valgte at lukke for det meningsløse mediecirkus. Husk også på den ulidelige kværnen af journalister, der interviewede hinanden, og under den misvisende rubrik 'analyse' reflekterede over andre journalisters refleksioner," skriver Anker Brink Lund.
Han mener også, at et andet af journalismens bærende træk – at journalister ikke kritiserer hinanden offentligt – krakelerede i 2011.
"Indtil nu er det stort set lykkedes dansk journalisme at praktisere demokratisk centralisme ud fra devisen: Journalister kritiserer da ikke andre journalister offentligt. Men i årets løb krakelerede dette ideologiske dogme i indbyrdes ævl og kævl. Kulminationen kom, da Ekstra Bladet valgte at bryde med den sakrosankte kildebeskyttelse, og hvor en journalist oven i købet kunne afsløre to andre journalisters telefonsnak om en fjerde journalist," skriver han.
Set i sammenhæng med det faktum, at nyhedsproduktionen er mere end fordoblet de seneste ti år, har Anker Brink Lund en opfordring til de danske mediechefer:
»Kære chefredaktører, sig farvel til journalismens meningsløse ulidelighed og tilbyd publikum ordentlige aktualiteter ved at motivere jeres redaktionelle medarbejdere til at lave færre, men mere relevante historier.«
6