Nyt center for undersøgende journalistik i Danmark

Tre garvede gravere stifter et uafhængigt center, der skal levere undersøgende journalistik i samarbejde med medierne. Ideen er en stor succes i især USA. »Nu mener vi, tiden er moden i Danmark,« siger en af stifterne til journalisten.dk

Tre garvede gravere stifter et uafhængigt center, der skal levere undersøgende journalistik i samarbejde med medierne. Ideen er en stor succes i især USA. »Nu mener vi, tiden er moden i Danmark,« siger en af stifterne til journalisten.dk

Tre danske journalister med erfaring inden for undersøgende journalistik har stiftet et nyt center: Investigative Reporting Denmark.

Formålet er – med inspiration fra udlandet – at starte en nonprofit-organisation, der kan producere kritisk journalistik af høj kvalitet, fortæller en af de tre stiftere Bruno Ingemann.

Hvad er det for noget, I har stablet på benene her?

»Vi kalder det et center for undersøgende journalistik. Konstruktionen er set før i udlandet: Vi opretter et uafhængigt nonprofit-medie, som laver undersøgende journalistik og samarbejder med fx medier om at publicere vores undersøgelser. I øvrigt stiller vi grundresearchen om et emne til rådighed for alle, der vil bruge den,« siger Bruno Ingemann til journalisten.dk.

De to andre medstiftere er Nils Mulvad, der på det seneste har været meget involveret i Åbenhedstinget, samt Brigitte Alfter, der især arbejder med undersøgende journalistik på tværs af grænser. Bruno Ingemann er selv aktiv, bl.a. i arbejdet med Spadestiksprisen til undersøgende lokal- og regionaljournalistik.

Hvorfor stifter I centeret lige nu?

»Vi har i kredsen omkring projektet længe talt om det. Vi kan se, at der kommer flere af den slags centre rundt omkring i verden, som lykkes. Nu mener vi, tiden er moden til at prøve i Danmark.«

»Vi kan se, at den virkelighed, der er i mediebranchen – ikke kun her i landet – er, at man har sværere ved at tjene penge, og det gør, at medierne også har svært ved at afsætte tid og penge til den undersøgende journalistik. Vi tror på, at hvis medierne ikke selv har ressourcer til det, så er der andre i samfundet som sådan, der vil være med til at løfte den opgave,« siger Bruno Ingemann.

Især i USA er der tradition for uafhængige undersøgende organisationer, der samarbejder med medier – fx ProPublica og Center for Investigative Reporting

Han understreger, at det nye center aldrig bliver en forretning. Det vil være dybt afhængigt af bidrag fra især fonde.

»Vi satser især på fonde i første omgang. Her vil vi hurtigst kunne få tilstrækkeligt med penge til at sætte centeret i gang. Men vi vil udvikle modellen, så vi også åbner for, at private kan bidrage. Private bidrag vil formentlig udgøre en mindre del af vores økonomi.«

Planen er også, at det nye danske center skal arbejde sammen med centre fra andre lande for at styrke den undersøgende journalistik på tværs af grænserne.

»Vi vil også arbejde internationalt og indgå i netværk, også for at skaffe finansiering til projekter. Vi vil både arbejde med konkrete emner og historier her i Danmark samt arbejde målrettet på internationale historier,« siger Bruno Ingemann.

Har I nogle konkrete projekter i pipeline allerede?

»Nej. Vi er nu nået til det stadie, hvor centeret er stiftet. Nu går vi i gang med at skaffe midler. I løbet af foråret er det planen, at vi kigger på konkrete historier og finder samarbejdspartnere.«

Hvad er jeres ambitioner om, hvor stort centeret skal være? Der er jo internationalt eksempler på alt fra 2-3 medarbejdere til kæmpe hold i fx USA.

»Vi starter på et niveau, hvor vi er få personer. Vi vil så samarbejde med journalister udefra på de konkrete projekter. Centeret får en lille og smidig struktur i første omgang. Hvordan det udvikler sig, afhænger af, hvor mange penge, vi kan skaffe, og hvad behovet viser sig at være.«

Investigative Reporting Denmark kommer til at fungere med en professionel bestyrelse, der har det overordnede ansvar. Herudover vil der være et redaktionelt rådgivningsudvalg, der støtter centeret i forhold til konkrete projekter.

1 Kommentar

Thomas Pallesen
16. DECEMBER 2012
Re: Nyt center for undersøgende journalistik i Danmark

Godt initiativ!

Hvis I laver crowd funding, vil jeg gerne give et bidrag til det første projekt.