Det kan være konstruktivt nok for medier at samarbejde om den undersøgende journalistik, men der er farlige faldgruber, hvis man lader organisationer eller virksomheder betale, mener Lisbeth Knudsen. Nils Mulvad afviser kritikken Lisbeth Knudsen,anvarshavende chefredaktør og koncernchef i Berlingske Media, advarer mod finansiering af graverjournalistik uden om medierne, som den der bliver lagt op til fra stifterne af et nyt center for undersøgende journlalistik.
»Det er jo fint, hvis der kan laves undersøgende journalistik, som kan finansieres af forskellige medier, som ikke har råd til selv at have en gravergruppe, som vi har. Men hvis finansieringen ikke er via medierne, men skal skaffes gennem fonde, interessegrupper og andre, som ønsker bestemte emner afdækket, så synes jeg, at det er problematisk, hvis ikke at der er gennemsigtighed i forhold til, hvem der har finansieret det enkelte projekt,« siger Lisbeth Knudsen til journalisten.dk.
Modellen kan let lede til uhensigtsmæssige gråzoner, mener Lisbeth Knudsen.
»Det er helt afgørende vigtigt, hvis man søger andre finansieringskilder end medier, at der er fuldstændig åbenhed om, hvem der har lagt penge i det projekt, så man ikke kan blive mistænkt for bestilte varer. Man kunne meget hurtigt komme ud i en situation, hvor det fineste i journalistikken, altså den kulegravende og uafhængige journalistik, bliver kompromitteret af skjulte selskaber eller interesseorganisationer,« siger Lisbeth Knudsen.
Det bliver dog ikke et problem, fortæller Nils Mulvad, der er en af de tre journalister, der har stiftet det nye center for undersøgende journalistik.
»Det bliver ikke sådan, at man kan købe sig til undersøgelser. Der skal være vandtætte skodder mellem dem, der giver pengene, og dem, der laver undersøgelsen, og modellen kan skrues sammen på mange måder,« siger Nils Mulvad.
Mulvad understreger, at han hele tiden havde regnet med at få penge andre steder end mediehusene, og at centeret for undersøgende journalistik selv havde spurgt mediehusene, hvis de ville.
Nils Mulvad peger på, at en lang række medier allerede modtager økonomisk støtte for eksempel i form af mediestøtten.
»Kernen i diskussionen er, hvem man ikke vil modtage penge fra. I USA er der meget modstand mod at få penge fra regeringer og statslige institutioner, hvor vi i Europa har flere medier, der er direkte statsfinansierede, uden at vi af den grund siger, at eksempelvis DR derfor skulle være ude af stand til at lave uafhængig journalistik,« siger Nils Mulvad.
Det vigtigste er at have en struktur, der kan adskille bidragsydere fra den enkelte journalist, understreger Nils Mulvad.
»For os bliver det sådan, at der sidder en redaktionel rådgivningsgruppe, som er med til at udstikke de overordnede retningslinjer, og som er med til at vurdere de enkelte projekter. Derudover har vi en ansvarshavende redaktør. Det ligner modellen fra mange andre centre, som arbejder med undersøgende journalistik,« siger Nils Mulvad.
»Og så at være åben, som Lisbeth Knudsen siger.«
7