Nu skal alle journaliststuderende lære at kryptere

Studerende på alle tre journalistuddannelser skal undervises i digitalt selvforsvar og beskyttelse af kilder. »Det er sjovt, at man kan sparke døren ind til et område, som i lang tid ikke blev set som vigtigt,« siger journaliststuderende, der har været med til at sætte digital kildebeskyttelse på dagordenen

Det begyndte med, at de journaliststuderende i KaJ i marts i år på DMJX lavede deres eget whistleblowerkursus og et såkaldt cryptoparty, hvor man lærer at sende krypterede mails og skjule sine spor på internettet. Derefter lavede DJ's studenterorganisationer på de to andre journalistiske uddannelser den samme slags kurser. Og nu er digitalt selvforsvar og beskyttelse af kilder kommet så højt op på dagsordenen, at cybersikkerhed og kildebeskyttelse bliver en officiel del af undervisningen på alle tre journalistuddannelser i Aarhus, Odense og Roskilde.

 »Det er sjovt, at man kan sparke døren ind til et område, som i lang tid ikke blev set som vigtigt,« siger Freja Wedenborg.

Første party i foråret 

Freja Wedenborg er journaliststuderende på DMJX, medlem af DJ's udvalg for overvågning og cybersikkerhed og aktuel med en ny bog, 'Cryptoguide for journalister'.

For blot otte måneder siden var hun med til at arrangere det første såkaldte cryptoparty med øl og sandwiches på DMJX.

»Cryptoparty er ikke så meget party, som det lyder. Det er et sted, hvor de journaliststuderende kommer og får hjælp af it-eksperter og studerende fra PROSA/Stud til at krypterede deres mobil og bærbare. Det er noget, mange journaliststuderende anser som meget svært, men det behøver det ikke være. Det tager faktisk ikke mange minutter,« forklarer hun.

Ved de studerendes kurser har journalister, whistleblowere og blandt andre mediejuristen Oluf Jørgensen desuden fortalt om overvågning på nettet og lovgivningen i forbindelse med fortroligt materiale.

Den fremtidige generation

Det første kursus som en del af den officielle undervisning er blevet afholdt på RUC. Til november gælder det DMJX, og i februar 2016 kommer turen til de journaliststuderende på SDU.

Undervisningen, der foregår som et heldagsseminar med oplæg og workshops, bliver afviklet i samarbejde mellem uddannelsesstederne og de studerende. Skolerne tager sig af undervisning, og de studerende skaber interessen via crytptoparties.

Undervisningen betyder, at den fremtidige generation af journalister bliver introduceret til cybersikkerhed, siger Freja Wedenborg. 

»Langt det meste kommunikation med kilder foregår digitalt, især i den indledende fase. Vi har som journalister en forpligtelse til at beskytte vores kilder, og så er vi nødt til også at vide, hvordan vi gør det digitalt. Ellers risikerer vi, at de ikke tør komme til os med viden, som er vigtig for offentligheden,« siger hun.

2 Kommentarer

Kim Elmose
22. OKTOBER 2015
Det er et skidegodt initiativ
Det er et skidegodt initiativ - og jeg glæder mig til, at bogen lander i min postkasse.

så kan de studerende sammen med os andre prikke til de uddannede journalister og kommunikatører og sige: "Det her skal du kunne - og det er faktisk ikke sværere end at benytte hvilket som helst publiseringssystem eller office program".

Forhåbentligt betyder det også, at forbundet arrangerer flere cryptoparties igen.

Det er nødvendigt at få alle vores kolleger introduceret til mere omhyggelig og sikker omgang med data
Christopher Bering Baden
22. OKTOBER 2015
Du er for sej, Freja!
Du er for sej, Freja!