Mexicanske narkobaroner infiltrerer pressen

Narkokartellerne i Mexico har magt over medierne og truer medierne til stilhed. Historien om den dramatiske narkokrig bliver ikke fortalt.

Narkokartellerne i Mexico har magt over medierne og truer medierne til stilhed. Historien om den dramatiske narkokrig bliver ikke fortalt.

De mexicanske narkokarteller har så magt, at de lokale medier begynder at censurere sig selv. Det kom fortalte den mexicanske journalist Ana Arana på weekendens graverkonference i Kiev, Ukraine.

»Et af de første ofre i krig er som bekendt sandheden. En af mediernes første handlinger i krig er selv-censur. Det gælder særligt i Mexicos igangværende narkokrig,« sagde hun på konferencen. Det skriver International Media Support på sin hjemmeside.

Ana Arana er direktør for Fundacion MEPI, en fond der fremmer undersøgende journalistik i Mexico. Gennem et halvt år har fonden undersøgt angreb på medier og har fulgt 11 lokalaviser rundt omkring i det latinamerikanske land for at få overblik over trusselsbilledet for mexicanske journalister. Og billedet er ikke kønt.

»I Mexico er pressen meget udsat. Mediefolkene kan enten alliere sig med narkokartellerne, med hæren eller med myndighederne. Uanset hvad er de fanget,« sagde Ana Arana på konferencen. Over 60 mexicanske journalister er blevet dræbt, siden hæren begyndte sin krig mod narkokartellerne i 2006.

Situationen har betydet, at historien om narkokrigen stort set ikke bliver fortalt. Journalisterne udøver selvcensur, og narkokartellerne er flere steder lykkedes med at infiltrere de lokale medier. Researchteamet fra fonden MEPI var blandt andet en tur forbi byen Tamaulipas i det nordlige Mexico, der en hovedcentral for narkosendinger til USA. Journalisterne på den lokale avis fortalte, at de ikke havde lov til at skrive om narkorelateret kriminalitet. Hver tredje måned skulle journalisterne mødes med repræsentanter fra de lokale narkokarteller, der fortalte dem, hvad de måtte og ikke måtte skrive. Situationen medførte stor selvcensur. Lokalavisen turde ikke en gang dække trafikdrab – det kunne jo være, at det havde noget med narko at gøre.

Den store selvcensur betyder, at historien om den mexicanske narkokrig simpelthen ikke bliver fortalt i landet. I byen Tamaulipas var der sidste år 573 narkorelaterede drab. Den lokale avis skrev om to af dem. Ana Arana anslår, at 70-80 procent af befolkningen i Mexico simpelthen ikke ved, hvad der foregår.

»Vi bliver nødt til at finde på nye metoder til at fortælle disse historier, for eksempel ved at bruge nye metoder til datavisualisering, så vi ved hjælp af kort kan vise trusler fra narkokartellernes indvirkning på medierne og civilsamfundet. Sikkerhedtræning for journalister kunne inkludere oplæring i nye formidlingsmetoder,« sagde Ana Arana på konferencen i Kiev.

0 Kommentarer