Ser man på salgstallene, har det været et turbulent år for det danske magasin Illegal, der skriver om stoffer og stofbrug.
Magasinet, som er et slags Hus Forbi for afhængige stofbrugere, blev lanceret i september sidste år og oplevede umiddelbart derefter et stigende salg.
Men da redaktionen efter første udgivelse besluttede, at bladet ikke kun skulle sælges på gaden af stofmisbrugere, men også af østeuropæiske indvandrere, gik salget den forkerte vej.
»Da vi inviterede østeuropæerne ind, faldt vores salg. De mest afhængige stofbrugere vil folk jo ikke engang se i øjnene – og da vi også begyndte at samarbejde med østeuropæere, som alle jo nærmest hader, blev det virkelig op ad bakke,« fortæller Michael Lodberg Olsen, chefredaktør og stifter af Illegal.
Sælges i Jylland, på Lolland Falster og i London
Efter nogen tid begyndte salgskurven dog at vende igen, og gennemsnitligt sælger bladet i dag cirka 2.500 eksemplarer om måneden, fortæller Michael Lodberg Olsen.
»Men vi har fat i et utroligt tabuiseret emne, så vores succes ligger ikke i, at vi har et godt salg. Målet med Illegal er at afkriminalisere stofbrugerne og uddanne civilsamfundet til – på godt og ondt – at vide, hvad narkokulturen består af. Og på grund af østeuropæerne er vi nu både i Jylland og nede på Lolland-Falster. Min mor sms’ede forleden dag fra Skanderborg og fortalte, at der stod en uden for Føtex og solgte bladet,« siger han.
Og ambitionerne for Illegal stopper ikke ved Danmarks grænser. Den femte udgave af bladet, som netop er udkommet, er på engelsk og bliver også solgt i Londons gader.
»Vores kamp er en global kamp – den vindes ikke i Danmark alene. Den vindes ved at stå sammen. Da vi lancerede sidste år, fik vi rigtig meget omtale i udlandet. Derfor tænkte vi, at konceptet kunne udrulles til andre lande,« siger Michael Lodberg Olsen.
Bliver et langt sejt træk
I første omgang er det den samme version af bladet, der sælges på gaden i London og herhjemme. Men på den lange bane skulle der gerne laves to versioner af bladet med en vis mængde fælles stof, fortæller Michael Lodberg Olsen.
»Jeg synes, det er vigtigt, at Illegal er lokalt forankret og relevant for brugerne der, hvor de er. Men nu må vi i første omgang se, hvordan det går med den her test derovre. Derefter kan vi begynde at se på, hvordan vi kan skrue det sammen i fremtiden,« siger redaktøren.
Han har fået fortalt, at han nok skal forvente, at englænderne er mere konservative end danskerne. Og efter erfaringerne fra det seneste år på det danske marked tager han tingene et skridt ad gangen:
»Det har overrasket mig, hvor tabuiseret det egentlig er. Så det bliver et langt sejt træk og en mangeårig kamp,« siger Michael Lodberg Olsen.
Britisk samarbejdspartner: Det handler om uddannelse
Ifølge hans samarbejdspartner i London, britiske Louis Jensen, er det da også netop håbet om – med små skridt – at kunne nuancere billedet af stofbrugerne og narkokulturen, der har fået ham til at hive det danske magasin til London.
”Min primære mål med at bringe Illegal til London og Storbritannien er enkelt; det handler om uddannelse. Illegal skriver om en kultur, som man ikke taler om, og som er stigmatiseret i det eksisterende samfund,” skriver Louis Jensen i en mail til Journalisten.
”Jeg siger ikke, at det her projekt kommer til at skabe en kæmpe forskel – men jeg håber, det får nogen til at sætte spørgsmålstegn ved de stereotype billeder af stofbrugere, som de er blevet ledt til at tro på.”
»Neutral journalistik hænger mig ud ad halsen«
Da Illegal blev lanceret sidste år, bragte Journalisten en dobbeltanmeldelse, som både var en anmeldelse af Illegal og en anmeldelse af rigmandsmagasinet Status. Anmelderen skrev dengang: ”Det eneste fællestræk, jeg kan komme på, er, at begge magasiners hovedbudskaber i uklædelig grad fremstår uimodsagt.”
Har I forsøgt at være kritiske – eller at bringe andre holdninger ind – i forhold til hovedbudskabet om, at stofbrugere skal afkriminaliseres?
»Vi havde diskussionen, inden vi blev lanceret, hvor nogle syntes, at vi skulle være neutrale. Men det hænger mig ud ad halsen. Der ligger jo altid nogle holdninger bag det, man laver – de er bare mere eller mindre pakket ind. Så dét opgør tog vi helt fra starten,« siger Michael Lodberg Olsen og tilføjer:
»Men vi prøver hele tiden at være nuancerede og at bringe forskellige nye bidragsydere ind, så vi ikke bliver for indspiste og enige. I forrige nummer havde vi for eksempel en journalist, der sprang ud og fortalte om, hvordan han har været afhængig af cannabis i mange år. Hvordan han har kørt rundt med børn i bilen og været skæv. Det er da en enormt negativ konsekvens og ikke ligefrem en hyldest af stoffer.«
Stoffer er en elefant i rummet
Michael Lodberg Olsen fortæller, at Illegals primære målgruppe er dem, der bruger stoffer rekreativt. Hans skøn er, at det drejer sig om to millioner danskere.
»Jeg deler en flaske vin med min kone om fredagen – men mange andre ryger en joint eller tager andre stoffer. Målgruppen er dem, der gør det, og som synes, det er rimelig fjollet, at de dermed bliver gjort kriminelle. Vi vil gerne klæde dem på og oplyse dem om, hvordan man tager de her forskellige stoffer sjovest og sikrest,« siger Michael Lodberg Olsen.
Risikerer I dermed ikke også at give nogen en god idé til at tage noget, de ellers ikke havde overvejet?
»Jeg tror ikke, vi giver nogen gode idéer med det her blad. Stofferne er jo en del af vores kultur i forvejen. Der er en elefant i rummet, eller en elefant i vores blod, og ingen italesætter det. Det gør vi.«
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.