»Meget journalistik fremstår, som om der ikke er noget menneske bag«

»Det er altid sådan, at jeg skal vride armen om på mig selv for at skrive.« Tennisekspert Anders Haahr Rasmussen er splittet i forhold til, hvad der tænder ham som journalist. Han forfatter bøger og gør sin research. »Men det begejstrer mig aldrig, som når jeg kommenterer French Open i tennis. Dét er virkelig fedt«

Til Citat
Dette er sjette artikel i en serie samtaleportrætter. Journalisten møder en kollega og stiller altid tre spørgsmål: Hvorfor blev du x? Hvad er den største udfordring, branchen står over for? Hvad er løsningen?

Hvorfor blev du journalist?
Jeg kan stadig huske, hvor på Byskolen i Frederiksværk jeg befandt mig, da jeg i 6. klasse blev ramt af tanken om, hvor helt igennem forfærdeligt det måtte være at være journalist. Jeg tænkte, at det at være journalist måtte være som at have stil for hver eneste dag. Jeg hadede virkelig at skrive stil. Siden tanken har hæftet sig sådan i mig, er det nok, fordi der har været en eller anden underbevidsthed om, at det ikke skulle blive så nemt at slippe for det alligevel.

Hvornår fandt du ud af, at du brød dig om det?
Det ved jeg stadig ikke, om jeg gør. Det er altid sådan, at jeg skal vride armen om på mig selv for at skrive. Jeg har haft masser af medstuderende, kolleger og venner, der elsker det øjeblik, hvor al researchen er lavet, og de så sætter sig til tasterne. Det gør jeg virkelig ikke. Det er en anstrengende proces, som godt kan være meget berigende og givtig. Men det begejstrer mig aldrig, som når jeg kommenterer French Open i tennis med Michael Mortensen (tennisekspert, red.). Dét er virkelig fedt.

Du har aldrig haft et fast arbejde. Hvorfor ikke?
At have et lidt afvekslende arbejdsliv med lange perioder, hvor jeg ikke skriver noget, er den eneste måde, jeg får skrivelyst på.

Du skriver ofte om køn og seksualitet. Og så kommenterer du tennis. Hvor kommer det ind i billedet?
Jeg løb rundt og spillede tennis ude på vejen, da jeg var lille. Jeg havde lavet en tro kopi af Ivan Lendls (nummer et på verdensranglisten gennem det meste af 80’erne) legionærhat. De anlagde tennisbaner lige omme bag vores hus, og så begyndte jeg at spille der. Det er måske en lidt utraditionel kombination at kommentere tennis og skrive om køn og seksualitet, men er det ikke sådan, at de flestes sind stritter i mange forskellige retninger? Tit er man bare nødt til i professionelt øjemed at enspore sig lidt – især hvis man har en fastansættelse.

Vil du altid være freelancer?
Indtil nu har det kunnet lade sig gøre for mig, fordi jeg privat har haft lave faste udgifter. Da jeg begyndte at dække tennis, tog jeg bare ud for at se tennis, og så tænkte jeg, at jeg måske kunne få dækket flybilletten, hvis jeg skrev lidt om Caroline Wozniacki. Den økonomiske frihed har jeg formået at holde fast i, men hvis jeg pludselig har hus, bil og barn, er det ikke sikkert, at mine faglige beslutninger kan være helt så lystbårne. Jeg sidder og kigger på en større bolig nu, og det vil tredoble min husleje. Hvis jeg vælger at gøre det, har jeg på fornemmelsen, at jeg også træffer et valg på mine journalistiske ambitioners vegne. Det er meget angstprovokerende, for der er et potentielt tab af frihed i det.

Du har studeret sociologi i New York i 2005-2007. Hvad gjorde det ved dig?
Jeg følte mig meget utilstrækkelig som praktikant på Information. Jeg var ret ung, og jeg havde stort set ikke læst andet end Anders And-blade og jumbobøger de første 18 år af mit liv. Jeg kan huske, jeg interviewede Arne Bro, der er leder af Den Danske Filmskoles TV-Uddannelse. Jeg havde anskaffet mig et par briller, som jeg altid tog på til den slags interviews for at se lidt ældre og klogere ud.

Midt i interviewet spurgte Arne Bro mig, om jeg følte mig klædt på til at interviewe ham. Og det måtte jeg erkende, at jeg ikke gjorde. Jeg kom uden nogen form for ballast eller tyngde, men det følte jeg ændrede sig efter New York, hvor jeg læste sammen med helt vildt kloge folk og begravede mig i tykke bøger for bare at kunne følge en lille smule med. Det gav ligesom nogle proteiner til hovedet, som gør, at jeg føler mig bedre rustet til at behandle ting journalistisk nu.

Nogle af dine artikler er meget subjektive, mens dine holdninger ikke skinner igennem i andre artikler. Hvilke overvejelser gør du dig om det?
Jeg synes ikke altid, det handler om holdninger, jeg synes mere, det handler om, hvorvidt der er et nærvær eller en tilstedeværelse i teksten. Det at skrive er på mange måder en samtale. Jeg prøver at gøre min interesse for stoffet levende for læserne. De skal mærke, hvorfor teksten er nødvendig. Meget journalistik fremstår, som om der ikke er noget menneske bag.  
 
Det bunder måske i, at man ikke altid skriver om noget, man interesserer sig for?
Ja, og det er jo et vilkår. De produktionsvilkår, som journalistik bliver til under, gør det virkelig svært at være til stede og nærværende i alt det, man laver. På den måde er det ikke en kritik af individuelle journalister, men mere af de vilkår, journalistik bliver til under.

Ser du andre udfordringer og løsninger for journalistikken?
Et andet problem er vel, at så få mennesker forstår vores sprog, så jeg tænker, at det er oplagt at samarbejde mere med vores nordiske naboer. Jeg forstår ikke helt, hvorfor der ikke er mere udveksling mellem de skandinaviske lande. Når man tænker på, hvor mange ressourcer det kræver at lave et stykke ordentlig journalistik, så er det virkelig få ressourcer, der skulle bruges på at få det oversat fra dansk til svensk eksempelvis.

[[nid:29973]]

0 Kommentarer