Vejlegårdssagen er skoleeksempel på, hvordan 3F har tabt kampen i medierne, siger arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen
Professor og arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen er frustreret og vred over mediedækningen af Vejlegårdssagen. På flere punkter.
For det første har han oplevet, at nogle af de journalister, han taler med, allerede på forhånd har låst sig fast på en opfattelse af, hvad konflikten handler om. En opfattelse, der i hans øjne er forkert og banaliseret.
For det andet er Henning Jørgensen chokeret over den uvidenhed om arbejdsmarkedsforhold, han møder hos en del af de journalister der ringer.
For det tredje oplever arbejdsmarkedsforskeren at bruge uendeligt meget tid på at servicere journalister – blot for at opleve, at de kun bruger en bisætning af et tre kvarter langt interview.
»Det mest væsentlige er, at vi får ikke lov til at fungere som eksperter! Det er jo paradoksalt, at Morten Messerschmidt vil lave grundlovsstridige indgreb mod brugen af eksperter i medierne. Det største problem i den her sag har været at få lov til at fungere som eksperter. Vi har ikke fået tid og plads til at forklare, hvad det drejer sig om. Derfor danner befolkningen sig altså en mening ud fra en skæv informationsdækning, som medierne har givet«, siger professor Henning Jørgensen, CARMA, Aalborg Universitet.
Henning Jørgensen indskyder det forbehold, at det ikke behøver at være den enkelte journalist, der refererer skævt. »Det kan være redaktionelle valg bagefter og så er journalisten jo undskyldt.«
Helte og skurke
»Det er interessant, at medierne har været så ensidige«, siger Henning Jørgensen til Journalisten.dk.
»Det har været en tildeling af helte- og skurkerolle. 3F har fra start fået skurkerollen og helten det er den lille, stakkels restauratør i Vejle og KRIFA, som han har tegnet overenskomst med. Den rolletildeling er umulig at komme ud af og det er en selvforstærkende proces, hvor det er hele mediefladen der kører samme historie, uden egentlig at interessere sig for, hvad der er fakta i denne sag.«
»Det er ikke et forsvar for 3F, for jeg er også meget kritisk overfor ledelsens måde ikke at have en mediestrategi eller være klar i tide til at komme ud og forklare det.«
Henning Jørgensen fremhæver, at konflikten er den foreløbige kulmination på et forløb, der startede med afskedigelsen af en kok og lockout af 300 mennesker.
»Når vi så som arbejdsmarkedsforskere prøver på at forklare lidt om hændelsesforløbet, så interesserer man sig ikke for det. Lige meget hvor meget, man forklarer for journalister, så er der kun en ting: "Hvem er det, der er helte og skurke?" Det vil sige, at man har låst sig fast på en optik fra journalisterne eller redaktionssekretærernes side.«
Næsten chokerende uvidende
»En del journalister og mediefolk ved uendeligt lidt om arbejdsmarkedet. De mest basale ting, når man snakker med sådanne journalister, det kender de ikke til. Undskyld mig. Det er næsten chokerende at se, hvordan arbejdsmarkedsjournalistikken i det her land er blevet devalueret mange steder. Men der findes også fremragende arbejdsmarkedsjournalister; de er blot blevet få.«
Som eksempel fremhæver Henning Jørgensen, at journalister, som han taler med, ikke kender forskel på en blokade og en fysisk blokade.
Blokaden er et lovligt, overenskomstmæssigt værktøj, anerkendt af fagforeninger og arbejdsgiverforeninger og i overensstemmelse med dansk lovgivning. Der finder dagligt blokader sted i forbindelse med faglige konflikter over hele landet.
Den fysiske blokade, hvor man hindrer folk adgang til den konfliktramte arbejdsplads er en overtrædelse af politivedtægt eller straffelov. Sidste gang der fandt en fysisk blokade sted i Danmark var i 90'erne.
»Journalisterne har ikke tålmodighed til at høre, hvad en blokade er. Derfor fremstiller de det som en fysisk blokade. Hvad der intet har med det at gøre.«
»Man ønsker kun det, der er tegnet med David og Goliat. Det er en tegning, hvor det ender med at blive fremstillet som en frihedskamp. En frihedskamp! For restauratøren i forhold til den her slemme mastodont 3F.«
»Det går altså helt skævt med journalistikken og den redaktionelle ledelses måde at dække det her på.«
31 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Krifa har aldrig støttet eller brugt strejkevåbnet, og har derfor siden Septemberforliget i 1899 modarbejdet den øvrige danske fagbevægelse. Krifa støtter heller ikke blokadevåbnet på steder, der allerede har overenskomst. Uanset om denne overenskomst måtte være undergravende for alle øvrige overenskomster på dette område. Retten til blokade og strejek er indskrevet i Hovedaftalen mellem LO og DA, og da Krifa ikke ønsker at bakke op om denne og derfor ikke er medlem af LO, så kan de ikke gøre brug af blokadevåbnet, som det er beskrevet i Hovedaftalen.
Hej ville egentligt bare lige komme med en irreterende kommenetar..
Hvis Amin Skov fra Vejlegaarden vælger at føje 3F og gå tilbage til dem, er KRIFA så ikke i deres gode ret med den nuværende lovgivning, til at lave en ny konflikt mod 3F... kan den her konflikt i hvikeligheden ikke bare fortsætte i det uendelige???
Er der ikke nogen rigtig dygtige mennesker der gider at svare mig på ovenstående??
Det er dejligt med en god overenskomst - og det er dejligt at være medlem af en partipolitisk og ideologiskneutral fagforening som DJ. Det sidstnævnte privilegium har medlemmerne af 3F ikke, og mon ikke det er en af årsagerne til, at 3F og de øvrige LO-forbund mister medlemmer i rekordfart?
...at de eksempelvis skulle gå ned i ferie fra de 7 uger de har nu, miste "arbejdsredskabtillæget" på 2.800 kr eller finde sig et nyt job...
Hvordan ville den historie blive vinklet i det samlede danske medielandskab?
Hvem ville blive fremstillet som David?
Og hvem ville få tildelt skurkerollen gennem hele agurketiden?
Er forskellen i virkeligheden, at agurkebaskeren i år bare drejede sig om et par jyske tjenere og opvaskere på en tarvelig provinsrestaurant i stedet for en lille gruppe kaffelattedrikkende østerbrojournalister ?!?
Det er da heldigt for Martin Kjær Jensen fra BT, at han arbejder på en overenskomst, der giver ham en fridag og genebetaling efter at have dækket weekendens demonstration i Vejle. Hos Krifa kan man jo arbejde 45 timer om ugen uden at der er tale om overtid.
Flere