Medieåret 2013 – Vil Trier tale til pressen?

Cannes-festivalen er altid et højdepunkt for filmjournalister, og von Trier er et naturligt midtpunkt, siger Filmmagasinet Ekkos Claus Christensen, der glæder sig til Spies-filmen og nyt fra Nils Malmros

Journalisten udpeger i en række artikler de begivenheder, der vil præge medieåret 2013. 

Det er lun luft og åbne skjorter ved Rivieraen. Det er champagne og høje hæle. Cannes-festivalen i slutningen af maj er årets foretrukne rejsemål for de fleste filmjournalister, ikke mindst dem, der kommer fra det våde nord.

»Selvom Oscar-uddelingen er blevet mere kunstnerisk bevidst, så er Cannes verdensmesterskabet i filmkunst,« siger filmmagasinet Ekkos chefredaktør Claus Christensen, der naturligvis også vil være til stede i år.

Og hvad angår den danske dækning kan han allerede nu pege på den vigtigste begivenhed: visningen af Lars von Triers nye film ’Nymfomanen’.

»Trier har været knyttet til Cannes helt fra starten. Hans første film vandt en pris her, og det har han kunne bruge siden. Det store spørgsmål er, om man har tilgivet hans nazi-udtalelse sidste år. Det næste er, om han vil udtale sig. Han har sagt, han ikke mere vil udtale sig til pressen. Og det er ærgeligt, for Trier er et af de mest underholdende og uforudsigelige indslag hernede,« siger Claus Christensen.

Han drømmer om at få Trier til at give et interview, for eksempel sammen med en af de kvinder, han har ladet sig inspirere af til filmen, der handler om kvindelig seksualitet. Men det forbliver nok en utopi, erkender Christensen.

 

Vinterberg piller igen i pædofilien

Af årets store filmpremierer, som Claus Christensen trækker frem, har den første allerede fundet sted, nemlig den længe ventede danske premiere på Thomas Vinterberg-filmen ’Jagten’, med den palme-belønnede Mads Mikkelsen i hovedrollen. Filmen har været på plakaten i udlandet og har fået en masse omtale på grund af Mikkelsens pris. Ekko vælger derfor at dække filmen ved at kigge på baggrundshistorien.

»Filmen er ’Festen’ spejlvendt. Festen handlede om en mand, der er skyldig i pædofili, ’Jagten’ handler om en mand, der er uskyldig. Det er noget, Vinterberg er allerbedst til – de lidt indesluttede danske mænd, der får mandet sig op og slår igen. Den er delvist baseret på virkelige hændelser. Efter ’Festen’ i 1998 blev Vinterberg kontaktet af en psykolog, der sagde: du bliver nødt til at fortælle den anden side. Det, man kalder ’påførte erindringer’. Den historie lægger vi i et tema, der hedder ’Verden vil bedrages’.«

Årets Oscar-uddeling i Hollywood falder den 24. februar, og som en af favoritterne her peger Christensen på filmen ’Lincoln’.

»Det er det, man kalder en ’biopic’ – en biografisk film. Og med al den omtale, der følger med Oscar-hypet, skal det nok blive en af årets store film. Vi har selv fået interview med Daniel Day-Lewis, den store metode-skuepsiller, der er kendt for at leve sig ekstremt meget ind i de roller, han spiller.«

 

Malmros – nu som voksen

En af de danske film, Claus Christensen forventer stor opmærksomhed omkring, er Nils Malmros’ ’Sorg og glæde’, der får premiere til efteråret.

»Det er jo en af dansk films store instruktører, der er kendt for sine selvbiografiske film om barndommen. Den her handler så om voksenlivet, og jeg tror selv det vil blive en af de mest opsigtsvækkende, fordi han jo laver meget personlige film,« siger han.

Han fortæller, hvordan hans ønskescenarie for Ekkos dækning ville være, hvis man kunne få Klaus Rifbjerg til at lave et stort interview med Malmros. Rifbjerg skrev engang en anmeldelse i bladet ’Levende Billeder’, der fik Malmros til at klippe den pågældende film om.

»Jeg har ikke forelagt dem ideen endnu. Det er bare sådan en drøm, der er sjov at lege med,« siger han.

Han nævner også Christoffer Boes film om Simon Spies og Mogens Glistrup som en af de danske premierer, der er værd at se frem til.

»Christoffer Boe har jo lavet de her art-film, men nu henvender hans sig til et bredt publikum og i noget, jeg tror, er en seriøs, samfundsmæssig skildring af en tid, hvor det moderne Danmark bliver skabt. Det virker som en rigtig interessant film.«
Endelig nævner Claus Christensen også en anden Oscar-kandidat – ’Zero Dark Thirty’ om jagten og likvideringen af Osama Bin Laden, samt en af sommerens forventede ’blockbusters’ – Iron Man 3, som filmpremierer der vil blive skrevet om i 2013.

Film-kalender

  • 10. januar: Premiere på ’Jagten’
  • 31. januar: Premiere på ’Lincoln’
  • 7. februar: Premiere på ’Zero Dark Thirty’
  • 24. februar: Oscar-uddeling
  • 25. april: Premiere på ’Iron Man 3’
  • 15.-26. maj: Cannes-festival
  • 16. maj: Premiere på ’Den store Gatsby’
  • 29. august: Premiere på ’Spies & Glistrup’
  • 26. sept.: Premiere på ’Sorg og glæde’
  • 13. dec.: Premiere på ’Hobitten – Dragen Smaugs ødemark’

 

1 Kommentar

Kenneth K. Knudsen
13. JANUAR 2013
Hvad med spørgsmålet : Hvor
Hvad med spørgsmålet : Hvor mange journalistjobs bliver reddet af mediestøtten?