»Det er vigtigt, at vi har kritiske medier, der tør kulegrave, hvilke interesser der er på spil. Men der er ikke nok kritisk journalistik om kulturen,« siger kulturminister Uffe Elbæk til journalisten.dk. I morgen griller han en kulturjournalist
Dansk kulturjournalistik er ikke kritisk nok, mener kulturminister Uffe Elbæk. Og det har han tænkt sig at bore i i morgen mandag, når han får chancen for at udfritte kulturjournalist og anmelder Jakob Levinsen på Fagfestival i Odense.
»Temaet for mit interview skal være, hvordan vi styrker kulturjournalistikken og debatten. Jeg har tænkt mig at spørge Jakob Levinsen, hvad der er hans bedste bud på at styrke kvaliteten,« siger Uffe Elbæk til journalisten.dk.
Han synes, der er for lidt fakta og for lidt dybdeborende kritisk journalistik inden for kulturens verden.
»Kulturjournalistikken er meget holdningspræget. Jeg kunne godt ønske mig mere præcis research. Jeg er helt med på, at medierne skal holde øje med os magtfolk, men det er tit holdninger mere end fakta.«
Derfor har Uffe Elbæk tænkt sig at hoppe på trenden med at lave faktatjek. Han vil slå ned på eksempler fra ledere og artikler, hvor fakta halter.
»Nogle gange synes jeg, at jeres branche kunne være mere selvkritisk i stedet for at drage for hurtige konklusioner på et for løst grundlag. Vi politikere bliver altid holdt fast på fakta. Det er godt. Men gør journalister? Begge parter må jo have en ambition om, at vi skal have en levende, kritisk debat.«
Har du et eksempel på, at der mangler fakta i kulturjournalistikken?
»Jeg kan komme med et positivt eksempel: Vi er kommet med en stor kulturundersøgelse. Det er meget interessant, at vi i 00'erne havde en stor diskussion om parallelsamfund. Det blev sagt, at nydanskere isolerede sig i deres egen boble. Nu viser undersøgelsen, at nydanskere forbruger lige så meget dansk kultur som den generelle befolkning. Det er et konkret eksempel på, at vi kan få en mere kvalificeret debat. Jeg mener, problemet er, at det bliver antagelser mere end fakta.«
De eksempler, Uffe Elbæk vil hive frem i interviewet i morgen, vil han ikke løfte sløret for på forhånd.
Er mangel på fakta et særligt fænomen for kulturjournalistikken?
»Det skal jeg ikke kloge mig på, jeg ser jo verden her fra min stol. Jeg beskæftiger mig med kulturen.«
Men ansvaret for mere kritisk kulturjournalistik hviler ikke alene på medierne, mener Elbæk. Der er også en udfordring i, at der er for få kilder.
»Når forskere skal sige noget kritisk om kulturen i medierne, så er der jo kun tre eller måske fire eksperter, medierne kan bruge. Det virker, som om det kritiske kildenet er meget begrænset.«
Kulturverdenen skal også selv blive bedre til at håndtere kritik, når journalister så faktisk graver noget frem og smider det på forsiden. Uffe Elbæk nævner selv striden mellem Peter Ålbæk og filmmagasinet Ekko som et eksempel.
»Den sag er et eksempel på, at filmbranchen reagerer meget voldsomt på kritisk journalistik. Jeg synes i stedet, vi skal tale om, hvordan man håndterer det, når det sker. Jeg var ude og sige i den sag, at det er vigtigt, at vi har kritiske medier, der tør kulegrave, hvilke interesser der er på spil. Men der er ikke nok kritisk journalistik om kulturen,« siger Uffe Elbæk.
Hvad har I selv gjort for at bidrage til at løse det problem?
»Jeg synes, at vidensgrundlaget skal være skarpere. Det har vi bidraget til med denne analyse af kulturverdenen. Senere kommer der også en analyse af sportens verden. Den tror jeg også bliver interessant – der er alligevel mere kritisk lys på kulturens verden end på sporten, for eksempel om pengene er godt nok givet ud.«
2