Flytning til Aarhus bekymrer kultur-journalisterne på JP

Fem journalister på Jyllands-Postens kulturredaktion i København skal inden 25. maj beslutte, om de vil flytte med, når deres job rykkes til Aarhus. ”Hvis de siger nej til at flytte med, betyder det de facto en fyring,” siger tillidsmand. Chefredaktøren forstår deres bekymring

Flyt med til Aarhus eller mist dit job. Så kort kan det valg udtrykkes, som fem kulturjournalister fra Jyllands-Postens redaktion i København står over for.

I sidste uge meldte ledelsen ud, at den i løbet af det næste halve år vil samle hele avisens kulturredaktion i Viby. Det betyder i praksis, at fem skrivende kulturjournalister, der i dag sidder på redaktionen i København, skal beslutte, om de vil flytte med til Jylland.

Udmeldingen kom som en overraskelse for avisens ansatte, fortæller fællestillidsmand Michael Stenvei.

”Især dem på kulturredaktionen er bekymrede. Hvis de siger nej til at flytte med, betyder det de facto en fyring. For de har fået at vide, at der ikke er nogen ledige stillinger i København. Så til syvende og sidst kan det betyde, at kolleger mister deres job,” siger han.

Mindsettet skal flyttes vestpå  

Jyllands-Postens chefredaktør, Jacob Nybroe, siger til Journalisten, at han har stor forståelse for medarbejdernes bekymring. 

”Bevægelsen er rigtig for Jyllands-Posten og nødvendig for Jyllands-Posten. Men selvfølgelig kan jeg forstå, at det ikke er super morsomt, når man stilles i udsigt at skulle flytte sig selv og sin familie for at beholde sit job,” siger han.

Han forklarer, at flytningen handler om at afspejle, at Jyllands-Posten er en landsdækkende avis. I dag har avisen kun en enkelt kulturjournalist i Aarhus.

Men hvis I flytter hele redaktionen til Aarhus, er bemandingen jo stadig skæv – bare med omvendt fortegn. Hvorfor er det bedre?

”Fordi vi er en landsdækkende avis, som har et behov for at komme bredere ud. Jeg vil gerne have, at mindsettet flytter vestpå. Vurderingen af, hvad vi dækker og ikke dækker i København, må gerne være præget af, at vi selv bor et andet sted,” siger han. 

Ikke lovet særhensyn

De berørte journalister skal inden 25. maj beslutte, om de vil flytte med til Aarhus. Tillidsmanden har endnu ikke nogen fornemmelse af, hvor mange der vil. De har fået ro til at tænke sig om.

”Danmark er lille, men det er stadig et stort skridt at flytte fra København til Aarhus. Og de bliver jo ikke lovet noget særhensyn, hvis de gør det. De er ikke fredet, hvis der – Gud forbyde det – kommer en ny fyringsrunde om to eller tre år,” siger Michael Stenvei.

Han fortæller dog også, at der trods bekymringen også er en vis forståelse for at rette op på, at bemandingen på Jyllands-Postens kulturdækning i dag er skæv.

”Efter det første chok har bundfældet sig, hører jeg også en vis forståelse for de publicistiske grunde til, at ledelsen sadler om på bemandingen,” siger han.

1 Kommentar

Jan Hillers
7. JUNI 2018
Det virker da utroligt dumt,
Det virker da utroligt dumt, at den noget populistiske chefredaktør tror, JP kan levere godt og relevant kulturstof helt uden en medarbejder eller to i landets med afstand kulturelle centrum .
Nybroes fokus bør være på læsere. Regeringens afkøbenhavnisering er jo ikke båret af anden fornuft end at forsøge at skaffe provinsvælgere.