Siden 2015 er det oprindeligt canadiske ungdomsmedie Vice udkommet på dansk og har haft redaktion i København. Men mandag valgte Vice at stoppe sine medieaktiviteter i Danmark.
Det sker som et led i en omfattende sparerunde og omstrukturering. Tidligere på året varslede Vice Media, at man forventer at nedlægge omkring 250 stillinger – svarende til hver tiende.
Spørger man Kristoffer Dahy Ernst, partner i kommunikationsbureauet Friday og tidligere webredaktør på Euroman, er der grund til at tage hatten af for Vices bedrifter i Danmark.
”Nogle gange har de være en smule sensationshungrende. Sådan noget: ’Vi tog LSD og spiste svampe og tog på staden for at møde en grønlænder’. Men man skal ikke undervurdere den stemme, Vice har haft blandt unge. De har givet talerør til den attraktive ungdomsgeneration, som alle gerne vil i kontakt med, men få lykkes med,” siger han.
Stærkt brand blandt storbyunge
Også Aslak Gottlieb uddeler roser, når han skal vurdere Vices resultater på dansk grund. Han er konsulent for Mediernes Forsknings- og Innovationscenter på SDU og selvstændig rådgiver og konsulent om medier, børn og unge.
”Jeg kan ikke udtale mig om trafik og brugernes engagement. Men jeg synes, Vice har formået at udvikle et stærkt journalistisk brand og skabe en slags nichemedie,” siger Aslak Gottlieb.
Han understreger, at netop det at finde en niche i det unge segment er vigtigt, hvis man vil ramme dem.
”Unge er jo mindst lige så kræsne mediebrugere som vi andre, så den unge aldersgruppe skal nedbrydes i segmenter. Og det gør det svært i så lille et sprogområde som vores.”
Så Vice har ikke bare ramt de unge, men en bestemt gruppe af unge?
”Ja, jeg er stødt på masser af unge, der ikke kender Vice. Og jeg er omvendt også stødt på unge, der føler sig stærkt knyttet til Vice. Det er min oplevelse, at de har knyttet temmeligt stærke relationer til deres brugere,” siger han og tilføjer:
”Men det har været udpræget storbyunge – de er meget københavnerfikserede. Jeg mener, de burde være lykkedes bedre med at komme bredere ud i landet. For jeg tror, at de unge, de gerne vil have fat i, også findes andre steder end i København,” siger han.
En inspirationskilde for branchen
Aslak Gottlieb tror desuden, at Vice med sine stofområder og journalistiske greb har inspireret resten af branchen.
”De har brugt sig selv meget radikalt som journalister i deres research og haft en tydelig tone of voice. En fortællerstemme, hvor man meget tydeligt mærker deres byline. Og så har de lavet historier om seksualitet og køn ud fra nogle helt andre vinkler og perspektiver, end man har været vant til,” siger han.
”Jeg synes godt, jeg kan genkende lidt af Vice i TV 2 Echo. Det er igen noget med seksualitet og køn. Og så er det en måde at lade kilderne tale på – en mindre styret måde at lade kilderne træde frem på,” tilføjer han med henvisning til TV 2's ungdomssatsning, TV 2 Echo.
Også Kristoffer Dahy Ernst peger på, at Vice bedre end andre danske medier har formået at tale i øjenhøjde til de unge. Blandt andet fordi de selv har været unge.
”Du kan ikke sidde på Journalisten eller på Politiken eller Berlingske, have tre børn og hus i Holte og køre Citroën og så tro, at du kan ramme en målgruppe, der interesserer sig for, hvem der spiller på Jolene i Kødbyen i næste weekend. Og det misforhold mellem afsender og modtager har Vice ikke haft,” siger han.
Bro mellem det redaktionelle og kommercielle
Mens Vice altså lukker medierne Vice, Noisey, Munchies og Broadly som selvstændige medier i Danmark, så fortsætter deres reklamebureau Virtue i Danmark. Det overrasker ikke Kristoffer Dahy Ernst.
”Hele deres forretningsmodel har været at bruge den redaktionelle platform – som sikkert giver underskud – til at drive kunder ind i deres bureauvirksomhed Virtue. Og det har de gjort dygtigt. Jeg tror ikke, der er nogen andre medier i Danmark, der er lykkedes med at bygge bro mellem det redaktionelle og det kommercielle, som Vice har,” siger han.
Det står ikke klart, hvor mange der har mistet jobbet som følge af nedlæggelsen af den danske udgave af Vice. Journalisten har forsøgt at få en kommentar fra Vice.
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
The New Yorker har en meget fornem piece om Vice Media, der skiftevis får mig til at ønske mig til Williamsburg i start-nullerne og til at 'cringe' som en tween. Artiklen handler om vejen fra canadisk punk-projekt til internationalt nyhedsbureau. Og business-strategien om at blive full-service reklamebureau og mediehus målrettet den unge "golden demographic".
Hermed anbefalet:
The Bad-Boy Brand (Lizzie Widdicombe i The New Yorker, 8. april 2013):
https://www.newyorker.com/magazine/2013/04/08/the-bad-boy-brand