Layouter bygger huse af spalterne i JP: ”Den lå lige til højrebenet”

I en artikel om boligskat og huspriser i weekendens Jyllands-Posten har grafiker Lotte Overgaard bygget spalterne om til huse. ”Jeg tænker generelt meget i typografiske løsninger. Og hvis man kan få lov at sprælle lidt med layoutet, er det jo optimalt,” siger hun. Se andre eksempler her

En lille layoutperle. Sådan beskriver journalist Nikolaj Rytgaard på Twitter et opslag med hans artikel fra lørdagsudgaven af Jyllands-Posten.

Artiklen handler om boligskat og huspriser og skiller sig visuelt ud ved, at de otte spalter ikke er rektangulære som normalt, men i stedet former konturerne af tre huse med spids tagryg og forskellig bredde.

Det er Jyllands-Postens grafiker Lotte Overgaard, der fik idéen og har layoutet artiklen.

”Det er jo en lille bitte ting. Vi havde ikke noget case-billede, og i stedet for bare at lave et almindeligt opslag fandt jeg på en typografisk løsning. Det handlede om boligmarkedet, og formen af huse er jo nem at genskabe, så den lå lige til højrebenet,” siger hun.

Andre typografiske løsninger

Det er ikke første gang, Lotte Overgaard har lavet den type løsning, hvor tekst og spalter i højere grad end foto eller illustration danner opslagets visuelle side.

”Jeg tænker generelt meget i typografiske løsninger. Og hvis man kan få lov at sprælle lidt med layoutet, så er det jo optimalt,” siger hun.

Tidligere har hun blandt andet layoutet teksten til en artikel om fremstillingen af den moderne mand som et mandetegn (i samarbejde med kollega Rina Kjeldgaard). Hun har også sat teksten til en poetisk hyldest til Århus med titlen ’Hvis Århus var en kvinde’ op som en kvindeskikkelse.

Illustration: Jyllands-Posten

”Det er noget, godt kan lide at arbejde med. Det kan fange blikket og gøre, så man lige kigger en ekstra gang – og måske læser artiklen i stedet for bare at bladre videre.”

Inspireres af ord 

Lotte Overgaard fortæller, at god idéudvikling og kommunikation med skribenten om historien er vigtigt for, at hun kan få idéerne til den type layout-løsninger. 

”Jeg er meget til ord, selvom jeg arbejder visuelt. Og for mig er der for eksempel stor inspiration at hente i gode rubrikker. Men det kan være svært at få de kreative idéer, hvis man bliver inddraget for sent. Hvis man sidder i knibtangen mellem en chef og en deadline, og der mangler et billede. Det er ærgerligt, hvis det bliver nødløsninger,” siger Lotte Overgaard.

”Og så handler det også om ikke at være bange for at sige sine idéer højt. En dårlig idé kan sagtens være springbræt til en god idé,” siger hun.

1 Kommentar

Anders Cold
28. JANUAR 2020
En tilføjelse: Den rette fagterm for denne slags finurligheder er "figursats" – gode eksempler herpå – bravo til Lotte!