Skriftnørder: København skal have sin egen font

Tre af Danmarks førende skriftnørder er gået sammen om en ny skrifttype, der skal være Københavns visuelle udtryk. »Hvorfor ikke markedsføre sig, ligesom for eksempel Lego, Mærsk eller Politiken gør?« spørger initiativtager. Kommunen hilser initiativet velkommen

Alle store virksomheder har deres eget visuelle udtryk. Nu skal byen København også have det. Sådan lyder det ambitiøse udspil fra tre førende fagfolk inden for udvikling af fonte.

»Jeg mener, at København bør markedsføre sig med eget logo og skrifttype, fordi det vil gøre byen mere synlig over for kunder, borgere og konkurrenter. Hvorfor ikke markedsføre sig, ligesom for eksempel Lego, Mærsk eller Politiken gør,« spørger grafisk designer Morten Rostgaard Olsen.

Han har udviklet skriften 'København' sammen med Henrik Birkvig, uddannelsesleder af BA-uddannelsen i Grafisk Design på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, og Ole Søndergaard, der er medlem af Designrådet. 

Branding af byen

Morten Rostgaard Olsen siger, at der i dag er mange forskellige skrifttyper i spil i København. Københavns Kommune opererer for eksempel med to-tre forskellige skrifttyper, og de er helt forskellige fra for eksempel Wonderful Copenhagens typografi.

»Københavns Kommune og Wonderful Copenhagen taler om branding af byen. Jeg vil ikke postulere, at en skrifttype vil booste turismen til byen, men det vil være et nyttigt redskab,« siger Morten Rostgaard  Olsen.

Tanken med projektet er, at så mange som muligt tager skriften til sig – fra den lokale cafe til Københavns Kommune. Morten Rostgaard Olsen vil måle fontens succes på, hvor udbredt skriften bliver. Alle og enhver kan downloade fonten gratis.

Interesse fra Københavns Kommune

I Københavns Kommune er man ikke afvisende over for idéen om at bruge den nye font. Faktisk hilser Anders Ferdal, leder i Københavns Kommunes designteam, initiativet velkommen.

»Vi har allerede holdt et møde med folkene bag for et år siden, hvor vi tilkendegav, at vi gerne ville tale mere med dem,« siger Anders Ferdal.

Kommunens designmanual skal inden længe opdateres. I den forbindelse skal man blandt andet beslutte, om Københavns Kommune skal have sin egen skrifttype.

»Og hvis vi skal det, hvordan skal den se så ud, og hvad skal den udtrykke? Og hvad kommer det til at koste? Det er nok ikke en beslutning, vi kan træffe som embedsmænd. Det skal besluttes politisk,« siger Anders Ferdal.

Andre skal kunne byde ind

Han siger, at fonten er udtryk for et flot stykke arbejde. Men der er mange hensyn at tage til en ny skrift. Og kommunen kan ikke bare sige ja tak, fordi skrifttypen er gratis.

»Hvis vi ønsker at have vores egen font i kommunen, kunne andre sikkert også godt tænke sig at byde ind.«

Som font er 'Copenhagen' lav og bred ligesom byen. Bogstaverne har svagt afrundede hjørner og bløde former, der skal tilføre skriften ”et imødekommende og venligt udtryk”.

Der er fødder på skrifterne for at markere det gamle, men der er også referencer til grotesque, der anses for at være en mere moderne skrifttype, forklarer Morten Rostgaard Olsen

»Skrifttypen rummer både noget nyt og noget gammelt, ligesom København gør,« forklarer Morten Rostgaard Olsen.

Fonten er gratis. Til gengæld er den kun udviklet i tre vægte: Black, semibold og regular. Og det er ikke nok til at dække alle behov, mener Morten Rostgaard Olsen.

Skriften er suppleret med et sæt symboler for nogle af hovedstadens attraktioner, blandt andre Den Lille Havfrue, Tivoli og Christiania.

 

5 Kommentarer

Ole Poulsen
4. SEPTEMBER 2015
Kedelig skrift, menukort
Kedelig skrift, menukort-egnet.
Og grimme symboler.
Der må kunne laves noget mere moderne og iøjnespringende.
Karen Hedegaard
3. SEPTEMBER 2015
@Camilla og andre
@Camilla og andre interesserede. Download fonten her:
http://copenhagen.fontpartners.com
CAMILLA ØRSTED
3. SEPTEMBER 2015
Hvor downloader man den nye
Hvor downloader man den nye skrift font? - Kærlig hilsen Camilla Ørsted
Niels Riis Ebbesen
3. SEPTEMBER 2015
PS: Husk at Journalisten.dk
PS: Husk at Journalisten.dk skal betales royalty til Edvard Eriksens arvinger for brugen af ovenstående ikon af 'Den lille havfrue', de er nemlig meget emsige med sådan noget.

https://www.google.com/?hl=da#safe=off&hl=da&q=royalty+til+Edvard+Eriksens+arvinger
Niels Riis Ebbesen
3. SEPTEMBER 2015
Der eksisterer så mange
Der eksisterer så mange tusinde skriftfonte, at det påtænkte 'københavner skriftfont' kun kan blive en variant af et allerede eksisterende skriftfont.

Men det er selvfølgelig en pengemaskine, hvis de tre designere kan få Københavns Kommune og nogle fonde til, at betale dem for at lave et skriftfont. Og det er da en smart markedsføringsmetode, at man opfinder et behov, og så finder en potentiel kunde som man kan pådutte behovet.

Med venlig hilsen
Niels Riis Ebbesen

Flere