Kritik af ny praktikantaftale

Debatten kører om ny praktikantaftale, selv om den er hemmelig og først skal til afstemning i dag. De studerende har lanceret en kampagne imod den blandt andet på grund af lønnedgang. DJ forsvarer lønnedgangen på grund af øget læring (opdateret 13.51)

Selv om den praktikantaftale, der skal stemmes om senere i dag i DJ's hovedbestyrelse, ikke er offentliggjort, er der allerede opstået debat om dele af indholdet mellem DJ og de studerende.

På Twitter og Facebook har de studerende vist deres utilfredshed med kampagnen #Fordyrtkøbt.

”Der er en ny praktikantaftale på vej, der medfører en markant lønnedgang for journalistpraktikanter. Der er nogle gode elementer i aftalen, men samlet set giver vi langt mere, end vi får. Vi mener ganske enkelt, at aftalen er alt for dyrt købt,” lyder et tweet blandt mange andre.

En anden stiller følgende spørgsmål i et tweet:

”Hvad er prisen for det her, Tine? Hvis det ikke er #fordyrtkøbt, så fortæl os prisen.”

DJ's næstformand, Tine Johansen, der har siddet med ved forhandlingerne, svarer med tweetet:

”Prisen for læring, barsel og kommunikationsstuderende med på aftalen er en lavere løn. Det vidste vi, da vi gik ind i forhandlingerne.”

Du kan se DJ's beskrivelse og vurdering af aftalen her:

https://journalistforbundet.dk/nyhed/tine-johansen-ny-praktikantaftale-skaber-mere-laering-og-mindre

For lidt læring

Ifølge formanden for Danske Mediestuderende og medlem af DJ's hovedbestyrelse, Thilde Høybye, skyldes utilfredsheden blandt de studerende en manglende balance mellem løn og læring.

”Havde der været mere læring med i aftalen, kunne det være, vi syntes, aftalen kunne være god,” siger Thilde Høybye.

Tæt på smertegrænsen

Aftalen er forhandlet mellem DJ og Danske Mediers Arbejdsgiverforening, DMA, DR, TV2 samt Foreningen af TV2 Regioner.

Formand for Journalisterne i DJ og medlem af hovedbestyrelsen Rasmus Mark Pedersen har siddet med til forhandlingerne sammen med Tine Johansen.

Han forklarer til Journalisten, at udspillet til praktikløn ikke skulle have været meget lavere, før han selv havde sagt nej til aftalen.

”Jeg er også nede ved grænsen for, hvad vi kan stå model til. Men vi er ikke gået over smertepunktet,” siger han.

De studerende har krav på at kende indholdet

Rasmus Mark Pedersen forstår de studerendes frustration over lønnedgang, men han mener, det ville give en bedre debat, hvis de studerende fik lov til at se aftalens indhold.

Overenskomstforhandlinger er beskyttet af forbud mod offentliggørelse for ikke at give modstanderen for mange kort på hånden.

”Men lige i øjeblikket har vi en mærkelig diskussion, som ender med at give modstanderen, arbejdsgiverne, flere kort på hånden,” siger Rasmus Mark Pedersen.

”I det her konkrete tilfælde mener jeg, de studerende har krav på at kende alt indholdet,” siger han.

Mere kvalitet og trivsel

Tine Johansen har på DJ's hjemmeside uddybet, at hun er tilfreds med aftalen.

”DJ har landet en aftale, hvor der bliver skabt mere kvalitet og trivsel i praktikperioden med øremærkede læringsdage, hvor man er ude af produktionen, og krav om læringsplaner, som den enkelte skal have udarbejdet og gennemgået hver tredje måned,” skriver hun.

DJ fremhæver disse punkter, som DJ har fået opfyldt:

•        Obligatorisk vejledningsuddannelse

•        Barselsbestemmelse

•        Udvidet dækningsområde, så aftalen også gælder kommunikationsstuderende fra 6. semester på DMJX

•        En aftale med TV 2 og Regionerne om at stoppe deres praktikforlængelser

DJ-næstformand værner om referatforbud

Tine Johansen fortæller, at aftaleteksten ikke vil blive offentliggjort, før den er godkendt.

"Når vi behandler overenskomststof i hovedbestyrelsen, er der referatforbud. Det er der, fordi der ikke skal skabes nogle forventninger til hverken den ene eller anden part om, hvad man kan se frem til,” siger hun.

Hvorfor har DJ offentliggjort punkter fra aftalen på DJ’s hjemmeside og på de sociale medier, hvis der er referatforbud?

”Jeg har siden, vi gik ind i forhandlingerne, fortalt om, hvad det er for nogle krav, vi er gået ind i forhandlingerne med. Hele vores bevæggrund for overhovedet at gå ind i forhandlinger var, at vi satte en fed streg under, at praktik er uddannelse. Der har været fuld åbenhed omkring hvilke krav, vi er gået ind i forhandlingerne med," siger hun.

Hvorfor er DJ gået ind i debatten på Twitter?

"Der har været nogle misforståelser om aftalen, som jeg har prøvet at tilbagevise. Det, jeg har kunnet forstå på de studerende og deres repræsentanter i delegationen, er, at de synes, aftalen er en rigtig god pakke. Men at de synes, prisen er for høj," siger hun.

"Men noget af det, som de her dage er blevet præsenteret på Twitter, har været, at man pludselig ikke synes, at det, vi har fået, har været godt. Det er ikke det, vi har hørt de studerende sige undervejs."

Artiklen er opdateret 13.51. DJ afviser at offentliggøre aftaleteksten.

DJ's hovedbestyrelse mødes i dag klokken 17.00 for at stemme om praktikantaftalen.