”Totallokal Svendborg kunne godt bruge et par håndfulde lokalrapportører.”
Sådan lyder den første sætning i en Facebook-opdatering fra Finn Arne Hansen, formand for Kreds Fyn, på hans åbne Facebook-profil den 23.februar. Senere i opslaget beskriver Finn Arne Hansen det som ”en stringer, der kan sætte ord sammen, fotografere og måske endda levere en video en gang imellem”.
Det fremgår også af opslaget, at ”der foreløbig ikke er penge i det, men det kommer der, hvis du tegner eller tiltrækker annoncer, eller hvis det myldrer ind med abonnenter fra dit område.”
Journalisten har talt med Michael Lorenzen, næstformand i Kreds Fyn, der finder opslaget på Facebook problematisk.
»Jeg ville aldrig selv have skrevet sådan en Facebook-opdatering. Jeg går helt principielt ind for, at folk skal have løn, når de laver et stykke arbejde,« siger han.
Meddelerrolle er frivilligt arbejde
Michael Lorenzen forventer dog ikke, at meddelere skal have fuld overenskomstløn, men »at de bestemt skal have noget for at levere det, der efterlyses«, siger han og henviser til teksten i Facebook-opslaget.
Finn Arne Hansen ønskede ikke at tale om den specifikke Facebook-opdatering, da Journalisten ringede til ham, men han vil gerne kommentere på meddeler-rollen generelt.
»Meddelere er ikke journalister, men almindelige mennesker, der skal komme med tips, informationer og videoer, hvis de har lyst. De kan også komme med navnenyheder. I bund og grund er det frivilligt arbejde. Det er fuldstændig sidestillet med, hvad andre medier gør,« siger han.
Han mener ikke, der er nogen forskel på, hvad han og Totallokal Svendborg gør, og hvad andre medier gør, når det gælder brugen af meddelere.
»Principielt er der ingen forskel på, at vi brugere meddelere, og andre medier bruger meddelere. Forskellen er, at vi ingen penge har, og det har aviserne. Vi håber at kunne lønne vores meddelere hen ad vejen.«
»Vi er sidestillet med andre aviser«
Næstformand i Kreds Fyn Michael Lorenzen ville aldrig selv skrive en sådan opdatering. Han betegner den som problematisk. Hvordan forholder du dig til det?
»Det må han gerne mene. De har også meddelere på Fyns Amts Avis, blandt andet til den side, jeg sendte til dig. De får statsstøtte og er momsfri. Jeg er uenig i, at vi ikke må gøre det. Vi er sidestillet med andre aviser på det punkt.«
Siden i Fyns Amts Avis, som Finn Arne Hansen refererer til, er ’Din Side’. Beskrivelsen af siden i avisen fortæller blandt andet, at ’Din Side’ er læsernes side med ”indsendte billeder, sudoko og meget mere”.
Michael Lorenzen, som er journalist på Fyns Amts Avis, medgiver, at aviser bruger meddelere, men vil ikke kommentere yderligere på, hvilke forhold Fyns Amts Avis har for de læsere, der sender materiale ind til ’Din Side’.
DJ-medlemmer kan blive franchise-modtagere
Ifølge Finn Arne Hansen er der ingen risiko for, at et DJ-medlem skulle levere indhold som meddeler.
»DJ-medlemmer har den mulighed, at de kan blive franchise-modtagere for Totallokal. Der køber man sit eget område og skaber sin egen indtægt, så det er en helt anden snak.«
Det er sportsjournalist Henrik Larsen, der står bag Totallokal, og da Journalisten interviewede ham i november sidste år, fortalte han, at udfordringen med Totallokal bliver at tjene penge.
Et af midlerne til at få klingende mønt i kassen er franchising. Helt kort betyder det, at interesserede journalister »for et mindre startgebyr« kan købe sig rettigheder til at bruge Totallokal som platform.
»Det er en franchisekæde, og man er ikke sikret en grundløn,« sagde Henrik Larsen til Journalisten.
Kort fortalt er tanken, at totallokal.dk kan spire i hele landet med hver sin uafhængige redaktør, der bruger Henrik Larsens skabelon og brand.
16 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Næ, det har du ret i. Hvis vi så gjorde noget forkert. Det gør vi ikke.
Henrik, det er stadig ikke et super godt argument, at man da bare gør noget forkert, fordi andre også gør det.
Hold da op… hvor kunne jeg ønske mig en flig af refleksion i den her tråd.
Og specielt i en branche, som i den grad er trængt og måske derfor ikke pr. automatik har gavn af at nedsable alt nyt - og nej, var det så bare nyt. Totallokal efterspørger i dette tilfælde bare meddelere, hjælpere. Noget, etablere medier har fundet acceptabelt at gøre i årevis.
Mikkel: undrer mig over, at du i din konklusion ikke tager med, at danske netmedier i hobetal og ligeledes traditionelle medier benytter frivillige hjælpere. Vi drister os bare til at efterspørge, hvad et utal af medier allerede gør.
Er det bedre som statsstøttet journalist på et etableret medie at sidde og fifle i flere timer med en pressemeddelelse, som er forfattet af et betalt menneske fra en eller anden organisation, der plejer et bestemt formål, end at forsøge at viderebringe et budskab fra et menneske, som efter bedste beskub og uden betaling og uden skjulte dagsordener forsøger at informere om, hvad han sikkert i forvejen gør til en eller anden hjemmeside?
Kære kloge Henrik. Hvis man yder et stykke journalistisk arbejde, skal man have penge for det. Du forsøger at spille den "lille mand" ved at skrive "lille, nyt internetmedie" - men det er aldeles irrelevant, om du er lille, stor, rund eller tyk. Det er undergravende for en hel masse menneskers levebrød at benytte gratis arbejdskraft. Punktum.
Kære kloge hoveder.
Et simpelt ja eller nej spørgsmål, som rammer 100 procent ind, hvad Finn Arne efterspørger:
Må man som et lille, nyt internetmedie, der hverken får statsstøtte eller indtil videre tjener penge, spørge nogle mennesker, om de har lyst at bidrage frivilligt?
Ja eller nej?
Venlig hilsen
Henrik Larsen, indehaver Totallokal.
Flere