Brøndby vil ikke betale kameramænd – det vil FCK gerne

Fodboldklubben Brøndby IF søger to kameramænd, der skal arbejde gratis for klubben. Det har fået klubbens supportere op i det røde felt: ”Kom nu Brøndby ... Vis nu, I er en professionel klub” (Præciseret)

Fodboldklubben Brøndby IF har en spillertrup til en samlet værdi af mere end 130 millioner kroner.

Men de kameramænd, som Brøndby IF lige nu søger til at hjælpe staben omkring førsteholdet, bliver kun rige på oplevelser. Afregningen er nemlig meget beskeden: Kørselspenge og forplejning på stadioner, hvor Brøndby IF spiller. Det fremgår af et opslag, som Brøndby har lagt på sociale medier, og som møder skarp kritik fra klubbens supportere.

Der er mere end 300 kommentarer, og langt de fleste er kritiske. Brøndby IF’s handlemåde bliver blandt andet kaldet ”social dumping”, ”eddermame tyndt”, ”under lavmålet” og ”selvmål”.

”Social dumping og manglende overenskomster … Kom nu Brøndby … Vis nu, I er en professionel klub … Og måske være foregangsklub igen … Arbejder direktionen/resten af de ansatte også gratis??”, lyder en kommentar for eksempel.

FCK betaler

Til sammenligning forklarer kommunikationschef Jes Mortensen hos lokalrivalen FC København, at klubben har to fotografer ansat på fuld tid: ”Og de er begge lønnede,” skriver han.

Christian Schultz, kommunikationschef i Brøndby IF, siger, at klubben ikke har nogen kommentarer.

Han har dog efter publiceringen af artiklen henvendt sig for at understrege, at der ikke er tale om fuldstidsansatte kamerafolk. Kameramændene skal filme Brøndbys kampe, så klubbens stab kan analysere spillerne.

Birger Lund, formand for Film- og TV-gruppen i Dansk Journalistforbund, der samler medlemmer, som arbejder med produktion af levende billeder, siger:

”Hvis de mangler kameramænd, bør de søge efter professionelle folk, så de får noget kvalitet og ikke gratis arbejdskraft. Ud fra opslaget lyder det, som om de søger en erhvervspraktikant,” siger Birger Lund.

Respekt for supporterne

Derfor er han også enig med de kritiske supportere:

”Jeg har stor respekt for, at de siger, at man ikke skal arbejde gratis. Det er positivt, at de reagerer på den måde, når klubben søger gratis arbejdskraft,” siger han.

Birger Lund forklarer, at hvis Brøndby virkelig kun søger en frivillig, så burde opslaget kun have været slået op blandt klubbens frivillige – ikke ude i offentligheden.

Præciseret klokken 13:56 med tilføjelse fra Brøndbys kommunikationschef

9 Kommentarer

Niels Riis Ebbesen
28. AUGUST 2020
@ John Frandsen, kunne Brøndby så ikke blot nøjes med 2-3 overvågningskameraer, der kan optage kampene.
John Frandsen
28. AUGUST 2020
Journalisten i denne artikel famler med sammenligningen mellem opgaverne i de to klubber.

FCK henviser til ansatte i klubbens presseafdeling, der laver indhold i form af interviews, dokumentarer og så videre formidlet til klubbens fans og samarbejdspartnere.

Det Brøndby ikke vil betale for er ikke fotografer eller kameramænd, men nogle til at holde et kamera og trykke record. Der skal ikke zoomes, vinkles, klippes eller noget som helst, det er et råbånd til nørdede fodboldtrænere, der vil se kampen igen. Det er et job, min søn på 12 år eller min mor på 75 år vil have gode vilkår for at kunne udføre. Det ville kameramænd og fotografer sikkert også kunne, men jeg håber, de har større faglige ambitioner.

Derfor skal folk ikke arbejde gratis, men det skal vel betales på niveau med andet ufaglært arbejde.
Thomas Rønn
27. AUGUST 2020
Er problemet her ikke, at man netop går udenfor egne rækker og søger fotografer. Så er det ikke længere bare en øvelse i lige at finde et par fans med hver deres iPhone...

I øvrigt læste jeg også klubbens behov en smule mere ad hoc.
Niels Riis Ebbesen
26. AUGUST 2020
@ Ditlev Erhaardt, jeg er ret sikker på, at klubberne blandt de fanatiske tilhængere, kan finde masser som er villige til arbejde gratis for nogle billetter og måske en årlig fest sammen med spillerne.
Ditlev Erhaardt
26. AUGUST 2020
@Niels
Men tror du ikke også, at dine såkaldte fodboldtosser ville gøre rent i klubben, vaske spillernes tøj og sko, lave deres mad osv. gratis eller for billetter til kampene?

Flere

Læs også

3F beklager jobopslag, hvor det søgte ulønnet amatørfotograf

11. AUGUST 2017