»Generelt er folk godt tilfredse med, at de fleste ting fortsætter som hidtil. Det var også vores udgangspunktet – men man ved jo aldrig helt, hvor man ender, når man sætter sig ved forhandlingsbordet.«
Sådan opsummerer tillidsrepræsentant Jesper Marthin situationen oven på forhandlingerne om forholdene for 13 redaktionelle medarbejdere på en række københavnske lokalaviser, der indtil november sidste år var en del af Berlingske.
Men siden Berlingskes lokalaviser i København blev købt af Søndagsavisen, har det været uvist, hvilken overenskomstaftale lokaljournalisterne ville være dækket af. Det er nu faldet på plads.
Bliver på fællesoverenskomsten
Overordnet set er både tillidsrepræsentant Jesper Marthin og DJ's faglige konsulent i forhandlingerne Hans Jørgen Dybro tilfredse med resultatet af aftalen, der betyder, at de 13 lokaljournalister fortsætter på fællesoverenskomsten som hidtil.
»I stedet for at ryge over på Søndagsavisens overenskomst bliver vi på fællesoverenskomsten med de fordele, det indebærer. Rent konkret er der blandt andet lidt mere i pension, bedre genetillæg og bedre barselsregler, end vi ville få på Søndagsavisens overenskomst,« siger Jesper Marthin.
Samtidig beholder lokaljournalisterne den husaftale, der blandt andet har sikret dem betalt licens og et avisabonnement. Eneste forskel bliver, at abonnementet på en fysisk avis konverteres til en tablet med digitale abonnementer.
»Jeg ser det som en stor gevinst, at vi mere eller mindre har kunnet beholde husaftalen. Det er stort, fordi det ikke var givet på forhånd,« siger Jesper Marthin.
Skepsis over for flerfunktionalitet
Alt i alt fortsætter de fleste ting altså som hidtil for de 13 redaktionelle medarbejdere, der blandt andet arbejder på lokalaviserne Frederiksberg Bladet, City Avisen og Valby Bladet.
Eneste konkrete forandring i hverdagen bliver, at journalisterne fremover kan blive bedt om selv at skulle tage et billede til deres artikel, fortæller Jesper Marthin:
»Til gengæld for de her ting skulle vi give, at der bliver lavet en såkaldt flerfunktionalitetsaftale. Det betyder, at vi journalister nu også skal tage nogle billeder til artiklerne en gang imellem. Før har den mulighed ikke været der, fordi vi simpelthen ikke måtte – men det må vi nu,« siger han.
Flerfunktionalitetsaftalen har været den største knast i forhandlingerne, fortæller Jesper Marthin:
»Nogle kolleger har frygtet, at det er en glidebane hen imod at opsige fotografer. Derfor var der en vis skepsis omkring det,« siger han.
Fra ledelsens side er det dog blevet understreget, at flerfunktionalitetsaftalen ikke har til formål at spare fotografer væk. Og samtidig er det også blevet en del af aftalen, at journalisterne først skal have ordentligt udstyr og oplæring, og at fotograferingen kun vil ske i begrænset omfang. Det er Hans Jørgen Dybro fra DJ glad for:
»Det er vigtigt, at både ledelse og kolleger får aftalen implementeret på en god måde. Og heldigvis kan de sige aftalen op med øjeblikkelig virkning, hvis der skæres en fotograf,« siger han.
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Og når fotograferne på ugeaviserne skal forhandle overenskomst, så burde de tilbyde arbejdsgiverne, at de også kan skrive de historier, som hører til de billeder som de har optaget.
Med venlig hilsen
Niels Riis Ebbesen