Justitsministeriet bad Berlingske ændre i flere artikler om minksagen

I to tilfælde er journalister på Berlingske blevet ringet op af embedsmænd fra Justitsministeriet, der ville korrigere oplysninger i avisens artikler. En tredje gang foregik henvendelsen skriftligt. Avisen afviste at ændre

Embedsmænd fra Justitsministeriet har i tre tilfælde bedt Berlingske om at ændre i artikler om minksagen – i to af tilfældene er Berlingske blevet ringet op af embedsmænd fra ministeriet, mens det sidste tilfælde har været en skriftlig henvendelse.

Det fortæller Mette Østergaard, chefredaktør på Berlingske, der beskriver opringningerne som ”uvante”.

”Det pres, vi har oplevet i de her sager, er helt specielt. Det har været usædvanligt at opleve, hvordan vi er blevet kontaktet af ministeriet og helt uvant har fået adgang til embedsmænd og jurister, som gerne vil forklare, hvordan tingene hænger sammen, og mener, at vi tolker ord og redegørelser forkert i minksagen,” siger Mette Østergaard.

Ikke ringet op om ulovlig ordre

Jyllands-Posten kunne tidligere i dag fortælle, hvordan flere medier, herunder Jyllands-Posten selv samt Berlingske og DR, havde oplevet at blive ringet op af embedsmænd i Justitsministeriet for at præcisere formuleringen ”ulovlig ordre” om regeringens krav om, at alle mink skulle slås ned.

Formuleringen var juridisk forkert, lød det fra Justitsministeriet, der ikke mente, at ord sagt på et pressemøde kan fungere som en ordre.

På Berlingske præciserer Mette Østergaard dog, at avisen kun er blevet kontaktet skriftligt af embedsmænd, der mente, at formuleringen ”ulovlig ordre” var forkert.

Berlingske er i stedet blevet ringet op angående to andre artikler, der handlede om de redegørelser, der er kommet om forløbet bag minksagen.

Helt specifikt drejer det sig om en artikel om, at seks ministre den 1. oktober var informeret om, at der ikke var lovhjemmel til at kræve alle mink slået ned, samt en artikel om, hvornår departementschefen i Justitsministeriet havde kendskab til, at der var manglende hjemmel til at slå minkene ned.

”Vi har på de historier oplevet at få opringninger med henblik på at få os til at ændre indholdet af de historier. Det er historier, hvor ministeriets egen minister og departementschef har været involveret,” siger chefredaktør Mette Østergaard.

”Jeg vil gerne understrege, at vi ikke har rettet artiklerne efter henvendelserne, men stadig har baseret vores vinkel på uvildige juridiske eksperter.”

Hvad har embedsmændene ment, der var forkert i det, I skrev? 

”De mener, at både vi og eksperterne, vi har talt med, læser redegørelserne forkert i forhold til, hvor meget ansvar justitsministeren og de øvrige ministre kan pådrages,” siger hun.

Justitsministeriet henviser til den skriftlige kommentar, justitsminister Nick Hækkerup (S) har givet til Jyllands-Posten om henvendelserne tidligere tirsdag.

”Det er helt naturligt, at ministeriet går i rette med de påstande. Der er intet odiøst i, at embedsmænd på den måde forklarer en sags sammenhæng, eller hvad der ligger til grund for ministeriets vurdering. Det ligger helt inden for rammerne af embedsværkets virksomhed,” har ministeren skrevet til Jyllands-Posten. 

0 Kommentarer