Joy Mogensen vil have tech-giganter til at betale for journalistik

Facebook vil dale i værdi, hvis platformen bliver overladt til "sølvpapirshatte og konspirationsteorier", hvis tech-giganten lukker ned for nyheder, siger kulturministeren

Techgiganter som Facebook og Google skal betale for det indhold, som journalistiske medier bringer på deres platform.

Det mener kulturminister Joy Mogensen (S), der løfter en del af sløret for et lovforslag, som regeringen præsenterer om en måned.

Hun mener, at samfundet har været for naivt, når Facebook eksempelvis i Australien tillader sig at blokere for medier, der vil have betaling for deres indhold.

”Det er dybt bekymrende, for det sætter spørgsmålstegn ved det demokratiske sindelag i en af verdens mest dominerende medievirksomheder.”

”Jeg ved ikke, om det er, fordi de ikke forstår det, eller er ligeglade med den betydning nyhedsmedier har i et demokratisk samfund. Det er dem, der bringer journalistisk baseret viden til torvs,” siger hun.

Kollektive forhandlinger

Forrige år vedtog EU et direktiv om ophavsret, som sætter minimumsstandarder, som medlemslandene skal indføre.

Men kulturministeren vil gå videre end det ved at give danske medier mulighed for at forhandle kollektivt.

”Vi har valgt at gå længere, end EU kræver, ved at give de danske medievirksomheder mulighed for at kunne forhandle samlet med techgiganter.”

”Så skal de ikke stå en og en og kæmpe mod de meget store og magtfulde virksomheder, som techgiganter er blevet,” siger kulturministeren.

Kan parterne ikke blive enige, skal det afgøres af Ophavsretslicensnævnet, hvor en højesteretsdommer er formand.

Et sted for sølvpapirshatte og konspirationsteorier

Da fagbladet Journalisten interviewede Facebooks nordiske topchef, Martin Ruby, om forslaget i september, kaldte han det “ikke fair”. Det skyldes, at Facebook også skaber værdi for medierne.

Kun fire procent af indholdet på Facebook er nyheder, og derfor kan det ikke betale sig økonomisk, er argumentet. Facebook havde sidste år et overskud på 180 milliarder kroner.

”Det viser en ligegyldighed overfor det, som giver deres produkt værdi. Hvis ikke techgiganterne havde ordentligt produceret indhold fra kunstnere eller virksomheder, hvad skulle så være grunden til, at vi, der bruger dem, søger derind?”

”Så kunne det meget hurtigt blive et sted for sølvpapirshatte og konspirationsteorier. Så vil Facebook dale i værdi,” siger ministeren til det.

/ritzau/

0 Kommentarer